Australska samoodrživa kuća proizvodi hranu, energiju i vodu

Aquas Perma Solar Firma – kuća koju odlikuju sve značajke održivosti

Aquas Perma Solar Firma je kuća koju odlikuju sve značajke održivosti – središnje dvorište s vrtom, aquaponic sustav, vertikalni vrtovi, sustav za filtriranje kišnice, pa čak i kokošinjac. Ekološki prihvatljiv dom bračnog para iz Sydneya omogućuje im uzgoj hrane i praćenje potrošnje energije te je u potpunosti u skladu s njihovom predanošću održivom razvoju.

Izgradnja samoodrživog doma zahtijeva značajna financijska sredstva, no ulaganje se dugoročno isplati zahvaljujući povećanoj učinkovitosti i nižim računima za energiju. Geoff Carroll i Julie Young iz Sydneya odlučili su za obnovu kuće iz 1980-ih godina angažirati arhitektonski studio CplusC Architectural Workshop i pretvoriti je u ekološki prihvatljiv dom koji će im omogućiti da uzgajaju vlastitu hranu i prate dnevnu potrošnju energije.

Carroll i Young rade u tvrtki koja pomaže klijentima pri suočavanju s izazovima hiper-urbanizacije i klimatskih promjena, pa je sasvim razumljivo kako su svoj dom htjeli urediti u skladu s vlastitom predanošću održivom razvoju. Rezultat je toga je Aquas Perma Solar Firma – kuća koju odlikuju sve značajke održivosti, kao što su središnje dvorište s vrtom, aquaponic sustav, vertikalni vrtovi, sustav za filtriranje kišnice, pa čak i kokošinjac.

Arhitekti su značajno poboljšali toplinske performanse zgrade i uveli prostrane vanjske prostore. Također su smanjili broj spavaćih soba sa četiri na dvije, premjestili stubište u prednji dio kuće i postojeću nadstrešnicu pretvorili u permakulturni vrt prepun raznog povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja.

Kišnica se pročišćava se u betonskom filtru i sakuplja u cisterni, a koristi se za pranje rublja, ispiranje WC-a i zalijevanje vrta. Aquaponic sustav s malim ribnjakom za hranjenje biljaka prirodnim ribljim gnojivima instaliran je u stražnjem vrtu, kao i kompostana, povrtnjak i kokošinjac. Konačno, za zagrijavanje vode koristi se vanjski sustav staklenih cijevi, a solarni paneli proizvode čistu energiju.

Sve u svemu, kuća u kojoj bi svatko poželio stanovati.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Kuća Goldtree dizajnirana je za održivi obiteljski život

Kada vam djeca porastu, vaša kuća iznenada postane premala. Život s blizancima tinejdžerima i svim njihovim bučnim posjetama prijatelja može postati pomalo naporan za roditelje koji mir i tišinu mogu pronaći jedino u svojoj sobi. Jedna takva obitelj potražila je pomoć arhitekata i preuredila svoj dom kako bi izbjegla sve izazove suživota s blizancima u tinejdžerskim godinama i stvorila posve novo ugodno mjesto za život.

Francuska ne gubi vrijeme na prilagodbu klimatskim promjenama

Francuski zakon o zelenim krovovima, točnije zakon o obnovi biološke raznolikosti, prirode i krajolika, hladi gradske ulice, smanjuje troškove grijanja i klimatizacije, onečišćenje vode i zraka te istovremeno pruža mogućnost za lokalnu proizvodnju hrane i osigurava ekosustave za ptice, pčele i stotine drugih vrsta. Možemo li ga čim prije primijeniti u našoj zemlji ili ćemo i dalje gubiti vrijeme sporom prilagodbom klimatskim promjenama?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER