Započela 24. UN-ova Konferencija o klimatskim promjenama

COP24

Jučer je u poljskim Katowicama započela dvotjedna 24. konferencija stranaka Konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC) – COP24, s posebnim naglaskom na neutralnosti ugljika i spolnoj ravnopravnosti.

Rekordna razina stakleničkih plinova u atmosferi

Svega nekoliko dana nakon što je UN-ova meteorološka agencija objavilo novo izvješće u kojem navodi da su razine koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi dosegnule novu rekordu visinu, jučer je u poljskim Katowicama započela 24. UN-ova Konferencija o klimatskim promjenama, koja će trajati sve do 18. prosinca.

Cilj Konferencije je odrediti daljnje provođenje Pariškog sporazuma postignutog 2015. godine, prema kojem su se zemlje potpisnice obvezale smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi se ograničio porast prosječne svjetske temperature na razini znatno manjoj od 2 °C u usporedbi s predindustrijskim razinama te zadržao na 1,5 °C.

Bicikliranjem do obnovljivih promjena

Krenuvši iz Beča, nakon 600 kilometara prijeđenih električnim biciklom, u Katowice je stigao tim od 40 biciklista  koji su navedenim pothvatom nastojali ukazati na važnost primjene obnovljive energije za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Ekspediciju je podržao Global Compact – UN-ova inicijativa koja se zalaže za održivi razvoj te uz kompanije okuplja i predstavnike akademske zajednice, civilnog društva, vlada, poslovnih udruga te samog UN-a. 

„Pohvaljujem sve bicikliste koji su sudjelovali na ovoj biciklističkoj turneji kako bi inspirirali svijet da krene u pravom smjeru kako bi što prije ispunio obećanja Pariškog sporazuma”, rekao je Ovais Sarmad, zamjenik izvršnog tajnika UN-a za klimatske promjene. „Ovo je najvažniji COP od potpisivanja Pariškog sporazuma i potrebno nam je što više ovakvih inicijativa kako bi pokazali da vlade, privatni sektor i pojedinci mogu zajednički raditi na rješavanju klimatskih promjena obvezujući se na multilateralizam.”

Zelena” konferencija

Kako bi ograničili ugljični otisak konferencije i postigli lokalnu neutralnost ugljika, organizatori konferencije poduzeli su niz različitih mjera. Prva od njih je besplatan javni prijevoz za sve sudionike za vrijeme trajanja konferencije. Osim toga, materijali koji se mogu ponovno upotrijebiti koriste se za postavljanje konferencijskih dvorana, uključujući tepihe i razne pozadine, a u svim glavnim dvoranama za sastanke postavljen je reciklirani namještaj od kartona.

Na konferenciji će se također nametnuti stroga politika gospodarenjem otpadom: u svim prostorijama za sastanke nalazit će se različiti spremnici za recikliranje. Kako bi se stvaranje ambalažnog otpada svelo na minimalnu razinu, pakiranja elektroničke opreme su spremljena i bit će ponovno korištena nakon završetka konferencije, dok su sve ambalaže korištene za catering izrađene od ekološki prihvatljivih materijala. U cijelom prostoru ograničena je upotreba jednokratnih plastičnih proizvoda , a za ograničenje papirne upotrebe, svi službeni dokumenti dostupni su samo u digitalnim verzijama.

Organizatori će neizbježne emisije stakleničkih plinova pratiti kroz stroge izračune temeljene na međunarodnim standardima. Očekuje se da će COP24 generirati oko 55.000 tona CO2. Da bi se to neutraliziralo, poljska vlada se obvezala na sadnju više od 6 milijuna stabala, koja bi u idućih 20 godina trebala apsorbirati ekvivalent emisija konferencije.

Fokus na spolnoj ravnopravnosti

Tijekom konferencije, prikazat će se poduzete mjere u svrhu provođenja UNFCCC-ovog Akcijskog plana za ravnopravnost spolova (GAP), prihvaćenog na prethodnom COP-u.

Što se tiče zastupljenosti spolova na samoj konferenciji, Tajništvo UNFCCC-a od 2013. godine prati ravnotežu spolova u tehničkim tijelima, kao i u tijelima koja donese odluke uspostavljene temeljem Konvencije. Prvi put ove godine, u više od polovice tih tijela žene su zastupljene s udjelom od 38 posto ili više. Nadalje, bilježi se rekordan broj ženskih delegata izabranih na mjesto predsjedatelja ili supredsjedatelja tih tijela – devet od mogućih 28 mjesta. Iako ta poboljšanja predstavljaju pozitivne korake na putu postizanja spolne ravnoteže, mnogo toga još treba učiniti.

 

 

 

 

Konferencija u brojkama

COP24 bit će domaćin više od 28.000 ljudi – na njemu će sudjelovati 13.000 osoba unutar stranaka zaduženih za pregovore o radnom programu Pariškog sporazuma, oko 450 predstavlja osoblje UN-a, zatim preko 7.000 promatrača nevladinih organizacija i 1.500 predstavnika medija. Uz više od 6.000 zaposlenika, na konferenciji pomaže i oko 500 volontera.

Konferencijski prostor, koji je poljska vlada izgradila tijekom proteklih šest mjeseci, prekriva površinu od gotovo 100.000 četvornih metara, a na njegovoj izgradnji i opremanju radilo je gotovo 2.000 ljudi.

S više od 100 događaja predstavit će se širok spektar klimatskih aktivnosti koji svoje primjene mogu pronaći u različitim djelatnostima, a danas će se u nazočnosti glavnog tajnika UN-a - Antónia Guterresa, održati svečano otvorenje konferencije s prisustvom oko 40 čelnika država i šefova vlade.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

COP24: što je zaključeno i zašto se toliko dugo čekalo na dogovor?

Nakon dva tjedna intenzivnih pregovora, u subotu navečer su predstavnici više od 190 zemalja u poljskim Katowicama postigli konačan dogovor o primjeni Pariškog sporazuma. No, znanstvenici, ali i sami sudionici konferencije smatraju kako je mnogo toga još ostalo neriješeno.

Najveći svjetski gradovi imaju ključnu ulogu u smanjenju učinaka fosilnih goriva

Veliki gradovi, vruće točke globalnog stvaranja bogatstva, veliki su emiteri stakleničkih plinova. Građanske vlasti mogle bi biti među onima najbolje pozicioniranima za spašavanje našeg planeta po pitanju emisija nastalih korištenjem fosilnih goriva. Novim istraživanjem napravljen je popis svjetskih gradova prema veličini njihovog ugljičnog otiska kako bi se s rješavanjem ovog problema moglo početi što prije, odnosno odmah.

António Guterres: „Moramo zaustaviti rat protiv prirode“

Svijet se suočava s velikom ekološkom opasnošću. U ponedjeljak 2. prosinca u Madridu počinje 25. konferencija UN-a o klimatskim promjenama (COP25), na kojoj će se sve države svijeta pozvati na suočavanje s globalnim zatopljenjem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER