Parcours – Život u pokretu | Priuštiva stanogradnja na bečki način

Završetak projekta planira se sredinom 2025. godine

Grad Beč će na svom zemljištu u Donaustadtu subvencionirati izgradnju nove stambene zgrade s oko stotinu stanova. Polovicu stanova činit će pristupačni „pametni“ stanovi, a zgrada će imati i atraktivne otvorene prostore.

Bečki stambeni fond  (Wohnfonds Wien) koordinira aktivnosti građevinskih tvrtki, vlasnika zgrada, njihovih predstavnika i bečke gradske uprave, a natječaj za projekt izgradnje nove stambene zgrade na adresi Hirschstettner Straße 37A u 22. bečkom okrugu Donaustadt raspisao je u suradnji s bečkim Magistratskim odjelom za upravljanje gradskom imovinom (MA69). Kako su među glavnim odrednicama selekcijskog postupka bili zahtjevi za osiguravanje prostora za sport i rekreaciju, prilagođenost za rad od kuće i klimatska otpornost, u studenom 2021. odabran je projekt „Parcours – Wohnen in Bewegung“ (Život u pokretu) tvrtke EGW i arhitektonskog studija VlayStreeruwitz. Završetak pobjedničkog projekta predviđa se sredinom 2025. godine, a Grad Beč ustupa pravo građenja na zemljištu u svom vlasništvu s ciljem poticanja stanogradnje i povećanja javnog stambenog fonda.

Nova stambena zgrada ukupne površine od 4.800 m2 dio je razvojnog područja Raffenstättergasse i nalazi se u blizini lokacije na kojoj se planira izgradnja osnovne i srednje škole. Uz već izgrađenu tramvajsku liniju 26, ovdje se planiraju ili su već u izgradnji i drugi subvencionirani i privatno financirani stambeni projekti.

©  Parcours Wohnen in Bewegung / Schreiner, Kastler

„Aktualna zdravstvena kriza promijenila je način života i svakodnevicu u našim četvrtima. Stoga smo pažljivo pripremili natječaj za odabir najboljeg projekta koji poštuje rastući trend rada od kuće te nudi dobra i fleksibilna tlocrtna rješenja za život i rad u novim uvjetima. Također, mogućnosti za tjelovježbu i sport u „Crvenom Beču“ oduvijek su bili važan dio subvencionirane stambene izgradnje, a tu tradiciju nastavljamo i realizacijom najnovijeg projekta”, kazala je Kathrin Gaál, zamjenica gradonačelnika, članica Gradskog vijeća zadužena za žene i stambena pitanja te predsjednica Bečkog stambenog fonda.

Pobjednički projekt: Parcours – Život u pokretu

Na projektu surađuje i krajobrazna arhitektica Carla Lo, čitateljima Ekovjesnika već poznata po rješenjima uređenja Parka Esterházy – prvog bečkog parka koji hladi – i projektu plutajućih vrtova na Dunavskom kanalu, dok je za održivost projekta zadužena tvrtka wohnbund:consult. Uz 50 subvencioniranih stanova za najam i 51 posebno pristupačan SMART stan, izgradit će se i brojni zajednički prostori za stanare, počevši od kuharskog kluba, vježbaonice, čitaonice i urbanih vrtova na krovu. U prizemlju zgrade, okrenuti prema ozelenjenom unutarnjem trgu, smjestit će se nekoliko manjih poslovnih prostora, radionica za popravak bicikala te prostor za sastanke i edukaciju.

©  Parcours Wohnen in Bewegung / Schreiner, Kastler

Fleksibilna rješenja interijera nude razne mogućnosti za organizaciju rada od kuće i uređenje kućnog ureda unutar četiri zida budućih stanara. Osim toga, zajednički prostori zgrade bit će opremljeni bežičnim internetom, a stanari će moći unajmiti opremu za bežično umrežavanje u svom prostoru.

Projekt je u potpunosti prilagođen potrebama budućih stanara te nudi velik broj mogućnosti za vježbanje, igru ​​i učenje, a uz drvno-betonsku hibridnu gradnju s izolacijom od mineralne vune, zgrada impresionira i konceptom opskrbe energijom kojim će se postići uštede energije i resursa. Korištenjem geotermalnih dizalica topline, stanovi će se zimi učinkovito grijati, a ljeti hladiti preko stropova, a fotonaponski sustav na ravnom krovu služit će za opskrbu električnom energijom.

U neposrednoj blizini nove stambene zgrade nalazi se poslovni park Stadlau s brojnim trgovinama i specijaliziranim tržnicama, koji osigurava i velik broj radnih mjesta. I prometna povezanost je prilično dobra jer tramvajska linija 26 omogućuje brzi pristup stanicama bečke podzemne željeznice i linijama U1 (Kagraner Platz) i U2 (Hausfeldstraße).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novoizgrađena općinska zgrada u bečkom Wiedenu primila prve stanare

Četiri godine nakon eksplozije plina u općinskoj zgradi u bečkom Wiedenu završena je izgradnja novog doma za sedamdesetak stanara. Nova energetski učinkovita zgrada s 33 stana na svom krovu ima fotonaponski sustav te spremnik električne energije ispod temeljne ploče zgrade, a njena pročelja uskoro će krasiti vertikalni vrtovi. Prošlog tjedna u novoizgrađenu općinsku zgradu uselili su se prvi stanari.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER