Danas se otvara biciklistička staza na njujorškom mostu Brooklyn Bridge

Mostovi za ljude!

Dugo očekivana dvosmjerna biciklistička staza na ikoničnom njujorškom mostu otvara se 14. rujna u 14:15 sati po lokalnom ili u 20:15 po našem vremenu

Kako je priopćila njujorška gradska uprava, stazu će otvoriti gradonačelnik Bill de Blasio u društvu predstavnika Odjela za promet (DOT), a tom će se prigodom organizirati i mala svečanost.

„Ovo je povijesni trenutak za naš grad i predstavlja realizaciju još jednog projekta kojim se promoviraju održivi oblici prijevoza“, rekao je povjerenik DOT-a Hank Gutman. „Mostovi za sigurno kretanje pješaka i biciklista korak su u smjeru prema sigurnijoj i održivijoj budućnosti mobilnosti koja stavlja ljude na prvo mjesto“, dodao je Gutman i najavio izgradnju slične biciklističke staze na mostu Queensboro kasnije ove godine.

Inače, prema podacima DOT-a, u New Yorku je tijekom pandemijske 2020. zabilježen porast broja biciklista od čak 52 % u odnosu na 2019. godinu. Stoga je u rujnu 2020., između ostalih inicijativa za poticanje održive mobilnosti, pokrenuta i kampanja Bridges4People (Mostovi za ljude) s ciljem zatvaranja dijela traka za automobilski promet i njihove prenamjene za biciklistički promet na svakom od tri mosta koji preko East Rivera povezuju Brooklyn i Manhattan.

>>> Pročitajte još >>> Oporavak za sve: New York provodi program „Otvorenih ulica“

  • Nova biciklistička staza na njujorškom mostu Brooklyn Bridge / Department of Transportation (DOT)

Vijest o izgradnji nove biciklističke staze prvi je put objavljena u lipnju 2020., no službeno je potvrđena priopćenjem gradonačelnika New Yorka u lipnju ove godine. Radovi su počeli nedugo nakon toga i to na zatvorenoj prometnoj traci mosta Brooklyn Bridge na kojoj su postavljeni pragovi i zaštitne ograde, a staza je naposljetku povezana s još jednom novom biciklističkom stazom na Manhattanu. Ovo je ujedno prva rekonfiguracija mosta otkad su 1950. godine s njega trajno uklonjene tramvajske tračnice, a potreba uvođenja posebne biciklističke staze pokazala se nužnom još prije pandemije COVID-19. U najfrekventnijim satima šetnica mosta postala je pretijesna i ponekad nesigurna jer je njome svakog dana prelazilo 10.000 pješaka i gotovo 60.000 biciklista. Ta staza je od ponedjeljka zatvorena za bicikliste i ubuduće će je moći koristiti isključivo pješaci.

Biciklisti su pozdravili uvođenje nove zaštićene i dvosmjerne staze, iako su pojedinci kritizirali njenu širinu od svega 2,4 metra. Neki biciklisti su prošlog tjedna već isprobali novu biciklističku stazu prije službenog otvaranja, no policija je ubrzo zatvorila ulaze. Kako je prošlog tjedna izvijestio Gothamist, policija se nije previše iskazala u poštivanju biciklista na novoj biciklističkoj stazi u ulici Centre Street na Manhattanu, koja je sada povezana s onom na mostu. Naime, pojedini policajci NYPD-a i zaposlenici gradske uprave nepropisno su parkirali svoja osobna vozila na upravo na toj stazi označenoj zelenom bojom.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Oporavak za sve: New York provodi program „Otvorenih ulica“

Krajem ožujka gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio najavio je nastavak provedbe programa „Open Streets“ („Otvorene ulice“) u 2021. godini kojim se zainteresiranim tvrtkama i zajednicama omogućuje prijava projekata za proširenje javnih površina, prvenstveno namijenjenih pješacima i biciklistima. Upravo je objavljeno da se će se za navedeni program u 2022. godini izdvojiti četiri milijuna dolara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER