Bečka priuštiva stanogradnja usklađuje obitelj, posao i slobodno vrijeme

Završetak radova predviđen je za ljeto 2023.

U okviru novog projekta bečke stanogradnje „kuku23“ u gradskom okrugu Liesing nastaje nova stambena četvrt. Novi stambeni prostor uključuje 429 subvencionirana stana, a u prvom planu su raznolikost, kreativnost i uključenost zajednice kao i aktivni dobrosusjedski odnosi.

Krajem listopada započeli su radovi na novoj stambenoj četvrti u ulici Gastgebgasse u 23. bečkom okrugu Liesing gdje bi do ljeta 2023. trebalo niknuti 429 subvencioniranih stanova, a za gotovo polovicu njih građani će imati razne mogućnosti dodatnih poticaja prilikom unajmljivanja. Okosnicu projekta čine primjeri dobrosusjedskih odnosa, stoga će se u novom stambenom prostoru izgraditi kreativni kvartovski centar koji će biti dostupan svim budućim stanovnicima. Centar između ostalog uključuje glazbenu i plesnu školu, radionice, pekarnicu, krojačnicu, urbane vrtove, dječje radionice i boravke te prehrambenu zadrugu.

Stambeni projekt vrijedan 73,3 milijuna eura, od kojih čak 24 milijuna eura ulaže Grad Beč, uključuje gradnju stambenih zgrada od kojih je jedna u obliku tornja, dvije obiteljske kuće te zgrade s ateljeima koji brišu tipične granice između stanovanja i kreativnog stvaralaštva. Stambena ponuda seže od jednosobnih do peterosobnih stanova veličine od oko 33 do 132 m2. Stanovi će imati podno grijanje i hlađenje, a mnogi će raspolagati s balkonima, lođama i terasama. Koristit će se energija proizvedena fotonaponskim sustavima na krovovima objekata te geotermalna energija, kao i energija iz centraliziranog toplinskog sustava austrijske prijestolnice.

>>> Pročitajte još >>> Renaturalizacija vodotoka potoka Liesingbach u Beču

U novi projekt „kuku23“ uloženo je 73,3 milijuna eura © Dietrich Untertrifaller / Schenker Salvi Weber / Expressiv

Projekt kuku23 odražava sva obilježja uspješne bečke stanogradnje. Stanovanje se ne promatra odvojeno od svoje okoline, a zajednica je otpočetka uključena u stvaranje svog stambenog prostora na kreativan i inovativan način što se vidi i u planiranom uređenju kulturnih, rekreativnih i sportskih ustanova. Novi priuštivi stambeni prostor ovdje ide ruku pod ruku s održivim energetskim konceptom. Uskladivost posla, obitelji i slobodnog vremena Grad Beč omogućuje svojim programom poticane stanogradnje, dok novi kvartovski kulturni centar smješten u nekadašnjoj tvornici za proizvodnju lijesova „Atzgersdorf“ objedinjuje kreativnost i zajednicu te povezuje generacije. Kako su istaknule bečka dogradonačelnica i članica gradskog poglavarstva za prava žena Kathrin Gaal te članica poglavarstva Waltraud Karner-Kremser, novi projekt odražava raznolikost koja je karakteristična za Beč.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER