Pametne ovojnice zgrada mijenjaju oblik ovisno o promjeni temperature

Materijali osjetljivi na okolišne podražaje

Koristeći se novim materijalima i dizajnom inspiriranim prirodom, istraživači pokušavaju proizvesti pametne ovojnice za zgrade koje bi rezultirale energetski učinkovitijim građevinskim strukturama.

Pametna ovojnica omogućuje funkcioniranje zgrada poput elemenata pojedinih živih sustava na način da omogućuje „disanje“ zgrada bez potrebe za centraliziranom kontrolom.

„U vrućim uvjetima, bez korištenja vanjskih mehaničkih ili električnih uređaja, želimo da se ovojnica zgrade otvara kako bi upila zrak, a kada je hladno želimo da se zatvara“, navodi Mayam Mansoori sa Teksaškog sveučilišta A&M.

Kroz niz različitih pristupa za proizvodnju građevinskih sustava koji funkcioniraju sukladno s okolinom, tim istraživača proučava upotrebu pametnih materijala poput legura koje pamte oblik i polimera koji reagiraju na podražaje.

„Trenutno se provode brojni eksperimenti s materijalima koji su osjetljivi na okolišne podražaje“, kaže Zofia Rybkowski, izvanredna profesorica na Koledžu za arhitekturu na Teksaškom sveučilištu A&M. „Ovo je novo područje, vrlo inovativno i napredno, a ovi se materijali proizvode na dnevnoj bazi.“

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Kako će Toranj Montparnasse izgledati nakon 300 milijuna eura vrijedne obnove?

Novi će toranj trošiti deset puta manje energije, a čak 70 posto ventilacije će prirodno osiguravati vjetar. Toranj će dijelom postati energetski autonoman, zahvaljujući „dvostrukoj koži“ fasade koja će prikupljati kišnicu s krova i sa stakala tornja. Radi ušteda se pri obnovi planira ponovno upotrijebiti i 40.000 m2 starih stakala.

Šezdeset posto vrsta ptica potječe iz Australije

Vrapčarke su s više od 6.000 vrsta najveći red u razredu ptica, a uključuju i poznate ptice poput kardinala, američke grmuše, plave šojke i vrapca. Vrapčarke čine više od 60 % svih pernatih ljepotica poznatih čovječanstvu.

Kuća Goldtree dizajnirana je za održivi obiteljski život

Kada vam djeca porastu, vaša kuća iznenada postane premala. Život s blizancima tinejdžerima i svim njihovim bučnim posjetama prijatelja može postati pomalo naporan za roditelje koji mir i tišinu mogu pronaći jedino u svojoj sobi. Jedna takva obitelj potražila je pomoć arhitekata i preuredila svoj dom kako bi izbjegla sve izazove suživota s blizancima u tinejdžerskim godinama i stvorila posve novo ugodno mjesto za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER