Ljubljana počela s prikupljanjem otpadnog tekstila, odjeće i obuće

Tekstilni otpad je u Europskoj uniji najbrže rastuća vrsta otpada, koja i dalje najčešće završava u spremnicima za miješani komunalni otpad

U glavnom gradu Slovenije počela je provedba pilot projekta prikupljanja otpadnog tekstila, odjeće i obuće. U tu svrhu, Grad Ljubljana je u suradnji s javnim poduzećem Voka Snaga i organizacijom Humana postavio kontejnere za odvojeno prikupljanje te vrste otpada i to na deset gradskih lokacija te u centrima za prikupljanje otpada Barje i Povšetova.

U Sloveniji se trenutno provodi veći broj projekata recikliranja otpada i dotrajalog tekstila i odjeće, a raste i broj prodavaonica rabljene odjeće i kućnog tekstila. No, unatoč tome, količina otpadnog tekstila konstantno se povećava te je u Europskoj uniji najbrže rastuća vrsta otpada koja se i dalje često odlaže u spremnike za miješani komunalni otpad.

Od 1. siječnja 2025. odvojeno prikupljanje otpada od tekstila i odjeće postat će obvezno u svim državama članicama EU-a pa se Ljubljana kao prva europska Zero Waste prijestolnica – posvećena primjeni načela kružnog gospodarstva u gospodarenju otpadom te smanjenju nastajanja i ponovnoj upotrebi otpada, već prilagođava najavljenim zakonskim propisima te počinje s provedbom pilot projekta prikupljanja otpadnog tekstila, odjeće i obuće.

Projekt se provodi u suradnji s organizacijom Humana koja je osigurala odgovarajuće kontejnere i njihovo redovito pražnjenje, kao i daljnje primjereno postupanje s prikupljenim tekstilnim otpadom. Kontejneri su zasad postavljeni na deset lokacija za prikupljanje otpada ili „zelenih“ otoka - u Aljaževoj, Fabianijevoj, Krimskoj i Postojnskoj ulici, Jarškoj i Dunajskoj cesti, u ulicama Livada i Ob Ljubljanici, u naseljima Murgle i Rožna dolina, kao i u ljubljanskim centrima za prikupljanje otpada koji se nalaze u ulicama Barje i Povšetova.

Na navedenim lokacijama planira se redovito praćenje prikupljenih količina i sastava otpada - odjeće, obuće, kućnog tekstila  i sl.

Podsjetimo, glavni grad Slovenije je Zero Waste strategiju usvojio još 8. rujna 2014. godine, kada se zajedno s još tri općine - Vrhnikom, Borovnicom i Log Dragomerom, pridružio mreži Zero Waste Europe. Ljubljana se može pohvaliti i najvećom stopom odvajanja kućnog otpada u Europskoj uniji jer se u prvih 10 godina provođenja Zero Waste strategije količina odvojeno prikupljenog otpada povećala sa 16 na 145 kg po stanovniku, a stopa odvojeno prikupljenog otpada dosegla više od 69 %. Osim toga, Ljubljana do 2025. godine namjerava povećati stopu odvojenog prikupljanja otpada na 78 % te smanjiti količinu komunalnog otpada na 60 kg po osobi godišnje. Navedeni uspjesi postignuti su zahvaljujući poticanjem edukacije, recikliranja i ponovne upotrebe.  

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Veliki uspjeh ljubljanske akcije „Donesi male aparate“

U akciji „Donesi male aparate“ („Prinesi male aparate“) od 1. do 21. listopada u Ljubljani je prikupljeno 26.192 kg malih kućanskih aparata, od čega je 4.145 kg bilo ispravno. Akciju je organizirao Grad Ljubljana u suradnji s tvrtkom ZEOS.

Ljubljana: Što manje ambalaže za manje otpada!

Grad Ljubljana je u sklopu 15. Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR 2023) osmislio kampanju podizanja svijesti građana o važnosti smanjenja upotrebe ambalaže što je ključno za smanjenje otpada u okolišu. Kampanjom se poziva na izbjegavanje pakiranja, poticanje ponovne upotrebe ambalaže i drugih materijala, odvojeno prikupljanje otpada te prelazak na kružno gospodarstvo čija je bit što duže zadržavanje proizvoda u ciklusu proizvodnje i potrošnje.

Rijeka: Festival „Novo vrijeme za stare stvari 2“ u Riperaju“

KD Čistoća Rijeka povodom 14. Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR 2022) organizira festival „Novo vrijeme za stare stvari 2“, koji će se od 22. do 26. studenog 2022. održati u Riperaju (Ivana Zajca 20b).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER