Zaštićena vrsta japanskih jelena stradava zbog (glupih) turista

Zbog hranjenja plastikom u Japanu od ožujka uginulo devet jelena

Globalna plastična kriza kriva je i za smrt jelena u japanskom parku Nara. Od ožujka ove godine devet uginulih jelena pronađeno je s utrobom punom plastičnih vrećica i omota hrane.

„Tri od devet smrtnih slučajeva izravno se pripisuju probavnim problemima zbog konzumiranja plastike“, izjavio je za CNN Yoshitaka Ashimura, glavni tajnik Fondacije za zaštitu jelena. Samo u utrobi jednog jelena istraživači su pronašli čak 4,3 kilograma plastike, a na Twitteru su objavili fotografiju 3,2 kilograma plastike pronađene u želucu drugog.

Park Nara nalazi se istočno od Osake, a kao dom više od tisuću zakonom zaštićenih sika jelena  (Cervus nippon) uvršten je na UNESCO-vu listu svjetske prirodne baštine. Upravo zbog te dugogodišnje zaštite jeleni su gotovo u potpunosti pripitomljeni te se slobodno kreću parkom bez straha od grabežljivaca, ali i ljudi. Posjetiteljima parka dopušteno je hraniti jelene s lako probavljivim krekerima bez šećera, poznatim kao shika sembei, koji se prodaju u trgovinama parka i nemaju plastičnu ambalažu.

Ipak, neki posjetitelji hrane jelene i drugom hranom koja se očito pakira u plastičnu ambalažu, što je lokalne vlasti potaknulo da posjetitelje upozore da jelenima prestanu davati takvu hranu, izvijestio je Newsweek.

„Jeleni su uočili da ljudi jedu hranu iz plastičnih vrećica i drugih pakiranja“, kazao je Rie Maruko, veterinar iz Fondacije za zaštitu jelena te dodao kako jelene privlače i mirisi odbačene ambalaže za hranu.

 

Jeleni su preživači biljojedi sa želucem podijeljenim na četiri komore koji im omogućuju da probavljaju hranu uz pomoć mikroorganizama i enzima. Kada se prva komora napuni neprobavljivim predmetima, kao što je plastika, oni nisu u stanju povratiti, probaviti ili progutati novu hranu. Životinja potom slabi sve dok konačno ne ugine.

„Uginuli jeleni bili su vrlo mršavi i mogao sam osjetiti njihove kosti“, rekao je Maruko za Japan Today. „Posjetitelje smo upozorili da jelene hrane isključivo odobrenim shika sembei krekerima.“

Fondacija za zaštitu jelena uložila je dodatne napore kako bi upozorila turiste na opasnosti unošenja plastičnih vrećica i omota za hranu u park. Osim toga, ovog proljeća postavljeni su i nove oznake upozorenja na nekoliko jezika koje posjetitelje uče kako i čime hraniti jelene. „Ta upozorenja očito nisu bila učinkovita u smanjenju plastičnog otpada“, rekao je Ashimura za CNN. Lokalne vlasti priopćile su kako će poduzeti dodatne mjere za zaštitu jelena.

U parku Nara je prošlog tjedna organizirana i akcija čišćenja u kojoj je sudjelovalo više od 100 volontera i sakupilo preko 116 kilograma raznog otpada od čega je čak 60 % činila plastika.

„Količina plastičnog otpada koju smo prikupili bila je iznad svih naših očekivanja“, rekao je Ashimura. „Zabrinuti smo i mislimo da akcije čišćenja neće riješiti problem. Važno je da posjetitelji usvoje nove navike i ne bacaju otpad u parku.“

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Njemačka vlada odlučila je zabraniti plastične vrećice

Njemačka savezna vlada je na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze prošlog tjedna pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica. Prijedlog zakona predviđa da će plastične vrećice s debljinom stjenke od 15 do 50 mikrona ubuduće biti zabranjene, a izuzetak su najtanje vrećice za pakiranje voća i povrća čija bi zabrana očekivano dovela do povećanja količina plastične ambalaže u trgovinama.

Plastična kriza: Mediteran je preplavljen plastikom

Neuspješno gospodarenje plastičnim otpadom značajno pridonosi rekordnoj razini plastičnog onečišćenja u Sredozemnom moru. Prema novom izvješću svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, takva situacija regionalno gospodarstvo godišnje košta stotine milijuna eura.

Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo ponovno identificirani kao najveći svjetski proizvođači plastičnog otpada

Temeljem globalnih akcija čišćenja i revizije brendova, Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo drugu su godinu zaredom identificirani kao tri najveća svjetska proizvođača plastičnog otpada, navodi se u novom izvješću pokreta Break Free From Plastic „BRANDED Volume II: Identifying the World’s Top Corporate Plastic Polluters“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER