Niskoenergetska kuća solarnom energijom kompenzira potrošnju energije

Savršeno uklopljena u okoliš

Kuća na Ancaster Creeku predstavlja međugeneracijski spoj vrhunske arhitekture, a svoje energetske potrebe smanjuje korištenjem solarnih panela i dnevnog svjetla.

Ovu lijepu i skladnu kuću u kanadskom gradu Hamilton (Ontario) na lokaciji Ancaster Creek projektirala je arhitektonska tvrtka Williamson Williamson sa sjedištem u Torontonu. Kuća se sastoji od dvije međusobno povezane stambene jedinice – jedne za naručiteljevu obitelj i druge za njegove roditelje. Ova niskoenergetska kuća na taj način predstavlja i međugeneracijski spoj vrhunske arhitekture, a svoje energetske potrebe smanjuje korištenjem solarnih panela i dnevnog svjetla.

Foto: Ben Rahn / A-Frame Inc.

Kuća na Ancaster Creeku kombinira funkcije dvaju zasebnih domova spojenih u jednu cjelinu u obliku slova L. Kako bi zadovoljili sva eventualna buduća ograničenja mobilnosti naručiteljevih roditelja, arhitekti su njihov stan smjestili u prizemlju, koje je s katom povezano zajedničkim prostorom. U prizemnom stanu se također pažjivo planirao raspored prostorija, a kako bi ovaj stambeni prostor u potpunosti bio prilagođen starijim osobama, mislilo se čak i na ugradnju glavne sklopke kojom se odmah mogu isključiti sva svjetla ili električni uređaji koji su ostali uključeni zbog zaboravnosti tipične za starije osobe.

Foto: Ben Rahn / A-Frame Inc.

U glavni stan na katu ulazi se preko zadivljujućeg drvenog spiralnog stepeništa, koje se uzdiže iz prizemnog dnevnog boravka, smještenog u središtu donjeg stana. Kroz velike staklene površine stana na katu pruža se lijep pogled na zeleni krajolik Ancaster Creeka i potok koji teče uz kuću. Iako se visoko ostakljenje koristilo na cijeloj kući kako bi se omogućila što veća povezanost s okolišem, koju dodatno naglašavaju i korišteni materijali, prizemlje kuće obloženo je lokalnim vapnenačkim kamenom Algonquin, debljine 9 cm. Drvo se pak u velikoj mjeri koristilo za uređenje cijele kuće, posebice stana na katu.

Foto: Ben Rahn / A-Frame Inc.

Bez obzira na obilno ostakljenje, ova kuća uspijeva održati minimalne zahtjeve za potrošnjom energije zahvaljujući izvrsnoj izolaciji i visokoučinkovitim trostruko ostakljenim prozorima s drvenim okvirima. Sustavom ventilacije s povratom topline postižu se dodatne uštede potrošnje energije, čemu pridonose i LED rasvjeta te ugrađene niskonaponske sklopke i prekidači. Također, na dva ravna krova kuće instaliran je modularni fotonaponski sustav snage 9.8 kW.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

Jeftinije organske solarne ćelije konačno spremne za tržište

Organske solarne ćelije relativno su nova tehnologija, a zadnja istraživanja pokazala su značajan napredak u njihovoj učinkovitosti, koja je do sada priječila njihovu komercijalizaciju. Zahvaljujući istraživačima sa Sveučilišta Michigan, novi dizajn organskih solarnih ćelija povećava njihovu učinkovitost na 15 posto, čini ih fleksibilnijima, jeftinijima, a ujedno i komercijalno održivim.

Inovativna arhitektura u „bojama čovječanstva“

Projekt nazvan „Boje čovječanstva“ osmišljen je kao funkcionalan prostor, fleksibilan i otvoren za interakcije zaposlenika, koji će u komunikacijskim prostorima na raspolaganju imati brojne niše zakrivljenih oblika. Ove niše namijenjene za druženje, razgovore i suradnju svojim će oblicima zaposlenicima pružati osjećaj zagrljaja.

Arkupov avangardni život na vodi

Mnogi su se nadali da ambiciozan koncept plutajuće kuće tvrtke Arkup nikada neće biti realiziran, ali ova je nevjerojatna kuća sada doista izgrađena i može biti vaša za nešto manje od pet milijuna eura. Prvi model kuće predstavljen je prošlog mjeseca na Miami Yacht Showu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER