Prvi svjetski komercijalni vinograd na krovu

Vrhunsko vino s vrhova krovova

Krovovi New Yorka možda nisu najbolje mjesto za sadnju vinograda, no vlasnici prvog njujorškog vinograda Rooftop Reds u Brooklynu svojim će primjerom ušutkati i najveće skeptike.

Krov njihove zgrade daje im prostor za 42 posude s posađenom vinovom lozom, prvu berbu grožđa imali su u listopadu prošle godine, a prema osnivaču Devinu Shomakeru, vinograd se savršeno uklopio u njujorški urbani okoliš.

„Imamo najtoplije mjesto za uzgoj vinove loze u cijeloj državi New York“, objašnjava za Euronews Devin Shomaker, „Za razliku od ostalih vinograda imamo mogućnost naše sorte uzgajati u boljim i optimalnijim uvjetima. Dakle, urbano okruženje zapravo pridonosi boljim svojstvima našeg sortnog vina.“

Rooftops Reds u lipnju 2017. godine / Fotografija: Rooftops Reds

Rooftop Reds u svom vinogradu također organizira brojna događaja poput filmskih večeri i tečaja joge, koja su prema Shomakeru odlično posjećena, a predstavljaju i dodatni izvor zarade.

No ipak, posjetitelji ovog krovnog vinograda zasad uglavnom moraju piti vino koje dolazi iz drugih vinograda, a njihovo prvo vino stiže tek sljedeće godine. Očekuje se kako će proizvesti oko tri stotine butelja vina, a svaka će se prodavati po cijeni od oko tisuću dolara. Prilično skupo, ali vinograd je ipak lijepo mjesto za izlazak i druženje. Dogodine ćemo vidjeti je li središte grada dobra lokacija za uzgoj grožđa i proizvodnju vina, a Shomaker obećava da će biti vrhunsko.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Brooklyn dobiva svoj prvi supervisoki neboder

Radovi na izgradnji najviše zgrade u Brooklynu, kao i najviše zgrade izvan njujorškog Manhattana, na samom su kraju. Novi stambeni toranj Brooklyn Tower doseći će visinu od 325 metara.

Urbana poljoprivreda u gradu svjetlosti i ljubavi

Pariz je grad koji će vas još više oduševiti ako izbjegnete prenapučene turističke lokacije ili čekanje u redovima pred najpoznatijim muzejima i odlučite se na istraživanje šarmantnih mjesta, ulica i trgova izvan glavnih turističkih ruta. Ukoliko ste k tome još ekološki osviješten ljubitelj gastronomije i zdrave hrane, nudimo vam pravo otkriće.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER