U Katowicama urbani namještaj izrađuju od recikliranog tekstila

Iako podsjeća na drvo, novi urbani namještaj izrađen je od recikliranog tekstila

Krajem srpnja na jednom od središnjih gradskih trgova poljskih Katowica uređen je mali park čiji je urbani namještaj izrađen od recikliranog tekstila. Jedan od najvećih poljskih gradova ovim primjerom ponovno pokazuje svoju predanost održivosti i ublažavanju učinaka klimatskih promjena, kao i zaštiti urbanog okoliša.

Trg Plac Rynku u Katowicama omiljeno je mjesto okupljanja stanovnika ovog poljskog grada na kojem se u ljetnim mjesecima organiziraju razna događanja, koncerti i izložbe, dok se zimi ovdje održava tradicionalni božićni sajam s klizalištem. Krajem srpnja na trgu je uređen mali park u kojem je postavljen novi urbani namještaj – klupe i žardinjere izrađene od recikliranog tekstila.

  • © Grad Katowice

Poznato je da parkovi i zelene površine smanjuju učinak urbanog toplinskog otoka, a nova zelena oaza u središtu Katowica podsjeća na mnoge slične novouređene zelene površine u središtima europskih gradova, uređene s ciljem prilagodbe klimatskih promjenama. Novi mali park odlikuje se i novim urbanim namještajem koji dodatno povećava privlačnost javnog prostora, a istodobno je riječ o inovativnom i održivom rješenju jer su za njegovu izradu umjesto betona ili drva korišteni reciklirani materijali.

Novi materijal nazvan je VIVE Texcellence, vrlo je izdržljiv, a izgledom podsjeća na drvo. Za njegovu izradu korišten je usitnjeni tekstilni otpad, kao i ambalažna folija korištena za njegovo pakiranje. Termičkom obradom dobiva se skrućena masa od koje se – uz dodatak sekundarnih sirovina, odnosno recikliranih metalnih materijala, izrađuju čvrste i trajne ploče za urbani namještaj.

  • © Grad Katowice

Stanovnici Katowica će novi urbani namještaj moći koristiti do kraja rujna ove godine, kada će se pohraniti zajedno s posađenim zelenilom i koristiti već sljedećeg ljeta. U gradskoj upravi ističu kako ovo nije prvi put da su Katowice dobile park ove vrste jer je sličan uređen prije nego što je grad bio domaćin 24. konferencije stranaka Konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC) – COP24, održane u prosincu 2018. godine.

„Katowice su jedan od najzelenijih gradova u Poljskoj. Više od 42 % površine našeg grada pokriveno je šumama, parkovima i zelenim površinama koje građani rado posjećuju. No, zelenila nikad nije previše, stoga sadimo drveće i uređujemo nove zelene površine, a čim nam se ukaže prilika da gradski prostor još više ozelenimo, kao u ovom slučaju, spremni smo realizirati nove projekte ozelenjavanja“, ističe gradonačelnik Katowica Marcin Krupa.

  • © Grad Katowice

Osim ozelenjavanja javnog prostora, uređenje malog parka s inovativnim urbanim namještajem izvrstan je primjer maksimiziranja učinkovitosti klimatskih mjera u urbanom okolišu uz promociju kružnog gospodarstva i zero waste životnog stila bez stvaranja suvišnog otpada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

10 godina zelene transformacije Grada Velikih Promjena

U subotu 23. ožujka pariška gradska vijećnica otvorit će svoja vrata svim Parižankama i Parižanima te organizirati brojne sportske i kulturno-zabavne aktivnosti. Ako se toga dana zateknete u Parizu, moći ćete otkriti kako se i koliko francuski glavni grad promijenio u posljednjih deset godina.

IKEA nastavlja s prodajom rabljenog namještaja u švedskom centru ReTuna Återbruksgalleria

Prošle godine u second hand trgovačkom centru ReTuna Återbruksgalleria svoju trgovinu otvorio je i švedski gigant namještaja IKEA. Budućnost trgovine u početku nije bila posve sigurna te se planirao samo probni šestomjesečni rad. Nasreću, trgovina je ostala otvorena tijekom cijele pandemijske godine, a dobra je vijest da će raditi i tijekom 2022. godine.

Ljubljana počela s prikupljanjem otpadnog tekstila, odjeće i obuće

U glavnom gradu Slovenije počela je provedba pilot projekta prikupljanja otpadnog tekstila, odjeće i obuće. U tu svrhu, Grad Ljubljana je u suradnji s javnim poduzećem Voka Snaga i organizacijom Humana postavio kontejnere za odvojeno prikupljanje te vrste otpada i to na deset gradskih lokacija te u centrima za prikupljanje otpada Barje i Povšetova.

Prvi svjetski trgovački centar u kojem su svi proizvodi reciklirani

Veliki trgovački centri nisu baš uobičajeni primjeri održivosti. No ipak, jedan se švedski trgovački centar već nekoliko godina uspješno suprotstavlja masovnoj proizvodnji i konzumerizmu te mijenja ponašanje potrošača u smjeru održivosti i zaštite klime. Sve što se u ovom trgovačkom centru prodaje, proizvodi se isključivo od recikliranih materijala.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER