Popularno mladunče dugonga uginulo nakon gutanja plastičnog otpada

Još jedna morska životinja uginula je zbog našeg plastičnog otpada

Mladunče dugonga o kojem su se brinuli morski stručnjaci nakon što je ranije ove godine pronađeno izgubljeno u blizini plaže na jugu Tajlanda, uginulo je u subotu zbog komadića plastike u probavnom sustavu.

Osmomjesečna ženka dobila je ime Marium i ubrzo postala vrlo popularna među stanovnicima i turistima nakon što su se na društvenim mrežama proširile fotografije biologa koji su je prihvatili te hranili mlijekom i morskom travom. Veterinari i volonteri izlazili su na more u kanuima kako bi ovog morskog sisavca hranili i do 15 puta dnevno, a također su joj obavljali zdravstvene preglede.

„Marium je prošlog tjedna pronađena s ozljedama nakon što ju je progonio i vrlo vjerojatno napao mužjak dugonga tijekom sezone parenja“, izjavio je Jatuporn Buruspat, direktor tajlandskog Ureda za morske i obalne resurse.

Naime, lokalne vlasti pretpostavljaju da se Marium previše udaljila od obale te da ju je napao mužjak dugonga ili više njih. Prošlog je tjedna stoga dovedena na liječenje u umjetnom moru na otoku Libong u pokrajini Krabi.

Obdukcijom je u utrobi nesretne životinje ustanovljena veća količina plastičnog otpada, što je očito ključan razlog zašto je uginula jer je to dovelo do blokade crijeva i upale te posljedično do infekcije krvi.

Dugong je vrsta morskog sisavca slična sjevernoameričkom lamantinu i može narasti do dužine od oko 3,4 metra.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Znanstvenici rade na zaštiti lamantina ugroženih crvenom plimom

Obala Floride pod prijetnjom je crvene plime, pojave cvjetanja toksičnih algi koje uzrokuju smrti brojnih morskih vrsta, uključujući i lamantine - porodicu sisavaca iz reda morskih krava. Za spas lamantina, bore se i znanstvenici koji razvojem novog tretmana nastoje ubrzati proces ozdravljenja ugroženih vrsta.

Plastična kriza: Mediteran je preplavljen plastikom

Neuspješno gospodarenje plastičnim otpadom značajno pridonosi rekordnoj razini plastičnog onečišćenja u Sredozemnom moru. Prema novom izvješću svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, takva situacija regionalno gospodarstvo godišnje košta stotine milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER