Popularno mladunče dugonga uginulo nakon gutanja plastičnog otpada

Još jedna morska životinja uginula je zbog našeg plastičnog otpada

Mladunče dugonga o kojem su se brinuli morski stručnjaci nakon što je ranije ove godine pronađeno izgubljeno u blizini plaže na jugu Tajlanda, uginulo je u subotu zbog komadića plastike u probavnom sustavu.

Osmomjesečna ženka dobila je ime Marium i ubrzo postala vrlo popularna među stanovnicima i turistima nakon što su se na društvenim mrežama proširile fotografije biologa koji su je prihvatili te hranili mlijekom i morskom travom. Veterinari i volonteri izlazili su na more u kanuima kako bi ovog morskog sisavca hranili i do 15 puta dnevno, a također su joj obavljali zdravstvene preglede.

„Marium je prošlog tjedna pronađena s ozljedama nakon što ju je progonio i vrlo vjerojatno napao mužjak dugonga tijekom sezone parenja“, izjavio je Jatuporn Buruspat, direktor tajlandskog Ureda za morske i obalne resurse.

Naime, lokalne vlasti pretpostavljaju da se Marium previše udaljila od obale te da ju je napao mužjak dugonga ili više njih. Prošlog je tjedna stoga dovedena na liječenje u umjetnom moru na otoku Libong u pokrajini Krabi.

Obdukcijom je u utrobi nesretne životinje ustanovljena veća količina plastičnog otpada, što je očito ključan razlog zašto je uginula jer je to dovelo do blokade crijeva i upale te posljedično do infekcije krvi.

Dugong je vrsta morskog sisavca slična sjevernoameričkom lamantinu i može narasti do dužine od oko 3,4 metra.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Znanstvenici rade na zaštiti lamantina ugroženih crvenom plimom

Obala Floride pod prijetnjom je crvene plime, pojave cvjetanja toksičnih algi koje uzrokuju smrti brojnih morskih vrsta, uključujući i lamantine - porodicu sisavaca iz reda morskih krava. Za spas lamantina, bore se i znanstvenici koji razvojem novog tretmana nastoje ubrzati proces ozdravljenja ugroženih vrsta.

I u Škotskoj zabranjeni plastični štapići za uši!

Škotska je prva u Ujedinjenom Kraljevstvu službeno zabranila proizvodnju i prodaju plastičnih štapića za uši. Zaštitnici okoliša su oduševljeni ovom zabranom kojom će se utjecati na smanjenje količina ove opasne vrste otpada te zaštititi životinjski svijet i morski ekosustavi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER