U Samoboru se otpad odvaja i u šetnji gradom

Kako se građani i posjetitelji Samobora potiču na odvajanje otpada

S ciljem poticanja građana Samobora na odvajanje otpada i u šetnji gradom, na deset lokacija javnih površina postavljeni su spremnici za odvojeno prikupljanje otpada.

Samobor mnogi prepoznaju kao jedan od najuređenijih, ali i najuspješnijih i najperspektivnijih hrvatskih gradova. Osim što svojim šarmom, tradicijom, povijesnom i kulturnom baštinom te turističkom ponudom oduševljava brojne posjetitelje i izletnike, u Samoboru se dugi niz godina ulaže u podizanje kvalitete života njegovih stanovnika.

Velika se pažnja svakako pridaje i problematici zbrinjavanja otpada te zaštiti okoliša. Sredinom mjeseca travnja, nakon dovršenog postupka javne nabave, samoborsko trgovačko društvo Komunalac d.o.o. ukupno je nabavilo 23.000 spremnika za odvojeno prikupljanje biootpada, papira, plastike i metala, namijenjenih za podjelu građanima. Spremnici su obilježeni prema vrstama otpada i imaju naljepnice s uputama za korištenje.

Tijekom travnja i svibnja tvrtka Komunalac d.o.o. dovršila je i radove na postavljanju polupodzemnih kontejnera u Ulici Matijaša Korvina i Ulici 9. svibnja. Polupodzemni kontejneri nalaze se na dvije lokacije u Ul. Matijaša Korvina, a na svakoj su postavljena po četiri kontejnera - za miješani komunalni otpad, biootpad, papir i plastiku. U Ul. 9. svibnja polupodzemni kontejneri su postavljeni na četiri lokacije, a građanima su na svakoj lokaciji na raspolaganju po četiri kontejnera za miješani komunalni otpad, biootpad, papir te jedan za plastiku i metal. Nakon njihovog postavljanja na svim je lokacijama uređena i površina oko kontejnera.

Tko kaže da spremnici za odvojeno prikupljanje otpada ne mogu biti ukras gradu? ​/ Foto: Grad Samobor

S ciljem poticanja građana Samobora na odvajanje otpada, ovog su tjedna postavljeni i dodatni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada i to na deset lokacija javnih površina. U spremnike je moguće odložiti papir, staklo, plastiku, metal i biootpad, a upute za korištenje na hrvatskom i engleskom jeziku istaknute su na poklopcima spremnika.

Spremnici su postavljeni na Autobusnom kolodvoru Samobor, kod Doma zdravlja, na autobusnoj stanici u Južnom naselju, u parku Trokut kod OŠ Bogumila Tonija, u Hebrangovoj ulici kod Sportske dvorane Samobor, na Šetalištu uz mlinove, na ulazu u šumu na Anindolu, u Hrastinskoj ulici u blizini sajmišta, u bivšoj vojarni kod Bunkera te u Ulici grada Wirgesa. Riječ je o frekventnim lokacijama gdje svakodnevno prolazi veći broj pješaka.

Grad Samobor i trgovačko društvo Komunalac d.o.o. nastavljaju s ovom vrstom poticanja građana na odvajanje otpada te je u planu postavljanje ovakvih spremnika i na drugim mjestima u gradu Samoboru.

Grad Samobor / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Okrugli stol „Jačanje tržišta otpada“

Okrugli stol o jačanju tržišta otpada namijenjenog recikliranju s raspravom o Burzi otpada održat će se u srijedu, dana 2. svibnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori (Draškovićeva 45) u Zagrebu, s početkom u 14 sati.

Preko 200 milijuna kuna za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je kroz OPKK lokalnim jedinicama osiguralo 85 posto EU sufinanciranje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Radi pojednostavljenja i brže realizacije postupka, Fond će, sukladno iskazu interesa gradova i općina, provesti postupak javne nabave i distribucije spremnika.

Objavljen Javni poziv JLS-ovima za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je kroz OPKK lokalnim jedinicama osiguralo 85 posto EU sufinanciranje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Radi pojednostavljenja i brže realizacije postupka, Fond će, sukladno iskazu interesa gradova i općina, provesti postupak javne nabave i distribucije spremnika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER