Stotinu zasađenih stabala za svaki prodani komad drvenog namještaja

Dokaz da izrada namještaja ne mora pratiti uništavanje šuma

Austrijska tvrtka za izradu namještaja osmislila je zanimljiv koncept poslovanja u kojem za svaki prodani komad namještaja od drva zasade stotinu stabala, što naposljetku dovodi do toga da proizvode više drva, no što ga koriste.

Dizajnerski pristup temeljen na ekološkoj održivosti

One for Hundred, austrijska tvrtka za izradu namještaja, utemeljena je na uvjerenju da proizvodnja namještaja ne mora nužno značiti i uništavanje šuma. Vodeći se tom filozofijom, Anna i Karl Philip Prinzhorn – osnivači tvrtke One for Hundred – odlučili su za svaki komad drvenog namještaja koji prodaju zasaditi stotinu novih stabala.

One for Hundred

Odluka o lokaciji sadnje i korištenju stabala za izradu namještaja bila je vrlo jednostavna, budući da svo drvo potječe iz njihove vlastite šume neposredno izvan Beča, koja je već sedam generacija, odnosno oko čak 200 godina u vlasništvu obitelji Prinzhorn.

Zbog duge obiteljske tradicije, dizajneri posebno skrbe o održavanju zdravlja raznolikih vrsta drveća u šumi, što za cilj ima istodobno korištenje stabala za izradu kvalitetnog drvnog materijala i očuvanje šume za sljedeće generacije.

„Distributeri iz Europe često prodaju drvo, posebice ono hrastovo, proizvođačima u Kini, gdje se ono potom pretvara u furnirani, često masovno proizveden i nisko kvalitetni namještaj, koji se potom isporučuje širom svijeta“, rekla je  Anna Prinzhorn. „Navedeno nas je nagnalo da promijenimo način na koji se posluje u industriji namještaja i da ljudima ponudimo drukčiji pristup u kupnji namještaja.“

One for Hundred

Majstori koji vrše izradu namještaja nalaze se na neposrednoj udaljenosti od šume iz koje potječu stabla. Stabla se sijeku zimi, šalju majstorima koji ih obrađuju te se mjesecima suše prije nego se pretvore u jedinstvene komade namještaja.

Svaki komad namještaja prilagođava se željama kupca, kako veličinom, tako i izborom drveta i boja. Od vrsta drveta dostupni su: jasen, hrast, orah, trešnja, ariš i javor. Dizajn namještaja je u skandinavskom stilu, a uključuje male stolove, stalke za kavu, zidne police, klupe i manje komade namještaja za dnevni boravak.

Tvrtka One for Hundred izložila je kolekciju svojih proizvoda na ovogodišnjem Bečkom tjednu dizajna, održanom od 28. rujna do 7. listopada, kao i na Međunarodnom sajmu dizajna Blickfang u Beču, održanom krajem listopada.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Je li upcycling budućnost dizajna?

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER