Nema sumnje, bečki model gradske i socijalne stanogradnje jedan je od najuspješnijih u svijetu!

Stanovi bez pregradnih zidova imat će podno grijanje i vrtove na balkonima

Dvije godine nakon eksplozije plina u općinskoj zgradi u bečkoj ulici Preßgasse počinje izgradnja novog zelenog stambenog kompleksa. Nova energetski učinkovita zgrada s 33 stana imat će fotonaponski sustav na krovu i spremište električne energije, a njena će se pročelja ozeleniti vertikalnim vrtovima.

Krajem lipnja 2019. dogodila se razorna eksplozija plina u stanu općinske zgrade (Gemeindebau) na križanju ulica Preßgasse i Schäffergasse u četvrtom bečkom okrugu Wieden. U eksploziji su smrtno stradale dvije osobe, a šteta na zgradi bila je tolika da je rušenje zgrade bila jedina mogućnost. Sada - dvije godine nakon nesreće, počinje izgradnja novog urbanog stambenog kompleksa, i to ne bilo kakvog.

„Izuzetno me raduje što bivšim stanarima zgrade mogu najaviti početak izgradnje nove općinske zgrade u kojoj će lijepi i suvremeni stanovi biti dostupni svima onima koji se žele vratiti, naravno, prema ranijim ugovorima o najmu“, naglasila je Kathrin Gaal, zamjenica bečkog gradonačelnika i pročelnica za stanovanje, stambeno zbrinjavanje, obnovu grada i žene.

  • Slijeva nadesno: predsjednica 4. bečkog okruga Wieden Lea Halbwidl, voditelj gradnje u stambenom poduzeću Wiener Wohnen Thomas Schuster, zamjenica direktora Wiener Wohnen Michaela Bankel i zamjenica gradonačelnika Kathrin Gaal s modelom nove zgrade na adresi Preßgasse 2 / ©  PID/Votava

Grad Beč i gradsko stambeno poduzeće Wiener Wohnen odmah su poslije eksplozije plina jasno stavili do znanja da će se na mjestu srušene općinske zgrade sagraditi novi stambeni kompleks. Prizemlje nove zgrade će prema najavi služiti za potrebe bečke neprofitne tvrtke Wien Works koja osobe s invaliditetom i kroničnim bolestima te dugotrajno nezaposlene osobe osposobljava za sudjelovanje u gospodarskom i društvenom životu, kao i za potrebe održavanja sastanaka stanovnika bečkog Wiedena.

„Novi stambeni projekt temelji se na stoljetnom bečkom modelu gradske stanogradnje i stambenog zbrinjavanja te ga razvija u skladu s potrebama stanovanja u 21. stoljeću“, kazala je čelnica okruga Lea Halbwidl.

>>> Pročitajte još >>> Želite ozeleniti fasadu, krov ili dvorište? U Beču će vam to subvencionirati gradska uprava!

Klimatski prihvatljiva i održiva

Projekt nove zgrade izrađen je prema najvišim ekološkim standardima te će stanarima osigurati visoku kvalitetu života. Njeno glavno obilježje svakako će biti zelena fasada s vertikalnim vrtovima koji će se u potpunosti automatski navodnjavati.

Cijela zgrada projektirana je prema propisanom standardu za niskoenergetsku zgradu, a grijanje stanova i priprema tople vode postizat će se pomoću zračne dizalice topline. Fotonaponski sustav na krovu sa spremnikom električne energije ispod temeljne ploče zgrade dodatno će povećati energetsku učinkovitost te će, osim centralizirane pripreme tople vode, također omogućiti podno grijanje i kontrolu temperature u sva 33 stana.

  • Projekt je izrađen prema najvišim ekološkim standardima i osigurat će visoku kvalitetu života / © Telegram71

„Većina ranijih stanara želi se vratiti u novu zgradu što nas jako veseli jer ovdje mogu očekivati ​​33 visokokvalitetna stana bez pregradnih zidova, s velikim otvorenim prostorom i lijepim balkonima”, kazala je zamjenica direktora stambenog poduzeća Wiener Wohnen Michaela Bankel.

Slastičarnica u prizemlju, urbana farma u unutrašnjem dvorištu

Na ukupno osam katova nova stambena zgrada nudit će gotovo 2.000 m² ugodnog životnog prostora, a slastičarnicom u prizemlju upravljat će neprofitna tvrtka Wien Work. U mirnom unutarnjem dvorištu s dječjim igralištem i klupama za sjedenje, planirane su i podignute drvene posude za zajedničko vrtlarenje. U planu je i dvoetažno podzemno parkiralište s 20 parkirnih mjesta, kao i parkirna mjesta za dječja kolica, bicikle i pomagala za hodanje.

Završetak stambenog kompleksa s 33 ultra moderna stana planiran je za treće tromjesečje 2023. godine. Ukupni troškovi izgradnje iznose oko 8,6 milijuna eura, od čega će se oko 2,5 milijuna eura pokriti subvencijama.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Križevcima otvaren prvi hrvatski Energetsko-klimatski ured

Grad Križevci nastavlja razvoj u smjeru energetski neovisnog grada do 2030. godine pa je tako nakon prvog grupnog ulaganja građana u obnovljive izvore energije kroz projekt Križevački sunčani krovovi, pokretanje jedne od prvih hrvatskih energetskih zadruga građana – KLIK te ostalih aktivnosti otvoren i Energetsko–klimatski ured - prvi ured takve vrste u Hrvatskoj!

Otvorena IKEA na bečkom Zapadnom kolodvoru

Sa svojim zelenim fasadama i inovativnim prostorom - od podruma do svima dostupne zelene krovne terase, nova IKEA na bečkom Zapadnom kolodvoru puno je više od trgovine namještaja.

U Beču nastaje novo održivo naselje sa socijalnim stanovima

Do 2026. godine u 3. bečkom okrugu Landstraße nastat će novo stambeno naselje. Na površini od 11 hektara izgradit će se oko 1.900 stanova za više od 4.000 građana. Polovica novih stambenih prostora bit će izgrađena u sklopu poticane stanogradnje, a naglasak je, naravno, na održivom urbanom planiranju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER