Najveći europski vertikalni vrt godišnje će apsorbirati osam tona CO2

„Najveći živi zid u Europi“ godišnje će proizvoditi i šest tona kisika

Britanski arhitektonski studio Sheppard Robson dizajnirao je zgradu mješovite namjene Citicape House s „najvećim živim zidom u Europi“ koji bi u svom okruženju trebao znatno poboljšati kvalitetu zraka.

Pročelje zgrade Citicape House bit će prekriveno s čak 400.000 biljaka za koje se očekuje da će godišnje apsorbirati „više od osam tona ugljikovog dioksida i znatno poboljšati lokalnu kvalitetu zraka proizvodnjom šest tona kisika“. Zgrada će se nalaziti u središnjem dijelu Londona, na prometno gustom području između Farringtona i Moorgatea, poznatom kao londonska Kulturna milja (Culture Mile).

Zgradu je dizajnirao londonski arhitektonski studio Sheppard Robson kako bi zamijenio postojeću poslovnu zgradu i pružio primjer kako se i u gusto izgrađenom urbanom okruženju mogu rješavati problemi onečišćenja zraka i prilagodbe klimatskim promjenama.

„Na ovoj središnjoj gradskoj lokaciji uistinu je postojala potreba za novom perspektivom i rješenjima koja će Londonu pomoći u borbi protiv onečišćenja zraka. Smatrali smo da bi integrirani pristup umjesto izolirane zelene površine imao daleko veći utjecaj na lokalne okolišne uvjete, ali i na izgled ovog dijela grada“, rekao je za Deezen Dan Burr, partner u Sheppard Robsonu.

U novoj će zgradi po njenom dovršetku 2024. godine biti smješten hotel s pet zvjezdica, uredski prostori i konferencijske dvorane, kao i restoran, spa centar i sky-bar, a krovna terasa na jedanaestom katu zgrade bit će otvorena za javnost.

Sam oblik i veličinu Citicape Housea odredila je prijašnja zgrada koja se nalazila na ovom mjestu. Međutim, prizemlje nove zgrade bit će odmaknuto od ruba ulice kako bi se proširio pločnik i omogućila veća povezanost s okolnim prostorom.

„Razmišljali smo o tome kako naš dizajn može pozitivno utjecati na gustu izgrađenost londonskog središta pa smo stoga došli na ideju o gradnji zgrade koja će imati naglašen zeleni utjecaj na tom uskom prostoru omeđenom frekventnom prometnicom i ostalim zgradama“, istaknuo je Dan Burr.

Na krovnoj terasi će se urediti vrt s autohtonim biljem i raznim vrstama divljeg cvijeća s ciljem poticanja bioraznolikosti u središtu grada, kao i stvaranja ugodnog prostora za odmor i opuštanje.

Osim svog velikog „živog zida“, zgrada će imati učinkovito ostakljenje kojim će se uz ugrađenu toplinsku pumpu bitno smanjiti troškovi grijanja i hlađenja unutarnjih prostora. Također, na zgradi će se sakupljati i kišnica kojom će se navodnjavati njen vertikalni vrt.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Zelena transformacija starog željezničkog čvorišta u Sankt Peterburgu

Fantastičan arhitektonski projekt obnove starog i zapuštenog željezničkog čvorišta te izgradnje nove gradske zone mješovite namjene sačuvat će sjećanje na povijesnu namjenu ovog prostora, integrirati i naglasiti njegov industrijski karakter, a istovremeno stvoriti suvremen, dinamičan i udoban stambeni prostor.

Australska samoodrživa kuća proizvodi hranu, energiju i vodu

Aquas Perma Solar Firma je kuća koju odlikuju sve značajke održivosti – središnje dvorište s vrtom, aquaponic sustav, vertikalni vrtovi, sustav za filtriranje kišnice, pa čak i kokošinjac. Ekološki prihvatljiv dom bračnog para iz Sydneya omogućuje im uzgoj hrane i praćenje potrošnje energije te je u potpunosti u skladu s njihovom predanošću održivom razvoju.

MOL Campus - novo sjedište grupacije u Budimpešti

Novo sjedište tvrtke zvat će se MOL Campus, a njegov dovršetak očekuje se 2021. godine. Dizajn potpisuje Foster + Partners, jedan od najpoznatijih arhitektonskih studija na svijetu, poznat po brojnim fascinantnim projektima poput staklene kupole Reichstaga u Berlinu, Gherkin tornju u Londonu  ili Apple Parka u Kaliforniji.

Kuća Goldtree dizajnirana je za održivi obiteljski život

Kada vam djeca porastu, vaša kuća iznenada postane premala. Život s blizancima tinejdžerima i svim njihovim bučnim posjetama prijatelja može postati pomalo naporan za roditelje koji mir i tišinu mogu pronaći jedino u svojoj sobi. Jedna takva obitelj potražila je pomoć arhitekata i preuredila svoj dom kako bi izbjegla sve izazove suživota s blizancima u tinejdžerskim godinama i stvorila posve novo ugodno mjesto za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER