Envac gradi automatizirani sustav prikupljanja otpada u Londonu

Sustav automatiziranog prikupljanja otpada u novoj četvrti Barking Riverside u Londonu bit će među najvećima u Europi

Švedska tvrtka Envac razvija jedan od najvećih sustava za automatizirano prikupljanje otpada za preko 10.000 kućanstava u novoj četvrti Barking Riverside u istočnom dijelu Londona. U Envacu smatraju kako će ovaj sustav smanjiti potrebu za spremnicima za otpad za čak 98 posto te utjecati na smanjenje prometa i emisija ugljčnog dioksida.

Tvrtka Envac, jedna od vodećih tvrtki za zaštitu okoliša u Švedskoj i globalni lider na području vakuumskog prikupljanja otpada, zaključila je ugovor o izgradnji automatiziranog sustava prikupljanja otpada s tvrtkom Barking Riverside Limited, u zajedničkom vlasništvu London & Quadrant (L&Q) i Grada Londona. Temeljem navedenog ugovora u ovom će se dijelu Londona instalirati oko 460 konzola za otpad, koje će zamijeniti čak 19.000 spremnika potrebnih za prikupljanje otpada na tradicionalan način.

Putem konzola će se prikupljati dvije frakcije otpada – ostatni otpad i miješani reciklabilni otpad

Stanovnici Barking Riversidea će nakon odvajanja otpada u kućanstvu jednostavno ubacivati otpad kroz otvore konzola, koje će se postaviti u blizini stambenih zgrada. Kada se ulazni otvori ispod konzola popune, odnosno prema unaprijed programiranom vremenu pražnjenja, ventilatori koji se nalaze na mjestima sakupljanja otpada stvarat će negativan pritisak i kroz podzemnu mrežu cijevi dužine 15 km usisavati otpad pri brzini od preko 60 km/h.

Svaki ciklus automatiziranog prikupljanja otpada za ovaj dio Londona, koji se prostire na površini od 178 hektara, trajat će svega nekoliko minuta i zamijeniti rad više timova komunalnih djelatnika i vozila za sakupljanje otpada kojima bi za odvoz otpada trebao gotovo cijeli dan uz negativan utjecaj na okoliš.

Tvrtka Envac je s instalacijom sustava započela u rujnu prošle godine, a njegova prva faza bit će puštena u rad 2019. godine i opsluživat će oko 1.700 kućanstava.

„Ovaj sustav prikupljanja otpada odabrali smo zbog naše posvećenosti održivom razvoju i namjere da ovaj dio Londona pretvorimo u oazu čistoće, zelenila i ugodnog življenja“, izjavio je Matthew Carpen, voditelj projekta Barking Riverside.

Smanjenje prometa i emisija ugljičnog dioksida

Prema Carpenu, „integriranje sustava automatiziranog prikupljanja otpada  tvrtke Envac i visoki stupanj zaštite okoliša ključna su obilježja četvrti Barking Riverside u Londonu. Njime ne samo da smo osigurali održivo i učinkovito prikupljanje otpada, već smo izbacivanjem potrebe za komunalnim vozilima za sakupljanje otpada utjecali na smanjenje prometa i, što je najvažnije, emisija ugljčnog dioksida.“

Predviđa se kako će uključivanje ovog sustava na području Barking Riverside smanjiti emisiju ugljičnog dioksida vezanu za komunalna vozila za najmanje 90 posto.

Nadalje, tvrtka Envac procjenjuje kako će ovaj sustav zamijeniti potrebu stotina dnevnih pražnjenja i servisiranje 19.000 spremnika za otpad, što trenutno svakodnevno radi osam komunalnih vozila u punom radnom vremenu.

„Svjesni smo ogromnog pomaka u načinu na koji se razvija sustav prikupljanja otpada“, izjavio je Dave Buckley, direktor tvrtke Envac UK.

„Iako se naš sustav može koristiti i s ciljem prenamjene prostora korištenog za postavljenje spremnika i prikupljanje otpada za daljnji komercijalni razvoj, kao što je izgradnja više stanova, tvrtka Barking Riverside London odlučila ga je instalirati jednostavno zato što ovaj dio Londona u što većoj mjeri žele urediti kao ugodno mjesto za život“, dodao je Buckley.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Split: Javna tribina o ponovnoj upotrebi predmeta

U ponedjeljak 26. studenog 2019. s početkom u 18.00 sati u splitskom Klubu zona (Info zona, Jerina ulica 1) održat će se javna tribina o ponovnoj upotrebi predmeta. Tribina se održava u sklopu aktivnosti projekta Otpad nije smeće, koji provode Grad Split i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a cilj projekta je educiranje građana o održivom gospodarenju otpadom.  

Potpisan Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu biootpada u Novskoj

Gradonačelnici Zagreba i Novske, Milan Bandić i Marin Piletić, i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba jučer su u nazočnosti državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvata u Novskoj potpisali Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

Zagrebačka Gradska skupština podržala odvoz biootpada u Novsku

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su na svojoj 20. sjednici u utorak većinom glasova prihvatili prijedlog prema kojem će Grad Zagreb, Grad Novska i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom sklopiti Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Novskoj.

Supetar ne želi primati smeće cijelog otoka Brača

Gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković oštro se usprotivila Odluci Ministarstva okoliša o zatvaranju deponija „Košer” i prihvaćanju otpada svih jedinica lokalne samouprave na otoku Braču na supetarski gradski deponij „Kupinovica”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER