Beč izdvaja 124 milijuna eura za ublažavanje rasta cijena energenata

Grad Beč osigurao 48,3 milijuna eura za subvencioniranje energetske obnove starih zgrada, energetski učinkovite gradnje i postavljanja solarnih elektrana s ciljem dugoročnog smanjenja troškova za energiju

Novim paketom mjera glavni grad Austrije želi značajno rasteretiti građane i ublažiti posljedice energetske krize. Mjere, između ostaloga, obuhvaćaju jednokratne naknade za socijalno ugrožene građane te subvencije za energetsku obnovu i postavljanje solarnih elektrana.

Cijene struje i plina proteklih su mjeseci značajno porasle diljem Europe. Kako bi smanjio udar na standard građana zbog poskupljenja energenata, glavni grad Austrije odlučio je donijeti paket mjera pomoći u visini od 124,3 milijuna eura.

Austrijska prijestolnica time želi značajno rasteretiti građane pogođene dosad neviđenim rastom cijena energenata, naglasio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig prilikom predstavljanja paketa 15. ožujka 2022. Povećanje energetskih troškova moglo bi za prosječno bečko kućanstvo iznositi oko 500 eura godišnje. Austrijski indeks cijena plina već se protekle godine peterostruko povećao, a zbog rata u Ukrajini nemoguće je predvidjeti daljnji razvoj cijena, objasnio je bečki gradonačelnik.

Novi paket mjera obuhvaća tri segmenta

Socijalno ugroženim građanima i osobama s niskim primanjima bit će isplaćene jednokratne naknade u visini od 200 eura radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, za što je predviđeno ukupno 50 milijuna eura. Pravo na ovu naknadu u Beču ostvaruje 262.000 korisnika, pri čemu ne moraju ispuniti zahtjev za naknadu. Već u drugom tromjesečju ove godine započet će isplata pa će se ovom mjerom što brže pružiti pomoć ugroženim kategorijama građanima.

U sklopu drugog segmenta Grad Beč pružat će potporu građanima u obliku isplate zaostalih obveza ili godišnjeg obračuna razlike za energente izravno opskrbljivačima energijom, za što namjerava izdvojiti 26 milijuna eura. Ova pomoć namijenjena je prije svega građanima austrijske metropole pogođenima energetskim siromaštvom i onima koji nisu podmirili svoje obveze prema tim poduzećima, zbog čega im prijeti isključenje struje ili plina. Osim toga, time će se financirati i savjetovanja o energetici za korisnike i zamjena električnih uređaja energetski učinkovitijim. Provedba ove mjere predviđena je za posljednje tromjesečje 2022.

Treća mjera uključuje subvencioniranje energetske obnove starih zgrada, energetski učinkovite gradnje i postavljanja solarnih elektrana. Ukupni iznos mjere bit će 48,3 milijuna eura. Time se želi pomoći građanima dugoročno smanjiti troškove za energiju.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Komisija odobrila hrvatski program za potporu energetski intenzivnim poduzećima

Temeljem pravila EU-a o državnim potporama Europska komisija odobrila je hrvatski program u vrijednosti od 104 milijuna eura za smanjenje naknade za potrošnju električne energije energetski intenzivnim poduzećima. Cilj je programa ublažiti rizik da zbog te naknade energetski intenzivna poduzeća svoje djelatnosti presele na lokacije izvan Unije s manje ambicioznim klimatskim politikama.

Pariz želi ubrzati provedbu svog klimatskog plana

Nakon postavljanja solarnih elektrana na krovovima četiri škole u jesen 2019., pariška gradska uprava nastavlja s razvojem projekata obnovljivih izvora energije. Do kraja 2021. fotonaponski sustavi trebali bi se instalirati na krovovima deset zgrada u vlasništvu Grada Pariza.

Solarna energija povećala plaće nastavnika

Osim postizanja ušteda energije, ova škola daje izvrstan primjer kako se korištenjem solarne energije mogu povećati i plaće slabo plaćenih nastavnika. Škola u Batesvilleu instalirala je 1.600 solarnih panela kako bi smanjila troškove režija i ušteđenim novcem svojim nastavnicima dala prijeko potrebne povišice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER