Priuštivo stanovanje: Bečki Margareten dobiva novu, održivu stambenu zgradu

Bečki model socijalne stanogradnje jedan je od najuspješnijih u svijetu

Nova zgrada s 15 gradskih stanova gradit će se na križanju ulica Schönbrunner Straße i Reinprechtsdorfer Straße, u središtu petog okruga Margareten. Zahvaljujući revolucionarnom pilot projektu tvrtke Wiener Wohnen ovaj dio Beča dobit će novu održivu zgradu koja će raspolagati i prostorom za obavljanje projektnih aktivnosti i susrete u zajednici.

Stambeno poduzeće Wiener Wohnen stvara pristupačan životni prostor i istovremeno se fokusira na održivost, a nova niskoenergetska stambena zgrada na osam katova u bečkom Margaretenu zasnivat će se na inovativnoj opskrbi energijom bez plina. Naime, u novoj zgradi na adresi Schönbrunner Straße 76 bit će instalirane tri dizalice topline - dvije pumpe zrak - voda i jedna pumpa voda – voda, u kombinaciji s fotonaponskim sustavom na krovu. Za izgradnju će se koristiti isključivo ekološki materijali, a zelena fasada poboljšat će kvalitetu života i urbanu klimu.

„U gospodarski izazovnim vremenima, stvaranje novih pristupačnih stanova važnije je nego ikad prije. Povećanjem financiranja priuštive stanogradnje dugoročno se osigurava ekspanzija neprofitne i komunalne stanogradnje, a našim građanima omogućuje najviša kvaliteta života. Ovaj inovativni projekt u bečkom Margaretenu još jednom dokazuje spojivost priuštivog stanovanja i vrhunske održive gradnje. Projekt karakterizira ekološki prihvatljiva opskrba energijom s tri dizalice topline i fotonaponskim sustavom na krovu, kao i intenzivno ozelenjavanje fasade.“ – istaknula je bečka dogradonačelnica i gradska vijećnica zadužena za stanogradnju Kathrin Gaál.

„Stanovanje je osnovna potreba i svima mora biti lako dostupno. Bečki model gradske i socijalne stanogradnje ima dugu tradiciju, i vrlo smo ponosni na brojne općinske zgrade u našem okrugu. Stoga sam jako zadovoljna što će se nakon četvrt stoljeća u Margaretenu graditi nova zgrada s gradskim stanovima. Budući stanari ovdje će pronaći povoljan i kvalitetan stambeni prostor čiji će dizajn biti izveden prema najsuvremenijim standardima, a vertikalni vrt na pročelju zgrade uljepšat će život svim stanovnicima našeg okruga.“ – izjavila je predsjednica okruga Margareten Silvia Janković.

Novom zgradom iskoristit će se dosad neiskorišteni prostorni potencijal te dobiti ukupno 15 gradskih stanova, veličine od 45 do 85 m². Svi će raspolagati lođom, balkonom ili krovnom terasom, kao i spremištem u podrumu, a tri stambene jedinice bit će u potpunosti prilagođene osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

U prizemlju zgrade nalazit će se posebno spremište za bicikle te zajednički prostor za obavljanje projektnih aktivnosti i susrete u zajednici ukupne površine 80 m².

Početak dodjele novih gradskih stanova u 63. općinskoj zgradi u Margaretenu planiran je u prvom kvartalu 2025. godine, a useljenje u trećem iste godine.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Usvojen prvi pariški bioklimatski prostorni plan

Dana 6. lipnja Gradsko vijeće Pariza usvojilo je prvi pariški bioklimatski prostorni plan koji će pružiti učinkovit odgovor na hitnu klimatsku situaciju i unaprijediti životno okruženje stanovnika francuske metropole.

Novoizgrađena općinska zgrada u bečkom Wiedenu primila prve stanare

Četiri godine nakon eksplozije plina u općinskoj zgradi u bečkom Wiedenu završena je izgradnja novog doma za sedamdesetak stanara. Nova energetski učinkovita zgrada s 33 stana na svom krovu ima fotonaponski sustav te spremnik električne energije ispod temeljne ploče zgrade, a njena pročelja uskoro će krasiti vertikalni vrtovi. Prošlog tjedna u novoizgrađenu općinsku zgradu uselili su se prvi stanari.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER