Toronto: od biootpada do obnovljivog prirodnog plina

Provedba ovog projekta je od velike važnosti u postizanju cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova

Grad Toronto, u suradnji s plinskom distribucijskom tvrtkom Enbridge, radi na razvijanju prvog gradskog postrojenja za proizvodnju obnovljivog prirodnog plina, odnosno bioplina iz organskog dijela otpada

S organskim otpadom do smanjenja emisija stakleničkih plinova

Organski otpad, koji nazivamo još i biootpadom, jedan je od najdragocjenijih obnovljivih izvora energije, a u njega najčešće ubrajamo kuhinjski otpad i vrtni ili zeleni otpad. Najčešće se primjenjuje za dobivanje bioplina procesom anaerobne digestije. Bioplin se ubraja u tzv. alternativne ili obnovljive izvore energije, a najveći udio u njegovom sastavu ima metan s oko 65 %. Osnovna karakteristika bioplina je njegova zapaljivost, iz čega proizlazi da se energija pohranjena u bioplinu izgaranjem prvo pretvara u toplinsku, a zatim u električnu energiju.

Prema plinsko distribucijskoj tvrtki Enbridgeu, skoro 50 % kućnog otpada (s obzirom na težinu) čini organski materijal. U planiranom kanadskom postrojenju će se iz bioplina, nastalog razlaganje organskog otpada, izdvajati metan koji će se prikupljati, čistiti i koristiti kao tradicionalan prirodni plin.

Pozitivne prognoze

Dovršenje projekta očekuje se u 2019. godini, a njegova realizacija podržava viziju gradskih vlasti u Torontu o korištenju organskog otpada u svrhu neutralizacije utjecaja stakleničkih plinova. Novodobiveni, obnovljivi prirodni plin (eng. Renewable Natural Gas, RNG) koristit će kamioni koji prikupljaju organski otpad. Iz Ministarstva energetike u Ontariju vjeruju kako do 2035. godine RNG može zamijeniti do 15 % korištenog konvencionalnog prirodnog plina pri energetskoj opskrbi najmnogoljudnije kanadske pokrajine Ontario.

Enbridge i Grad Toronto procjenjuju da bi se u planiranom postrojenju svake godine moglo proizvesti više od 5 milijuna kubičnih metara RNG-a, što bi bilo dovoljno za pokretanje 132 kamiona za prikupljanje biootpada te dovoljno za grijanje više od 2.000 domova.

„Provedba ovog projekta je od velike važnosti u postizanju cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova za 80 % do 2050. godine“, izjavio je gradonačelnik Toronta John Tory. „Grad Toronto ostaje predan rješavanju pitanja klimatskih promjena i stvaranju ekološki održivog društva, a ostvarenje ovog projekta je u korist naših stanovnika i okoliša.“

Cynthia Hansen, izvršna potpredsjednica za komunalni i energetski sektor u Enbridgeu izjavila je kako se „svi slažemo da moramo koristiti ugljično čišće energetske opcije za zagrijavanje naših domova i pokretanje vozila. Dok se prirodni plin smatra najčišćim konvencionalnim gorivom, korištenje RNG-a korak je naprijed ka „zelenijem“ sustavu korištenja prirodnog plina.“

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Škotska bi do kraja godine trebala postići 100 % obnovljive izvore energije

Škotska će se po svemu sudeći predstaviti kao uzorni domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP 26), koja će se u studenom ove godine održati u Glasgowu. Naime, svi podaci ukazuju na to da će najvjerojatnije ispuniti svoj cilj postizanja 100-postotne obnovljive energije uoči početka ovog ključnog sastanka na kojem će se nastojati utvrditi budući tijek aktivnosti za suzbijanje klimatske krize.

Postizanje ciljeva Pariškog sporazuma zahtijeva brži rast čiste energije

Ako tržište električne energije i dalje nastaviti ovisiti o elektranama na ugljen, koje se tereti za trećinu CO2 emisija, ili o plinskim elektranama, neće se moći ispuniti dugoročni klimatski ciljevi Pariškog klimatskog sporazuma, upozorila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Prvi kruzeri na bioplin proizveden od ribljeg otpada

Norveška kompanija za kružna putovanja Hurtigruten prva će na svijetu za pogon kruzera koristiti bioplin proizveden od ostataka riblje prerade i ostalog organskog otpada

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER