Niskoenergetska kuća solarnom energijom kompenzira potrošnju energije

Savršeno uklopljena u okoliš

Kuća na Ancaster Creeku predstavlja međugeneracijski spoj vrhunske arhitekture, a svoje energetske potrebe smanjuje korištenjem solarnih panela i dnevnog svjetla.

Ovu lijepu i skladnu kuću u kanadskom gradu Hamilton (Ontario) na lokaciji Ancaster Creek projektirala je arhitektonska tvrtka Williamson Williamson sa sjedištem u Torontonu. Kuća se sastoji od dvije međusobno povezane stambene jedinice – jedne za naručiteljevu obitelj i druge za njegove roditelje. Ova niskoenergetska kuća na taj način predstavlja i međugeneracijski spoj vrhunske arhitekture, a svoje energetske potrebe smanjuje korištenjem solarnih panela i dnevnog svjetla.

Foto: Ben Rahn / A-Frame Inc.

Kuća na Ancaster Creeku kombinira funkcije dvaju zasebnih domova spojenih u jednu cjelinu u obliku slova L. Kako bi zadovoljili sva eventualna buduća ograničenja mobilnosti naručiteljevih roditelja, arhitekti su njihov stan smjestili u prizemlju, koje je s katom povezano zajedničkim prostorom. U prizemnom stanu se također pažjivo planirao raspored prostorija, a kako bi ovaj stambeni prostor u potpunosti bio prilagođen starijim osobama, mislilo se čak i na ugradnju glavne sklopke kojom se odmah mogu isključiti sva svjetla ili električni uređaji koji su ostali uključeni zbog zaboravnosti tipične za starije osobe.

Foto: Ben Rahn / A-Frame Inc.

U glavni stan na katu ulazi se preko zadivljujućeg drvenog spiralnog stepeništa, koje se uzdiže iz prizemnog dnevnog boravka, smještenog u središtu donjeg stana. Kroz velike staklene površine stana na katu pruža se lijep pogled na zeleni krajolik Ancaster Creeka i potok koji teče uz kuću. Iako se visoko ostakljenje koristilo na cijeloj kući kako bi se omogućila što veća povezanost s okolišem, koju dodatno naglašavaju i korišteni materijali, prizemlje kuće obloženo je lokalnim vapnenačkim kamenom Algonquin, debljine 9 cm. Drvo se pak u velikoj mjeri koristilo za uređenje cijele kuće, posebice stana na katu.

Foto: Ben Rahn / A-Frame Inc.

Bez obzira na obilno ostakljenje, ova kuća uspijeva održati minimalne zahtjeve za potrošnjom energije zahvaljujući izvrsnoj izolaciji i visokoučinkovitim trostruko ostakljenim prozorima s drvenim okvirima. Sustavom ventilacije s povratom topline postižu se dodatne uštede potrošnje energije, čemu pridonose i LED rasvjeta te ugrađene niskonaponske sklopke i prekidači. Također, na dva ravna krova kuće instaliran je modularni fotonaponski sustav snage 9.8 kW.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Jeftinije organske solarne ćelije konačno spremne za tržište

Organske solarne ćelije relativno su nova tehnologija, a zadnja istraživanja pokazala su značajan napredak u njihovoj učinkovitosti, koja je do sada priječila njihovu komercijalizaciju. Zahvaljujući istraživačima sa Sveučilišta Michigan, novi dizajn organskih solarnih ćelija povećava njihovu učinkovitost na 15 posto, čini ih fleksibilnijima, jeftinijima, a ujedno i komercijalno održivim.

FORNIX ENERGIJA – Energetska obnova proizvodno-poslovnog objekta

Tvrtka Fornix d.o.o. Dugi Rat odlučila se na ugradnju 1,0 MW solarne centrale koja će omogućiti energiju koja može pokrenuti 8.000 televizijskih uređaja, 25.000 žarulja, 250.000 LED lampica, 500 perilica za rublje, 100 elektičnih pećnica i 47 protočnih bojlera. Naravno, u Fornixu će se ova energija utrošiti na ektruzijskim linijama te alatima za nabrizgavanje i štancanje.

PROMMING ENERGIJA – energetska obnova poslovno proizvodne zgrade

Sunčana elektrana „Promming“ ima ukupnu vršnu snagu 468 kW AC, a proizvedena energija trošit će se pretežno za vlastitu potrošnju. Zamjenom postojeće rasvjete s novom LED rasvjetom ostvarit će se godišnja ušteda električne energije od 23.000 kWh i smanjenje CO2 emisije od 5,5 t, dok će se optimizacijom kompresorske stanice postići dodatna godišnja ušteda električne energije od 26.000 kWh i smanjenje CO2 emisije od 6,2 t.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER