Kuća Goldtree dizajnirana je za održivi obiteljski život

Što se dogodi kada roditelji požele izbjeći izazove suživota s blizancima tinejdžerima

Kada vam djeca porastu, vaša kuća iznenada postane premala. Život s blizancima tinejdžerima i svim njihovim bučnim posjetama prijatelja može postati pomalo naporan za roditelje koji mir i tišinu mogu pronaći jedino u svojoj sobi. Jedna takva obitelj potražila je pomoć arhitekata i preuredila svoj dom kako bi izbjegla sve izazove suživota s blizancima u tinejdžerskim godinama i stvorila posve novo ugodno mjesto za život.

Vlasnici kuće nazvane Goldtree House, sagrađene 1950-ih godina u predgrađu East Fremantle australskog Pertha, htjeli su obnovom kuće dobiti dovoljno prostora za sebe, svoju djecu i njihove prijatelje, ali i prilagoditi svoj dom sve izraženijim klimatskim promjenama. Raspolagali su ograničenim financijskim sredstvima, no ipak su u što većoj mjeri htjeli iskoristiti blagodati života u blizini obližnje luke i ljepote krajolika.

Posao su povjerili tvrtki Hartree and Associates Architects, a prvi korak bio je uklanjanje postojećeg krova i podizanje kata s novom spavaćom sobom, prostranim dnevnim boravkom i kuhinjom s predivnim panoramskim pogledom na sve strane kuće. Jednostavno, vlasnici su ulaganjem u obnovu kuće htjeli dobiti svoj novi životni prostor samo za sebe.

Kombinacija materijala stvara zanimljivu fasadu, a pogled s ulice pokazuje različite razine i kutove kuće / Fotografija: Robert Frith

Prizemlje su prepustili blizancima i prilagodili ga potrebama i ukusu tinejdžera i njihovih prijatelja. Unutarnji prostori su pojednostavljeni i prošireni kako bi iz svakog dijela kuće omogućili uživanje u pogledu na okolni krajolik, kao i optimalno korištenje dnevnog svjetla i prirodno provjetravanje. Prostrani interijer prizemlja je idealan prostor za druženje i ima izravan pristup terasi, bazenu i vrtu s bujnim raslinjem kojim se umanjila potreba za ograđivanjem kuće.

Otvoreni prostori spajaju kuću s okolišem / Fotografija: Robert Frith

Osim instaliranog fotonaponskog sustava, pri obnovi se pažljivo brinulo o prikupljanju kišnice i prirodnom provjetravanju prostora, a u vrtu su zasađene biljke koje zahtijevaju minimalno zalijevanje. Dvije male vjetroturbine i baterije za pohranu energije također su dio zelenih tehnologija korištenih pri obnovi kuće.

Fotografija: Robert Frith

Prostrani hodnici omogućuju prirodno provjetravanje kuće / Fotografija: Robert Frith

Blizanci su od početka bili uključeni u obnovu kuće, što im je dalo osjećaj zadovoljstva i uspjeha. Novi izgled obiteljskog doma sada s ponosom dijele sa svojim prijateljima, a roditelji su sasvim zadovoljni u svom mirnom „privatnom“ prostoru na katu.

Fotografija: Robert Frith

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Australska samoodrživa kuća proizvodi hranu, energiju i vodu

Aquas Perma Solar Firma je kuća koju odlikuju sve značajke održivosti – središnje dvorište s vrtom, aquaponic sustav, vertikalni vrtovi, sustav za filtriranje kišnice, pa čak i kokošinjac. Ekološki prihvatljiv dom bračnog para iz Sydneya omogućuje im uzgoj hrane i praćenje potrošnje energije te je u potpunosti u skladu s njihovom predanošću održivom razvoju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER