Objavljene zadivljujuće snimke grbavih i sivih kitova

Korištenjem novih tehnologija do boljeg praćenja i istraživanja kitova

Program istraživanja morskih sisavaca (MMRP) Sveučilišta Hawai'i - Mānoa koristi dronove za proučavanje utjecaja klimatskih promjena, ljudskih aktivnosti i dostupnosti hrane na kitove i dupine

Sveučilište Hawai'i - Mānoa (UHM) je u nedjelju objavilo nevjerojatne snimke grbavih i sivih kitova, nastalih tijekom praćenja i istraživanja kitova kroz njihov Program istraživanja morskih sisavaca (MMRP).

„Cjelovitu sliku o kitovima dobijete tek kada ih pratite iz zraka“, kaže Fabien Vivier, doktorand na UHM-u. „To je stvarno nevjerojatno jer možete promatrati ponašanja kitova koja ne biste mogli pratiti ako sjedite na brodu.“

MMRP istraživači, u suradnji s američkim državnim i saveznim agencijama te konzervatorskim organizacijama, proučavaju učinke klimatskih promjena, ljudskih aktivnosti i preusmjeravanja plijena na grbave kitove i druge morske sisavce, navodi se u priopćenju Sveučilišta.

„Glavna svrha našeg istraživanja je očuvanje tih životinja, pa pokušavamo prikupiti što više empirijskih podataka i primijeniti ih u svrhu njihove zaštite“, kaže voditelj MMRP-a Lars Bejder.

Populacija grbavih kitova koji migriraju prema Havajima izbrisana je s popisa ugroženih vrsta 2016. godine. Međutim, posljednjih godina primijećen je pad uočavanja grbavih kitova oko Havajskog otočja, a istraživačima je uzrok još uvijek nepoznat. Novi projekt pomoći će pri istraživanju mogućih uzroka ovog problema.

„Morski sisavci su karizmatske životinje i ljudi zaista brinu o njima i njihovoj dobrobiti“, kaže Bejder u videu. „Neke od studija koje provodimo će nam omogućiti preciznije podatke koji su nam potrebni za očuvanje ovih životinja. Vrlo je važno važno naglasiti da su kitovi čuvari zdravlja ekosustava, stoga nam mogu pomoći pri podizanju svijesti o važnosti oceanskog zdravlja.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pariz odlučno protiv automobila. S ulica nestaje polovica parkirnih mjesta!

Francuskim medijima odjeknula je vijest koju je u utorak za dnevnik Le Parisien otkrio David Belliard, zamjenik pariške gradonačelnice Anne Hidalgo. Oslobođeni prostor omogućit će uređenje novih biciklističkih staza, gradskih vrtova i zelenih površina, postavljanje novog uličnog namještaja, a Parižani i Parižanke o tome će odlučivati tijekom velikog javnog savjetovanja.

Grbavi kitovi nas napuštaju u tišini

Mužjaci grbavih kitova poznati su po svom pjevanju kao načinu komunikacije, no kako otkrivaju japanski istraživači, njihove su klasične melodije sve kraće i tiše zbog reakcije na buku teretnih brodova.

Tužni nastavak priče o skupini kitova ubojica uz pacifičke obale SAD-a i Kanade

Mlada ženka kita iz skupine orka kitova koji obitavaju uz obale američke države Washington i kanadske Britanske Kolumbije, četverogodišnjakinja nazvana J-50, bila je ovog ljeta u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Njezin nestanak je uočen u petak, 7. rujna, a nakon trodnevne potrage istraživači Centra za istraživanje kitova na otoku San Juan pretpostavljaju da je uginula.

Tahlequah i dalje tuguje uz tijelo svog mrtvog mladunčeta

Prema najnovijim izvještajima, Tahlequah i nakon deset dana još uvijek tuguje uz tijelo svog mrtvog mladunčeta. Iako su orke poznate po tome da se od svoje mrtvorođenčadi ne odvajaju i po nekoliko dana, ovo je dosad najduže zabilježeno razdoblje, koje izaziva veliku pozornost znanstvenika i cijelog svijeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER