Broj biciklista gotovo udvostručen nakon otvaranja nove staze na mostu Brooklyn Bridge

Ponovno se potvrđuje kako kvalitetna i sigurna biciklistička infrastruktura utječe na porast biciklističkog prometa

Biciklistički promet gotovo se udvostručio otkako je sredinom rujna otvorena nova dvosmjerna biciklistička staza na ovom legendarnom mostu, izvijestio je njujorški Odjel za promet (DOT).

Prema podacima njujorškog Odjela za promet (Department of Transportation - DOT), novu biciklističku stazu na mostu Brooklyn Bridge, otvorenu dana 14. rujna 2021., tijekom listopada je za prijelaz preko East Rivera u prosjeku dnevno koristilo 4.206 biciklista. Time je ostvareno povećanje od čak 88 % u odnosu na dnevni prosjek od 2.239 biciklista u listopadu prošle godine.

Radovi na uređenju biciklističke staze počeli su krajem lipnja ove godine i to na zatvorenoj prometnoj traci mosta Brooklyn Bridge na kojoj su postavljeni pragovi i zaštitne ograde. To je ujedno bila prva rekonfiguracija mosta otkako su 1950. godine s njega trajno uklonjene tramvajske tračnice, a potreba uvođenja posebne biciklističke staze pokazala se nužnom još prije pandemije COVID-19. Nova biciklistička staza povezana je s još jednom novom biciklističkom stazom na Manhattanu, a stara šetnica na uzdignutoj drvenoj platformi, kojom su do rujna vozili i biciklisti, ponovno je vraćena isključivo pješacima.

„Automobilima smo oduzeli jednu prometnu traku kako bismo vožnju biciklom preko mosta učinili sigurnijom i lakšom, a istovremeno smo omogućili veću sigurnost pješaka“, rekao je povjerenik DOT-a Hank Gutman. „Oduševljen sam velikim uspjehom ove staze koja je ranije bila najkritičniji dio naše biciklističke mreže.”

Uvođenje nove zaštićene i dvosmjerne staze pozdravili su i biciklisti, iako su pojedinci kritizirali njenu širinu od svega 2,4 metra. / Department of Transportation (DOT)

Broj biciklista brzo je porastao već tijekom prvih nekoliko tjedana, uz povećanje od 56 % u odnosu na prošlu godinu. Tako je u rujnu svakog dana stazom bicikliralo već 3.635 biciklista u odnosu na 2.336 u istom mjesecu 2020. godine.

Time je nova staza uspješno preokrenula višegodišnji trend smanjenja broja biciklista na mostu Brooklyn Bridge, koji je nastavio padati tijekom prve pandemijske godine unatoč velikom povećanju biciklističkog prometa u ostalim dijelovima grada. U razdoblju od 2015. do 2020. godine broj biciklista na mostu Brooklyn Bridge pao je čak 30 %, dok su ostala četiri mosta na East Riveru istovremeno zabilježila porast od 21 %, navodi se u ovogodišnjem izvješću Cycling in the City.

Međutim, nakon rekorda iz 2020. tri mosta preko East Rivera tijekom posljednja dva mjeseca bilježe pad biciklističkog prometa. Tako se broj biciklista na obližnjem mostu Manhattan Bridge u rujnu smanjio za pet te daljnjih 11 % u listopadu ove godine, a na mostu Williamsburg Bridge za 13 %, odnosno 16 % . No, dnevni broj biciklista na mostovima između Brooklyna i Manhattana na kraju je ipak porastao - u rujnu je bio veći za 963 biciklista i 1.218 u listopadu ove godine, i to zahvaljujući novoj stazi na mostu Brooklyn Bridge.

Na nešto udaljenijem mostu (Ed Koch) Queensboro Bridge također je planirano odvajanje zajedničke biciklističke i pješačke staze i to zatvaranjem jedne prometne trake te njenim pretvaranjem u pješačku stazu, kako je u siječnju ove godine najavio gradonačelnik Bill de Blasio. Početak realizacije ovog projekta ipak se očekuje krajem iduće godine, odnosno po završetku obnove gornje platforme mosta, priopćili su iz njujorškog Odjela za promet.

Kako je izgledalo bicikliranje mostom Brooklyn Bridge drugog dana nakon otvorenja nove dvosmjerne biciklističke staze, pogledajte u priloženom videu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Oporavak za sve: New York provodi program „Otvorenih ulica“

Krajem ožujka gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio najavio je nastavak provedbe programa „Open Streets“ („Otvorene ulice“) u 2021. godini kojim se zainteresiranim tvrtkama i zajednicama omogućuje prijava projekata za proširenje javnih površina, prvenstveno namijenjenih pješacima i biciklistima. Upravo je objavljeno da se će se za navedeni program u 2022. godini izdvojiti četiri milijuna dolara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER