Popularno mladunče dugonga uginulo nakon gutanja plastičnog otpada

Još jedna morska životinja uginula je zbog našeg plastičnog otpada

Mladunče dugonga o kojem su se brinuli morski stručnjaci nakon što je ranije ove godine pronađeno izgubljeno u blizini plaže na jugu Tajlanda, uginulo je u subotu zbog komadića plastike u probavnom sustavu.

Osmomjesečna ženka dobila je ime Marium i ubrzo postala vrlo popularna među stanovnicima i turistima nakon što su se na društvenim mrežama proširile fotografije biologa koji su je prihvatili te hranili mlijekom i morskom travom. Veterinari i volonteri izlazili su na more u kanuima kako bi ovog morskog sisavca hranili i do 15 puta dnevno, a također su joj obavljali zdravstvene preglede.

„Marium je prošlog tjedna pronađena s ozljedama nakon što ju je progonio i vrlo vjerojatno napao mužjak dugonga tijekom sezone parenja“, izjavio je Jatuporn Buruspat, direktor tajlandskog Ureda za morske i obalne resurse.

Naime, lokalne vlasti pretpostavljaju da se Marium previše udaljila od obale te da ju je napao mužjak dugonga ili više njih. Prošlog je tjedna stoga dovedena na liječenje u umjetnom moru na otoku Libong u pokrajini Krabi.

Obdukcijom je u utrobi nesretne životinje ustanovljena veća količina plastičnog otpada, što je očito ključan razlog zašto je uginula jer je to dovelo do blokade crijeva i upale te posljedično do infekcije krvi.

Dugong je vrsta morskog sisavca slična sjevernoameričkom lamantinu i može narasti do dužine od oko 3,4 metra.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Brojimo svaku kap, svaka kap je važna!

„Danas u jeku globalne pandemije, kada je higijena ruku osnovna mjera prevencije trebamo biti svjesni više nego ikad koliko nam je pristup čistoj vodi dragocjen. Ovim putem pozivam sve da osvijeste nužnost da je u cilju očuvanja vode i ublažavanju posljedica klimatskih promjena svaki pojedinac važan“, ističe se u poruci glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Znanstvenici rade na zaštiti lamantina ugroženih crvenom plimom

Obala Floride pod prijetnjom je crvene plime, pojave cvjetanja toksičnih algi koje uzrokuju smrti brojnih morskih vrsta, uključujući i lamantine - porodicu sisavaca iz reda morskih krava. Za spas lamantina, bore se i znanstvenici koji razvojem novog tretmana nastoje ubrzati proces ozdravljenja ugroženih vrsta.

I u Škotskoj zabranjeni plastični štapići za uši!

Škotska je prva u Ujedinjenom Kraljevstvu službeno zabranila proizvodnju i prodaju plastičnih štapića za uši. Zaštitnici okoliša su oduševljeni ovom zabranom kojom će se utjecati na smanjenje količina ove opasne vrste otpada te zaštititi životinjski svijet i morski ekosustavi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER