Pametan betonski zid reagira na ljudski dodir

Beton nikada nije bio pametniji

Interaktivni stakleni zasloni osjetljivi na dodir primjenjuju se već godinama, no uskoro ćemo početi koristiti i pametan beton.

NOWlab je njemački interdisciplinarni dizajnerski studio čije se poslovanje zasniva na tri glavna načela i to NATURE (kao priroda), ORIGIN (kao podrijetlo) i WOW (kao trenutak ushita), a osnovali su ga Jörg Petri i Daniel Büning u Berlinu 2014. godine. Studio posluje kao dio tvrtke BigRep specijalizirane za 3D tisak, čiji su stručnjaci tijekom dva desetljeća rada stekli iznimno iskustvo na području suvremenog računalnog dizajna i digitalne tehnologije proizvodnje.

Kombinacijom betonskih ploča mogu se graditi pregradni zidovi i prekrivati pročelja / Fotografija: designboom.com

Jedan od najnovijih NOWlab-ovih proizvoda je betonska ploča koja reagira na ljudski dodir. Prilagodljiva betonska ploča izrađena je pomoću 3D printera i ima strukturu pčelinjeg saća, a inspirirana je drevnim arapskim pločicama. Na vrhu ploče ugrađene su tri LED lampe koje ispunjavaju šesterokutne otvore i zasvijetle na dodir vanjskog dijela betonske ploče – baš kao i dodirom prekidača za svjetlo.

Fotografija: designboom.com

Ova već pomalo čarobna karakteristika betona moguća je zahvaljujući nizu kapacitivnih senzora koji su u njega ugrađeni. Senzori su putem unutarnjeg kabela spojeni na LED diode te na taj način površinu cijelog zida učinkovito pretvaraju u prekidač za svjetlo. Ova pametna tehnologija će zasigurno imati široku primjenu u arhitekturi i dizajnu interijera, a u skoroj budućnosti bi se osim za uključivanje svjetala mogla koristiti i za aktivaciju raznih uređaja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rimac C_Two i tehnologija u Zagrebu

Promijenite svoje planove za sljedeći vikend! Rimac Automobili predstavljaju svoje automobile i tehnologiju u Zagrebu, a novi Rimac C_Two nakon Ženeve i Kalifornije konačno će moći vidjeti i domaća publika.

3D ispis: Parlament se bavi novom tehnologijom

Povećanjem popularnosti 3D ispisa, tehnologija mijenja način poslovanja poduzeća i način na koji ljudi rade. Međutim, ova nova tehnologija proizvodnje također otvara pitanja sigurnosti i prava intelektualnog vlasništva kojima se sada bavi i Europski parlament.

Rotterdamsko onečišćenje pretvara se u posuđe

Onečišćenje je ozbiljan zdravstveni rizik kojem su stanovnici gradova svakodnevno izloženi. Nizozemski dizajnerski duo iz Studija Dust odlučan je pri isticanju ovog velikog zdravstvenog problema i to na njima svojstven i kreativan način. Prikupljene čestice onečišćenja s rotterdamskih ulica koriste za glazuru keramičkog posuđa!

Inovativni spremnik Easy Trolley

Inovativni spremnik renomiranog talijanskog proizvođača Mattiussi Ecologia namijenjen je za prikupljanje i sortiranje kućnog otpada. Svojim suvremenim i lijepim dizajnom lako se uklapa u svako kućanstvo ili uredski prostor, a korisnicima omogućuje optimizaciju prostora, jednostavno rukovanje i zbrinjavanje prikupljenog otpada ponajviše zahvaljujući patentiranom mehanizmu ručke i kotača te prilagođenosti za mehaničko pražnjenje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER