Otkazan poziv „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT“

„Najbrži prst ili tko prvi njemu djevojka“

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo gospodarstva usuglasili su stav oko poništenja natječaja „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT“ kao i oko otvaranja novog poziva u najskorijem roku kojim će se podići alokacija za 400 %, odnosno na 200 milijuna kuna.

Na stranicama strukturnifondovi.hr objavljena je obavijest prema kojoj se  Poziv na natječaj „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“ (KK.03.2.1.18.) s današnjim danom otkazuje.

U obzir je uzeta činjenica da je Poziv zabilježio interes višestruko veći od raspoložive alokacije što je rezultiralo izuzetno kratkim vremenskim razmakom u zaprimanju projektnih prijedloga.

Prema navedenim mnistarstvima, sustav eFondovi nije pokazivao znakove usporavanja te je efikasno registrirao sve pristigle prijave do privremene obustave Poziva, a sve poteškoće u radu nastale "zbog korištenja nepreporučene infrastrukture, zbog poteškoća sa lokalnom mrežom i(li) pristupom internetu nisu odgovornost sustava eFondovi". Tijekom zaprimanja projektnih prijava za Poziv u manje od 36 sekundi zaprimljene su 243 projektne prijave ukupnih potraživanih bespovratnih sredstava u iznosu od 108.615.755,26 kn, od kojih je posljednja zaprimljena 28.8.2018. u 11:00:35:44 prema Srednjeeuropskom vremenu.

No ipak su uvažene brojne pristigle primjedbe i informacije o poteškoćama koje su prijavitelji imali prilikom podnošenja, a zbog velikog broja prijava u kratkom vremenu ne može se sa sigurnošću tvrditi da su svi imali jednaku mogućnost prijave, čime je potencijalno narušeno načelo jednakog postupanja.

Stoga se prijavitelji obavještavaju kako će u razumnom roku od današnjeg poništenja biti otvoren novi poziv na dodjelu bespovratnih sredstava s većim iznosom financijske omotnice i dodatno prilagođenim uvjetima poziva.

„Izmjenama u natječaju omogućit ćemo većem broju prijavitelja da ostvare pravo na potporu i na taj će se način poduzetnicima koji predaju kvalitetne prijave omogućiti unaprjeđenje poslovanja bespovratnim EU sredstvima. Kvaliteta nam je primarna i zbog toga ćemo u kratkom roku objaviti privremeni poziv te obraditi sve prijave koje će nam pristići te sklopiti ugovore kojima ćemo poduprijeti najkvalitetnije projektne prijave iz cijele Hrvatske”, istaknula je ministrica reginalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Strukturnifondovi.hr / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Savitljivi beton koji se proizvodi bez cementa manje šteti okolišu

Beton je najšire korišteni građevinski materijal u svijetu zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj čvrstoći, ali nije izrazito izdržljiv pri savijanju. Istraživači sa Sveučilišta Swinburne razvili su novu vrstu betona koji ne samo da se može bolje savijati, već njegova proizvodnja ne zahtijeva cement čime se bitno smanjuje utjecaj procesa na okoliš.

Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) - 2

Jučer je objavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) - 2“. Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima s ciljem njihovog poticanja na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije radi unapređenja poslovnih procesa, integriranja poslovnih funkcija, učinkovite organizacije tijeka rada, poboljšanja interakcije s klijentima i dobavljačima te poboljšanja tržišnog položaja poduzeća.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER