Znanstvenici rade na zaštiti lamantina ugroženih crvenom plimom

Trenutno stanje povezano s cvjetanjem mora na Floridi smatra se najgorim od 2005. godine

Obala Floride pod prijetnjom je crvene plime, pojave cvjetanja toksičnih algi koje uzrokuju smrti brojnih morskih vrsta, uključujući i lamantine - porodicu sisavaca iz reda morskih krava. Za spas lamantina, bore se i znanstvenici koji razvojem novog tretmana nastoje ubrzati proces ozdravljenja ugroženih vrsta.

Izvanredno stanje

Cvjetanje mora ili crvena plima (eng. red tide) predstavlja opasan fenomen današnjice koji nastaje naglim cvjetanjem i širenjem toksičnih algi u oceanu. Najčešće se takva pojava javlja u toplim morima, a velika brojnost algi, kao i njihov pigment daju moru crvenu boju. Crvena plima nije povezana s prirodnim ciklusom plime i oseke, a velik broj ovih algi dovodi do nedostatka kisika u vodi, uzrokujući tako smrt morskih životinja, riba, školjki, a kod čovjeka mogu izazvati upalu kože. Cvjetanje algi općenito je izazvano visokim temperaturama, jakim kišama i vodom koja je bogata hranjivim tvarima (fosfati, nitriti ili nitrati).

Crvena plima najčešće se pojavljuje na oblama američke savezne države Floride, gdje je zbog štetnog cvjetanja algi proglašeno izvanredno stanje. Znanstvenici s Međunarodnog sveučilišta Florida (Florida International University, FIU), u suradnji s morskom istraživačkom organizacijom Mote Marine Laboratory, rade na razvoju novog tretmana kojim bi se neutraliziralo trovanje toksičnim algama.  

Poboljšanje postojeće veterinarske skrbi za ugrožene životinje

U posljednjem desetljeću, crvena plima bila je uzrokom smrti 10 posto lamantina. Zbog trenutnog ciklusa cvjetanja, to bi u skoroj budućnosti moglo skočiti na nevjerojatnih 30 posto. Zahvaljujući novčanoj potpori od 428.000 američkih dolara osiguranih putem ECOHAB programa Američke nacionalne uprave za oceane i atmosferu (eng. National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA), FIU i Mote pokrenuli su trogodišnji program za poboljšanje veterinarske skrbi za spašene lamantine ugrožene crvenom plimom na obalama Floride. 

Projekt omogućuje znanstvenicima proučavanje staničnih imunih odgovora promatranih morskih sisavaca različitim antioksidantnim tretmanima. „Trenutni pristup temelji se na jednostavnom pružanju palijativne njege ugroženim sisavcima kako bi se riješili toksina i ozdravili“, objasnila je Kathleen Rein, kemičarka s FIU-a koja vodi istraživački tim zajedno s kolegicom Cathy Walsh, stručnjakinjom za morsku imunologiju u Moteovim laboratorijima.

„Ovaj novi tretman mogao bi ubrzati proces ozdravljenja“, rekla je Rein, a „ako se pokaže uspješnim, mogao bi se koristiti s mnogim drugim životinjama, uključujući dupine, kornjače i ptice.“

Iako je Američka služba za ribolov i životinje (eng. U.S. Fish & Wildlife Service) uklonila lamantine s popisa ugroženih vrsta, trenutno cvjetanje algi na Floridi, koje se nastavlja bez ikakvih predviđanja o trajanju, već je ove godine bilo odgovorno za 103 od 575 smrtnih slučajeva ove vrste, što je gotovo 18 posto. „Potreba za boljim liječenjem naglašena je trenutnim dugotrajnim cvjetanjem toksičnih algi na Floridi i njezinim intenzivnim utjecajem na floridske lamantine“, dodala je Walsh.

Trenutno stanje povezano s cvjetanjem mora smatra se najgorim od 2005. godine te je ključno brzo i učinkovito djelovanje kako bi se spasile ugrožene morske vrste.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kokosove otoke nastanjuje 600 stanovnika i 414 milijuna komada plastike

Plastici za osvajanje cijelog svijeta nije trebalo puno duže od jednog stoljeća, no čini se kako joj je za njegovo golemo onečišćenje trebalo daleko manje vremena. Da je dospjela i u najudaljenije dijelove svijeta potvrđuje istraživanje morske biologinje dr. Jennifer Lavers i njezinih suradnika. 

Objavljene zadivljujuće snimke grbavih i sivih kitova

Program istraživanja morskih sisavaca (MMRP) Sveučilišta Hawai'i - Mānoa koristi dronove za proučavanje utjecaja klimatskih promjena, ljudskih aktivnosti i dostupnosti hrane na kitove i dupine

Tahlequah i dalje tuguje uz tijelo svog mrtvog mladunčeta

Prema najnovijim izvještajima, Tahlequah i nakon deset dana još uvijek tuguje uz tijelo svog mrtvog mladunčeta. Iako su orke poznate po tome da se od svoje mrtvorođenčadi ne odvajaju i po nekoliko dana, ovo je dosad najduže zabilježeno razdoblje, koje izaziva veliku pozornost znanstvenika i cijelog svijeta.

Tužni nastavak priče o skupini kitova ubojica uz pacifičke obale SAD-a i Kanade

Mlada ženka kita iz skupine orka kitova koji obitavaju uz obale američke države Washington i kanadske Britanske Kolumbije, četverogodišnjakinja nazvana J-50, bila je ovog ljeta u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Njezin nestanak je uočen u petak, 7. rujna, a nakon trodnevne potrage istraživači Centra za istraživanje kitova na otoku San Juan pretpostavljaju da je uginula.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER