Rotterdamsko onečišćenje pretvara se u posuđe

Dizajnom protiv onečišćenja

Onečišćenje zraka je ozbiljan zdravstveni rizik kojem su stanovnici gradova svakodnevno izloženi. Nizozemski dizajnerski duo iz Studija Dust odlučan je pri isticanju ovog velikog zdravstvenog problema i to na njima svojstven i kreativan način. Prikupljene čestice onečišćenja s rotterdamskih ulica koriste za glazuru keramičkog posuđa!

Nizozemske dizajnerice Iris de Kievith i Annemarie Piscaer, osnivačice studija Studio Dust, svojim su projektom serVies izborile nominaciju za Nizozemsku nagradu za nove materijale (Dutch New Material Award) u 2018. godini. Ovaj duo je stvorio prekrasnu glazuru za keramičko posuđe, čije se boje kreću u rasponu boja uzoraka onečišćenja s rotterdamskih ulica.

„Ljudi nisu svjesni prljavštine i čestica onečišćenja koje svakodnevno udišu na ulicama Rotterdama“, kažu dizajnerice. „Tu prljavštinu i onečišćenja smo htjele učiniti opipljivima, a naše posuđe svakodnevno podsjeća na ovaj ozbiljan zdravstveni problem, kada jedete ili pijete kavu iz naših šalica“.

Iris Kievith i Annemarie Piscaer ručno izrađuju posuđe u svom studiju u Rotterdamu, a različite boje glazure nisu dobivene umjetno, već su nastale temeljem utjecaja različitih onečišćenja / Fotografija: popupcity.net

Različite boje glazure nisu dobivene umjetno, već su sve nastale temeljem utjecaja različitih onečišćenja, najčešće djelovanjem čestica bakra i željeza. Dizajnerice se nadaju da im jednog dana ovaj materijal više neće biti dostupan te da će onečišćenje biti priča iz urbane prošlosti. No, do tada će biti potrebno još mnogo aktivnosti na podizanju kvalitete zraka i ograničenja automobilskog prometa.

Fotografija: De Ingenieur

SerVies posuđe je svakako neuobičajen i vrlo kreativan način podizanja ekološke svijesti, no istodobno i vrhunski dizajnerski proizvod koji će doprinijeti estetskom izgledu svakog stola.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nakon biciklističkih staza Lego City dobiva i Vertikalnu šumu

Novi LEGO dizajn inspiriran je stambenim tornjevima Bosco Verticale (Vertikalna šuma) u milanskoj četvrti Porta Nuova koje je projektirao Boeri Studio (arhitekti: Stefano Boeri, Gianandrea Barreca i Giovanni La Varra), a dovršeni su u listopadu 2014.

Ove prekrasne pločice izrađene su od recikliranih ljuski jaja

Brend etičkog dizajna Nature Squared u svoje dvije tvornice na Filipinima od 2000. godine koristi prirodne otpadne materijale – uključujući reciklirane ljuske jaja, školjke i perje, kako bi stvorio nove materijale i proizvode poput kolekcije pločica i dekorativnih predmeta CArrelé.

Ovaj dizajnerski duo reciklira školjke i pretvara ih u ogledala i vaze

Dizajnerice Hyein Choi i Jihee Moon iz studija newtab-22 dosjetile su se kako obradom otpada u akvakulturi mogu proizvesti dekorativne predmete za uređenje interijera. Potencijal ovog industrijskog otpada je prilično velik jer se procjenjuje kako u svijetu svake godine nastane količina od oko sedam milijuna tona otpadnih školjki.

Toranj koji usisava smog iz zraka nakon Nizozemske i Kine stiže u Poljsku

Nizozemska tvrtka Studio Roosegaarde predvođena svojim osnivačem Daanom Roosegaardom pokrenula je niz urbanih inovacija koje spajaju umjetnost i modernu tehnologiju u svrhu stvaranja urbane i čiste okoline. Među inovacijama se pronašao i „Smog Free Tower“, prvi vakuumski čistač smoga koji svoje mjesto uskoro pronalazi u Poljskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER