Hoće li na ikoničnom njujorškom mostu uskoro rasti urbana šuma?

„Reimagining Brooklyn Bridge“

Bruklinški most (Brooklyn Bridge) jedna je od najprepoznatljivijih znamenitosti New Yorka i zauzima posebno mjesto u životu građana i građanki „Velike jabuke“.

Od svog otvaranja 24. svibnja 1883. godine, Bruklinški most poprimio je gotovo mitsko značenje, a njegova upečatljiva forma plijenila je maštu nekih od najistaknutijih umjetnika u SAD-u i svijetu te ga ujedno čini jednim od najfotografiranijih lokacija u New Yorku. U popularnoj kulturi most je postao simbol samog grada koji se često koristi u brojnim filmovima i televizijskim serijama.

Ali i ikonični status Bruklinškog mosta zahtijeva prilagodbu novom vremenu i uvjetima suvremenog života. Još prije pandemije COVID-19, njegova šetnica je u najfrekventnijim satima postala tijesna i ponekad nesigurna. Osim automobila, ovaj most dug 1.833,7 i širok 25,9 metara svakog dana prelaze i tisuće pješaka i biciklista. Zbog toga su Gradsko vijeće New Yorka i Institut Van Alen pokrenuli međunarodni dizajnerski natječaj pod nazivom „Reimagining Brooklyn Bridge“, s ciljem poticanja ponovnog osmišljavanja mosta, ali i javne rasprave o obnovi njujorške infrastrukture.

Natječajem se potiču ideje o preuređenju kultne šetnice Bruklinškog mosta, a kako će pandemija COVID-19 očito potrajati još neko vrijeme, jasno je da se dizajn gradskih ulica i javnih prostora mora prilagoditi sadašnjem trenutku. Također, u New Yorku smatraju kako je sada idealno vrijeme da se isprave i određene pogreške u prostornom planiranju iz prošlih vremena, a promjenama se treba poticati uvođenje svima dostupnih i održivih oblika mobilnosti te stvoriti zdravo i sigurno okruženje za sve Njujorčane, kao i jednake mogućnosti za razvoj malih tvrtki i trgovina.

Bruklinški most može poslužiti i kao poligon za testiranje dizajna gradova i njihovu transformaciju kojima će se omogućiti dobrobit svim kategorijama stanovništva, a posebno onima najpotrebnijima, i to ne u nekoj dalekoj, idealnoj budućnosti - već sada. Temeljem ovih pretpostavki izabrano je šest najboljih prijedloga kojima se predstavljaju rješenja u rasponu od kratkoročnih intervencija do dugoročnog preoblikovanja Bruklinškog mosta.

Na natječaj su se mogli prijaviti dizajneri s iskustvom, kao i mladi, neafirmirani dizajner, mlađi od 21 godine. U obje kategorije su među najbolja rješenja uvrštena po tri pristigla rada, od kojih će u prvoj kategoriji troje biti nagrađeno novčanim iznosom od 13.000 dolara, a u drugoj s 3.000 dolara. Od pristiglih radova odabrat će se dva najbolja rješenja, po jedno iz obje kategorije.

Najkreativnije finaliste izabrao je stručni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka po principu interdisciplinarne komplementarnosti koji je razmatrao sastav natjecateljskih timova, pristupačnost i sigurnost projekata, ekološku korist i doprinos očuvanju okoliša, izvodljivost, poštovanje statusa mosta i samu „čaroliju“ prijedloga – odnosno nove ideje uređenja ovog simbola grada koja će mu donijeti novi efekt iznenađenja i izmamiti oduševljenje.

U finale su uvršteni sljedeći projekti uređenja Bruklinškog mosta:

Više informacija o finalistima potražite na označenim poveznicama, a za najbolji projekt možete glasati još samo danas, 30. srpnja, i to putem ove poveznice.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Napreduju radovi na obnovi i pošumljavanju rimskog parka Centocelle

U prvoj fazi obnove i intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle u istočnom dijelu Rima posadit će se 570 stabala različitih vrsta. Druga faza završit će se do 2026. godine, a uključuje završetak reorganizacije mreže staza i prilaza te unapređenje korištenja parka za sportske i rekreacijske aktivnosti.

Kako omogućiti socijalno distanciranje u gradskim parkovima?

Pandemija COVID-19 redefinira urbani prostor onakav kakav poznajemo i koristimo. Potreba olakšavanja kretanja, prvenstveno pješaka i biciklista, te omogućavanje sigurnog boravka na javnim površinama, postaju najvažniji elementi urbanog života koji bi zauvijek mogli promijeniti izgled naših gradova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER