Ovaj dizajnerski duo reciklira školjke i pretvara ih u ogledala i vaze

Ekološki prihvatljiv i održiv materijal ima velik potencijal za primjenu u dizajnu interijera

Dizajnerice Hyein Choi i Jihee Moon iz studija newtab-22 dosjetile su se kako obradom otpada u akvakulturi mogu proizvesti dekorativne predmete za uređenje interijera. Potencijal ovog industrijskog otpada je prilično velik jer se procjenjuje kako u svijetu svake godine nastane količina od oko sedam milijuna tona otpadnih školjki.

Studio newtab-22 sa sjedištem u Seulu i Londonu razvio je proces mljevenja ljuštura školjaka u prah i izrade materijala nazvanog Sea Stone ili morski kamen. U dobiveni prah Hyein Choi i Jihee Moon dodaju druge prirodne, netoksične i vezivne materijale, a proces dovršavaju ručno kako bi izbjegle korištenje topline i električne energije čime su njihovi krajnji proizvodi još održiviji. U svom konačnom obliku, materijal se odlikuje tvrdoćom i teksturom kamena, a čvrst je i izdržljiv poput keramike ili porculana.

  • © newtab-22

Moon i Choi su se zainteresirale za pokretanje projekta nakon što su otkrile da većina otpada od školjki završava na odlagalištima ili se čak baca u more. Riječ je o otpadu čije hrpe ne predstavljaju nimalo ugodan prizor, a problem je još veći zbog izuzetno neugodnog mirisa. Recikliranjem ljuštura školjki smanjuju se troškovi zbrinjavanja otpada i sprječava onečišćenje mora, a kako se sastoje od kalcijevog karbonata predstavljaju vrlo vrijedan materijal koji se može pretvoriti u korisne i vrijedne upotrebne predmete.

Gotov proizvod može se usporediti s terrazzom, a svaki ima jedinstven izgled koji se razlikuje u obliku i boji. Među proizvodima se tako osim lijepo dizajniranih zidnih pločica nalaze umjetnički i dekorativni predmeti koji izgledom podsjećaju na morske stijene i valove, a koriste se kao vaze, svijećnjaci i ogledala ili pladnjevi za posluživanje i kutije za nakit.

  • © newtab-22

„Zainteresirani smo za prirodne, nove ili zanemarene materijale“, navode Hyein Choi i Jihee Moon. „Tražimo korisna i intrigantna svojstva materijala, pokušavajući ih svojim dizajnom unijeti u suvremeni život. Cilj našeg rada je poticanje održive kreativnosti i predlaganje novih mogućnosti u dizajnu eksperimentiranjem i korištenjem inovativnih metoda te pronalaženjem nadahnuća u samoj prirodi.“

Dizajnerice i njihov rad možete pratiti na Instagramu (@newtab_22).

  • © newtab-22

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Ove prekrasne pločice izrađene su od recikliranih ljuski jaja

Brend etičkog dizajna Nature Squared u svoje dvije tvornice na Filipinima od 2000. godine koristi prirodne otpadne materijale – uključujući reciklirane ljuske jaja, školjke i perje, kako bi stvorio nove materijale i proizvode poput kolekcije pločica i dekorativnih predmeta CArrelé.

Rotterdamsko onečišćenje pretvara se u posuđe

Onečišćenje zraka je ozbiljan zdravstveni rizik kojem su stanovnici gradova svakodnevno izloženi. Nizozemski dizajnerski duo iz Studija Dust odlučan je pri isticanju ovog velikog zdravstvenog problema i to na njima svojstven i kreativan način. Prikupljene čestice onečišćenja s rotterdamskih ulica koriste za glazuru keramičkog posuđa!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER