Ugradili ste solare? Saznajte više o praćenju proizvodnje i potrošnje solarne energije!

Upoznajte se i s modelom dijeljenja energije koji je posebno važan za građane koji nemaju uvjete za ugradnju vlastite solarne elektrane

Cilj ovog događaja je upoznati vlasnike malih solarnih elektrana za samopotrošnju u kućanstvu s prednostima i važnostima aktivnog praćenja proizvodnje i potrošnje energije iz solarne elektrane te s tehnologijama uz koje je to moguće.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva vlasnike malih solarnih elektrana za samopotrošnju u kućanstvu, kao i one koji su tek zainteresirani to postati, na predstavljanje rezultata projekta Nudge i raspravu Učinkovito korištenje energije iz solarne elektrane koja će se održati u četvrtak 15. lipnja s početkom u 16.30 sati u Tribini Grada Zagreba (Kaptol 27).

Cilj ovog događaja je upoznati ih s prednostima i važnosti aktivnog praćenja proizvodnje i potrošnje energije iz solarne elektrane te s tehnologijama uz koje je to moguće. Ujedno će se podijeliti ključni uvidi dobiveni kroz ZEZ-ovo posljednje istraživanje u području učinkovitog korištenja solarne energije te iskustva građana koji su u njemu sudjelovali.

Učinkovito korištenje energije, a posebno energije proizvedene iz solarnih elektrana, Zelena energetska zadruga istražuje kroz nekoliko međunarodnih projekata.

„Ugradnja solarne elektrane je tek jedan korak prema održivijem korištenju energije. Ono što ga treba slijediti je razvijanje navika za korištenje energije onda kada nam je stvarno potrebna. To donosi uštede u kućnom budžetu, ali je važno i zato što doprinosi odgovornijem korištenju energetskih resursa.” - istaknula je Lucija Nađ, voditeljica projekata u Zelenoj energetskoj zadruzi.

U posljednjem ZEZ-ovom istraživanju provedenom u sklopu projekta Nudge, sudjelovalo je 82 građana iz Središnje Hrvatske i Slavonije. Građani su ostvarili pravo na besplatan pametni uređaj i korištenje Sunči, ZEZ-ove aplikacije za praćenje proizvodnje i potrošnje energije iz solarne elektrane koja je razvijena u svrhu istraživanja. Građani su kroz aplikaciju dobivali poticaje za promjenu svojih energetskih navika s ciljem učinkovitijeg korištenja energije. Na događaju „Učinkovito korištenje energije“ predstavit će se ključni uvidi o proizvodnji i potrošnji energije sudionika istraživanja.

Sudionici događaja ovom će se prilikom moći upoznati i s modelom dijeljenja energije koji je posebno vrijedan za građane koji, iz različitih razloga, nemaju uvjete za ugradnju vlastite solarne elektrane. Dijeljenje energije kućanstvu omogućava korištenje solarne energije proizvedene iz solarne elektrane koja se nalazi na drugom objektu. Ono podrazumijeva upotrebu pametnih uređaja za upravljanje potrošnjom energije, stoga također pruža značajnu priliku za odgovornije korištenje energetskih resursa.

Događaj „Učinkovito korištenje energije iz solarne elektrane“ održava se u sklopu projekata Nudge, ReDream i I-NERGY. Ova tri projekta su dio portfolia istraživačkih projekata koje ZEZ provodi u suradnji s više europskih partnera, a financirani su iz Programa za istraživanje i inovacije Europske unije Obzor 2020. 

Za sudjelovanje se možete prijaviti putem sljedećeg online obrasca.

Program događaja „Učinkovito korištenje energije iz solarne elektrane”

 • Predstavljanje projekta Nudge i istraživanja energetske učinkovitosti kućanstava sa solarnim elektranama koja su sudjelovala u projektu - Lucija Nađ, voditeljica projekata, Zelena energetska zadruga
 • Diskusija „Učinkovito korištenje energije iz solarne elektrane”:
  • Ivan Rajšl, izv. prof. dr. sc., Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
  • Boris Kundih, Greenius, specijalizirana tvrtka za kućnu i industrijsku automatizaciju
  • Tomislav Lokmer, sudionik istraživanja Zelene energetske zadruge
  • Alice Šebina, voditeljica korisničke podrške servisa Na sunčanoj strani, Zelena energetska zadruga
  • Moderator: Goran Čačić, stariji projektni voditelj, Zelena energetska zadruga
 • Pitanja i odgovori
 • Zaključak

VEZANE VIJESTI

Woodburn hrvatskim tvrtkama želi predstavit prednosti PPA ugovora

Odjel za eksterijer globalne automobilske tvrtke Magna International (Magna) potpisao je svoj prvi ugovor o otkupu električne energije (PPA) s tvrtkom Woodburn Capital Partners. Temeljem sklopljenog ugovora, Woodburn će izgraditi i operativno voditi posebnu fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji Magnine tvornice u Češkoj Republici, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom.

Beč izdvaja 124 milijuna eura za ublažavanje rasta cijena energenata

Novim paketom mjera glavni grad Austrije želi značajno rasteretiti građane i ublažiti posljedice energetske krize. Mjere, između ostaloga, obuhvaćaju jednokratne naknade za socijalno ugrožene građane te subvencije za energetsku obnovu i postavljanje solarnih elektrana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER