Niskoenergetska kuća solarnom energijom kompenzira potrošnju energije

Savršeno uklopljena u okoliš

Kuća na Ancaster Creeku predstavlja međugeneracijski spoj vrhunske arhitekture, a svoje energetske potrebe smanjuje korištenjem solarnih panela i dnevnog svjetla.

Ovu lijepu i skladnu kuću u kanadskom gradu Hamilton (Ontario) na lokaciji Ancaster Creek projektirala je arhitektonska tvrtka Williamson Williamson sa sjedištem u Torontonu. Kuća se sastoji od dvije međusobno povezane stambene jedinice – jedne za naručiteljevu obitelj i druge za njegove roditelje. Ova niskoenergetska kuća na taj način predstavlja i međugeneracijski spoj vrhunske arhitekture, a svoje energetske potrebe smanjuje korištenjem solarnih panela i dnevnog svjetla.

Foto: Ben Rahn / A-Frame Inc.

Kuća na Ancaster Creeku kombinira funkcije dvaju zasebnih domova spojenih u jednu cjelinu u obliku slova L. Kako bi zadovoljili sva eventualna buduća ograničenja mobilnosti naručiteljevih roditelja, arhitekti su njihov stan smjestili u prizemlju, koje je s katom povezano zajedničkim prostorom. U prizemnom stanu se također pažjivo planirao raspored prostorija, a kako bi ovaj stambeni prostor u potpunosti bio prilagođen starijim osobama, mislilo se čak i na ugradnju glavne sklopke kojom se odmah mogu isključiti sva svjetla ili električni uređaji koji su ostali uključeni zbog zaboravnosti tipične za starije osobe.

Foto: Ben Rahn / A-Frame Inc.

U glavni stan na katu ulazi se preko zadivljujućeg drvenog spiralnog stepeništa, koje se uzdiže iz prizemnog dnevnog boravka, smještenog u središtu donjeg stana. Kroz velike staklene površine stana na katu pruža se lijep pogled na zeleni krajolik Ancaster Creeka i potok koji teče uz kuću. Iako se visoko ostakljenje koristilo na cijeloj kući kako bi se omogućila što veća povezanost s okolišem, koju dodatno naglašavaju i korišteni materijali, prizemlje kuće obloženo je lokalnim vapnenačkim kamenom Algonquin, debljine 9 cm. Drvo se pak u velikoj mjeri koristilo za uređenje cijele kuće, posebice stana na katu.

Foto: Ben Rahn / A-Frame Inc.

Bez obzira na obilno ostakljenje, ova kuća uspijeva održati minimalne zahtjeve za potrošnjom energije zahvaljujući izvrsnoj izolaciji i visokoučinkovitim trostruko ostakljenim prozorima s drvenim okvirima. Sustavom ventilacije s povratom topline postižu se dodatne uštede potrošnje energije, čemu pridonose i LED rasvjeta te ugrađene niskonaponske sklopke i prekidači. Također, na dva ravna krova kuće instaliran je modularni fotonaponski sustav snage 9.8 kW.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Jeftinije organske solarne ćelije konačno spremne za tržište

Organske solarne ćelije relativno su nova tehnologija, a zadnja istraživanja pokazala su značajan napredak u njihovoj učinkovitosti, koja je do sada priječila njihovu komercijalizaciju. Zahvaljujući istraživačima sa Sveučilišta Michigan, novi dizajn organskih solarnih ćelija povećava njihovu učinkovitost na 15 posto, čini ih fleksibilnijima, jeftinijima, a ujedno i komercijalno održivim.

Inovativna arhitektura u „bojama čovječanstva“

Projekt nazvan „Boje čovječanstva“ osmišljen je kao funkcionalan prostor, fleksibilan i otvoren za interakcije zaposlenika, koji će u komunikacijskim prostorima na raspolaganju imati brojne niše zakrivljenih oblika. Ove niše namijenjene za druženje, razgovore i suradnju svojim će oblicima zaposlenicima pružati osjećaj zagrljaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER