Energija vjetra prvi put nadmašila ugljen i nuklearnu energiju u SAD-u

Energija vjetra je u Sjedinjenim Američkim Državama prošlog mjeseca dosegla novu prekretnicu

Dana 29. ožujka vjetroturbine su proizvele više električne energije i tako nadmašile ugljen i nuklearnu energiju, potvrdila je Američka uprava za energetske informacije (EIA). Energija iz prirodnog plina ipak je bila na prvom mjestu.

Nije prvi put da je energija vjetra u SAD-u u pojedinim danima premašila proizvodnju električne energije iz ugljena ili nuklearne energije, no u utorak 29. ožujka nadmašila je i ugljen i nuklearnu energiju u samo jednom danu. Prirodni plin je i dalje ostao najveći izvor proizvodnje električne energije u zemlji.

Američka uprava za energetske informacije (U.S. Energy Information Administration - EIA) navodi da nuklearne elektrane i elektrane na ugljen tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci smanjuju svoju proizvodnju jer je potražnja za električnom energijom obično manja. Vjetroturbine u 48 američkih saveznih država su 29. ožujka proizvele 2.017 GWh električne energije zbog čega je vjetar postao drugi najveći izvor proizvodnje električne proizvodnje, odmah iza prirodnog plina.

Rast instaliranog kapaciteta vjetroturbina u SAD-u doveo je do veće proizvodnje električne energije iz energije vjetra. Također, kapacitet energije vjetra je u rujnu 2019. premašio kapacitet nuklearnih elektrana, ali je i dalje proizvodio manje električne energije od nuklearki zbog razlika u korištenju tih tehnologija. Naime, prosječni faktor kapaciteta energije vjetra u SAD-u (35 % u 2021.) niži je od prosječnog faktora kapaciteta nuklearnih elektrana (93 % u 2021.). Energija vjetra je trenutno treći po veličini izvor proizvodnih kapaciteta u SAD-u, iza elektrana na prirodni plin i  ugljen.

Američka uprava za energetske informacije (EIA) također navodi kako drugo mjesto energije vjetra u proizvodnji električne energije ipak može biti kratkog vijeka, a prepreku daljnjoj izgradnji zelene energetske infrastrukture mogu predstavljati zakoni o zaštiti okoliša.  EIA u svom priopćenju ističe kako je proizvodnja električne energije iz energije vjetra na mjesečnoj razini niža od proizvodnje iz prirodnog plina, ugljena i nuklearne energije te ne očekuje da će nadmašiti njihovu proizvodnju u bilo kojem mjesecu 2022. ili 2023. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljivi izvori energije po prvi put proizveli više energije od fosilnih goriva

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je u nekim europskim zemljama bila i veća, pa je tako Danska u prvoj polovici ove godine čak 64 posto svoje energije proizvela iz energije sunca i vjetra, a slijedile su je Irska (49 posto) i Njemačka (42 posto), navodi se u izvještaju nezavisnog energetskog think tanka Ember koji je analizirao podatke iz 48 država koje čine 83 posto sveukupne proizvodnje električne energije.

Povijesni pad potražnje za energijom u cijelom svijetu

Pandemija CoViD-19 izazvala je najveći šok za globalni energetski sustav kakav nije zabilježen tijekom proteklih sedam desetljeća, a ovogodišnji pad potražnje za energijom trebao bi umanjiti utjecaj financijske krize iz 2008. godine i rezultirati rekordnim godišnjim padom emisija CO2 od gotovo 8 %.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER