Pametan betonski zid reagira na ljudski dodir

Beton nikada nije bio pametniji

Interaktivni stakleni zasloni osjetljivi na dodir primjenjuju se već godinama, no uskoro ćemo početi koristiti i pametan beton.

NOWlab je njemački interdisciplinarni dizajnerski studio čije se poslovanje zasniva na tri glavna načela i to NATURE (kao priroda), ORIGIN (kao podrijetlo) i WOW (kao trenutak ushita), a osnovali su ga Jörg Petri i Daniel Büning u Berlinu 2014. godine. Studio posluje kao dio tvrtke BigRep specijalizirane za 3D tisak, čiji su stručnjaci tijekom dva desetljeća rada stekli iznimno iskustvo na području suvremenog računalnog dizajna i digitalne tehnologije proizvodnje.

Kombinacijom betonskih ploča mogu se graditi pregradni zidovi i prekrivati pročelja / Fotografija: designboom.com

Jedan od najnovijih NOWlab-ovih proizvoda je betonska ploča koja reagira na ljudski dodir. Prilagodljiva betonska ploča izrađena je pomoću 3D printera i ima strukturu pčelinjeg saća, a inspirirana je drevnim arapskim pločicama. Na vrhu ploče ugrađene su tri LED lampe koje ispunjavaju šesterokutne otvore i zasvijetle na dodir vanjskog dijela betonske ploče – baš kao i dodirom prekidača za svjetlo.

Fotografija: designboom.com

Ova već pomalo čarobna karakteristika betona moguća je zahvaljujući nizu kapacitivnih senzora koji su u njega ugrađeni. Senzori su putem unutarnjeg kabela spojeni na LED diode te na taj način površinu cijelog zida učinkovito pretvaraju u prekidač za svjetlo. Ova pametna tehnologija će zasigurno imati široku primjenu u arhitekturi i dizajnu interijera, a u skoroj budućnosti bi se osim za uključivanje svjetala mogla koristiti i za aktivaciju raznih uređaja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Čista energija je od vitalne važnosti, ali još uvijek nije dovoljna

Postoje određeni problemi koje čiste energije vjetra i Sunca ipak ne mogu u potpunosti riješiti. Živimo u razdoblju razvitka tehnologija negativnih emisija i moramo otvoreno razmišljati o svim mogućnostima izbora, a dvije nove studije daju nam moguća rješenja budućih izazova.

3D ispis: Parlament se bavi novom tehnologijom

Povećanjem popularnosti 3D ispisa, tehnologija mijenja način poslovanja poduzeća i način na koji ljudi rade. Međutim, ova nova tehnologija proizvodnje također otvara pitanja sigurnosti i prava intelektualnog vlasništva kojima se sada bavi i Europski parlament.

Inovativni spremnik Easy Trolley

Inovativni spremnik renomiranog talijanskog proizvođača Mattiussi Ecologia namijenjen je za prikupljanje i sortiranje kućnog otpada. Svojim suvremenim i lijepim dizajnom lako se uklapa u svako kućanstvo ili uredski prostor, a korisnicima omogućuje optimizaciju prostora, jednostavno rukovanje i zbrinjavanje prikupljenog otpada ponajviše zahvaljujući patentiranom mehanizmu ručke i kotača te prilagođenosti za mehaničko pražnjenje.

Novi materijal bez cementa utire put „zelenom“ betonu

Razvijen je novi vezivni materijal koji bi mogao zamijeniti glavni sastojak betona - cement. Radi se o ekološki prihvatljivom materijalu dobivenom od pepela elektrana na ugljen. Osim što sam novi materijal nije štetan po okoliš prilikom njegove upotrebe, dobiva se iz otpada industrije koja ima velik utjecaj na emisije stakleničkih plinova čime se on nastoji smanjiti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER