Ove prekrasne pločice izrađene su od recikliranih ljuski jaja

Reciklirani prirodni materijali imaju sve veću primjenu u dizajnu interijera

Brend etičkog dizajna Nature Squared u svoje dvije tvornice na Filipinima od 2000. godine koristi prirodne otpadne materijale – uključujući reciklirane ljuske jaja, školjke i perje, kako bi stvorio nove materijale i proizvode poput kolekcije pločica i dekorativnih predmeta CArrelé.

Procjenjuje se kako se svake godine u svijetu baci više od 250.000 tona ljuski od kokošjih jaja, od kojih većina završi na odlagalištima. Iako krhke i lomljive, ljuske jaja su bogate kalcijem i prirodno su otporne na UV zračenje. Osim što se njihovim korištenjem sprječava gomilanje biootpada na odlagalištima, ljuske jaja su zahvaljujući svojim vrijednim svojstvima našle primjenu i u proizvodnji materijala nalik na terrazzo.

© Tracy Wong

Naziv materijala CArrelé – proizvedenog u raznim bojama i oblicima od recikliranih ljuski jaja, potječe od francuske riječi za pločice (carrelage) i kemijskog simbola za kalcij (Ca), a za ovu inovaciju zaslužna je britansko-kineska dizajnerica Elaine Yan Ling Ng

Ljuske jaja prikupljaju se u pekarama i kuhinjama restorana na Filipinima, a nakon čišćenja usitnjavaju se u komadiće veličine zrnca pijeska do 3 mm. Njihovim spajanjem nastaju materijali u obliku kvadrata, pravokutnika i trokuta različitih veličina te se stvrdnjavaju na sobnoj temperaturi. Svaki četvorni metar CArreléa koristi preko 3000 ljuski jaja, koje su kombinirane s pomno odabranim vezivnim sredstvom koje ispunjava standardne industrijske specifikacije.

© Tracy Wong

Poznato je da ljuske jaja dobro upijaju boje, a ovisno o tretmanu dobivaju se materijali u različitim nijansama – od svijetlih do tamnijih. Tim Nature Squareda eksperimentirao je s prirodnim bojama – uključujući indigo, klorofilin i broć (Rubia tinctorum), koji se dodaju u smjesu prije pečenja i tako nastaju pločice u plavim, zelenim i ružičastim nijansama.

CArrelé pločice mogu se koristiti u razne svrhe, a kako se lako čiste mogu se postavljati u vlažnim prostorima, što ih čini idealnim za oblaganje zidova u kuhinjama i kupaonicama. Nature Squared trenutno razvija i posebne podne pločice, a osim za oblaganje zidnih površina, ovaj se materijal koristi i za izradu elegantnih dekorativnih predmeta poput taburea, utega za papir, držača za knjige, svijećnjaka i pladnjeva za hranu.

© Tracy Wong

Ovakve inovacije utječu na promjenu u načinu razmišljanja, posebno u pogledu otpada koji se može ponovno iskoristiti i reciklirati. Istražujući mogućnosti korištenja organskog otpada u dizajnu, industrija može pružiti pristupačna brojna rješenja, ostvariti uštede resursa te, najvažnije, pozitivno utjecati na očuvanje okoliša.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zračna luka Paris-Charles de Gaulle slavi 50 godina povijesti i inovacija

50. obljetnica Zračne luke Paris-Charles de Gaulle (CDG) slavi se u godini u kojoj je glavni grad Francuske domaćin XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara, koje su od velike važnosti i za najveću francusku i drugu najveću europsku zračnu luku. Najvažnija zračna luka Grupe ADP (Aéroports de Paris) prošle je godine opslužila 67,4 milijuna putnika i čvrsto je usmjerena na budućnost.

Ovaj dizajnerski duo reciklira školjke i pretvara ih u ogledala i vaze

Dizajnerice Hyein Choi i Jihee Moon iz studija newtab-22 dosjetile su se kako obradom otpada u akvakulturi mogu proizvesti dekorativne predmete za uređenje interijera. Potencijal ovog industrijskog otpada je prilično velik jer se procjenjuje kako u svijetu svake godine nastane količina od oko sedam milijuna tona otpadnih školjki.

Rotterdamsko onečišćenje pretvara se u posuđe

Onečišćenje zraka je ozbiljan zdravstveni rizik kojem su stanovnici gradova svakodnevno izloženi. Nizozemski dizajnerski duo iz Studija Dust odlučan je pri isticanju ovog velikog zdravstvenog problema i to na njima svojstven i kreativan način. Prikupljene čestice onečišćenja s rotterdamskih ulica koriste za glazuru keramičkog posuđa!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER