Rotterdamsko onečišćenje pretvara se u posuđe

Dizajnom protiv onečišćenja

Onečišćenje je ozbiljan zdravstveni rizik kojem su stanovnici gradova svakodnevno izloženi. Nizozemski dizajnerski duo iz Studija Dust odlučan je pri isticanju ovog velikog zdravstvenog problema i to na njima svojstven i kreativan način. Prikupljene čestice onečišćenja s rotterdamskih ulica koriste za glazuru keramičkog posuđa!

Nizozemske dizajnerice Iris de Kievith i Annemarie Piscaer, osnivačice studija Studio Dust, svojim su projektom serVies izborile nominaciju za Nizozemsku nagradu za nove materijale (Dutch New Material Award) u 2018. godini. Ovaj duo je stvorio prekrasnu glazuru za keramičko posuđe, čije se boje kreću u rasponu boja uzoraka onečišćenja s rotterdamskih ulica.

Iris de Kievith i Annemarie Piscaer / Fotografija: studiodust.nl

„Ljudi nisu svjesni prljavštine i čestica onečišćenja koje svakodnevno udišu na ulicama Rotterdama“, kažu dizajnerice. „Tu prljavštinu i onečišćenja smo htjele učiniti opipljivima, a naše posuđe svakodnevno podsjeća na ovaj ozbiljan zdravstveni problem, kada jedete ili pijete kavu iz naših šalica“.

Iris Kievith i Annemarie Piscaer ručno izrađuju posuđe u svom studiju u Rotterdamu, a različite boje glazure nisu dobivene umjetno, već su nastale temeljem utjecaja različitih onečišćenja / Fotografija: popupcity.net

Različite boje glazure nisu dobivene umjetno, već su sve nastale temeljem utjecaja različitih onečišćenja, najčešće djelovanjem čestica bakra i željeza. Dizajnerice se nadaju da im jednog dana ovaj materijal više neće biti dostupan te da će onečišćenje biti priča iz urbane prošlosti. No, do tada će biti potrebno još mnogo aktivnosti na podizanju kvalitete zraka i ograničenja automobilskog prometa.

Fotografija: De Ingenieur

SerVies posuđe je svakako neuobičajen i vrlo kreativan način podizanja ekološke svijesti, no istodobno i vrhunski dizajnerski proizvod koji će doprinijeti estetskom izgledu svakog stola.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mikroalge kao biogorivo budućnosti: Prilike i izazovi

Znanstvena radionica u sklopu projekta „Potencijal jadranskih mikroalgi za proizvodnju biogoriva 3. generacije“ dovodi u Rovinj vodeće hrvatske stručnjake u području plave biotehnologije koji otkrivaju kako morske alge mogu pomoći u pronalaženju alternativnih goriva.

Zanimljiv način borbe protiv onečišćenja zraka u indijskim gradovima

Kvaliteta zraka u većim indijskim gradovima već dugi niz godina ne ide u korist ni okolišu ni ljudskom zdravlju. Postotak oboljelih od bolesti dišnih puteva svake godine sve je veći, a broj umrlih od udisanja onečišćenog zraka godišnje i više nego zapanjuje. No, čini se kako je tim indijskih inženjera pronašao način učinkovitog rješenja ovog problema.

Toranj koji usisava smog iz zraka nakon Nizozemske i Kine stiže u Poljsku

Nizozemska tvrtka Studio Roosegaarde predvođena svojim osnivačem Daanom Roosegaardom pokrenula je niz urbanih inovacija koje spajaju umjetnost i modernu tehnologiju u svrhu stvaranja urbane i čiste okoline. Među inovacijama se pronašao i „Smog Free Tower“, prvi vakuumski čistač smoga koji svoje mjesto uskoro pronalazi u Poljskoj.

Održiva arhitektura i 3D pisači

Poznato je da čitave kuće mogu biti izgrađene tehnologijom 3D ispisa, a jedna nizozemska startup tvrtka koristi ovu tehnologiju uz pomoć europske kohezijske politike te stvara održiva rješenja za građevinsku industriju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER