U Samoboru se otpad odvaja i u šetnji gradom

Kako se građani i posjetitelji Samobora potiču na odvajanje otpada

S ciljem poticanja građana Samobora na odvajanje otpada i u šetnji gradom, na deset lokacija javnih površina postavljeni su spremnici za odvojeno prikupljanje otpada.

Samobor mnogi prepoznaju kao jedan od najuređenijih, ali i najuspješnijih i najperspektivnijih hrvatskih gradova. Osim što svojim šarmom, tradicijom, povijesnom i kulturnom baštinom te turističkom ponudom oduševljava brojne posjetitelje i izletnike, u Samoboru se dugi niz godina ulaže u podizanje kvalitete života njegovih stanovnika.

Velika se pažnja svakako pridaje i problematici zbrinjavanja otpada te zaštiti okoliša. Sredinom mjeseca travnja, nakon dovršenog postupka javne nabave, samoborsko trgovačko društvo Komunalac d.o.o. ukupno je nabavilo 23.000 spremnika za odvojeno prikupljanje biootpada, papira, plastike i metala, namijenjenih za podjelu građanima. Spremnici su obilježeni prema vrstama otpada i imaju naljepnice s uputama za korištenje.

Tijekom travnja i svibnja tvrtka Komunalac d.o.o. dovršila je i radove na postavljanju polupodzemnih kontejnera u Ulici Matijaša Korvina i Ulici 9. svibnja. Polupodzemni kontejneri nalaze se na dvije lokacije u Ul. Matijaša Korvina, a na svakoj su postavljena po četiri kontejnera - za miješani komunalni otpad, biootpad, papir i plastiku. U Ul. 9. svibnja polupodzemni kontejneri su postavljeni na četiri lokacije, a građanima su na svakoj lokaciji na raspolaganju po četiri kontejnera za miješani komunalni otpad, biootpad, papir te jedan za plastiku i metal. Nakon njihovog postavljanja na svim je lokacijama uređena i površina oko kontejnera.

Tko kaže da spremnici za odvojeno prikupljanje otpada ne mogu biti ukras gradu? ​/ Foto: Grad Samobor

S ciljem poticanja građana Samobora na odvajanje otpada, ovog su tjedna postavljeni i dodatni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada i to na deset lokacija javnih površina. U spremnike je moguće odložiti papir, staklo, plastiku, metal i biootpad, a upute za korištenje na hrvatskom i engleskom jeziku istaknute su na poklopcima spremnika.

Spremnici su postavljeni na Autobusnom kolodvoru Samobor, kod Doma zdravlja, na autobusnoj stanici u Južnom naselju, u parku Trokut kod OŠ Bogumila Tonija, u Hebrangovoj ulici kod Sportske dvorane Samobor, na Šetalištu uz mlinove, na ulazu u šumu na Anindolu, u Hrastinskoj ulici u blizini sajmišta, u bivšoj vojarni kod Bunkera te u Ulici grada Wirgesa. Riječ je o frekventnim lokacijama gdje svakodnevno prolazi veći broj pješaka.

Grad Samobor i trgovačko društvo Komunalac d.o.o. nastavljaju s ovom vrstom poticanja građana na odvajanje otpada te je u planu postavljanje ovakvih spremnika i na drugim mjestima u gradu Samoboru.

Grad Samobor / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Samobor: Projekt „Mjesto za nas”

Pučko otvoreno učilište Samobor potpisalo je novi projekt financiran sredstvima Europske unije. Vrijednost projekta je 665.250,00 kn za razdoblje od 15 mjeseci.

Odvajamo li otpad uzalud?

Na fotografijama objavljenim u Facebook grupi „Zakaj volim Špansko“ vidljivo je da se u isti kamion prazni kontejner s papirom i – nesumnjivo, kontejner s miješanim otpadom, javlja Novi list.

Razvrstaj.me za ljepšu i čišću Hrvatsku

Aplikacija Razvrstaj.me Plus je verzija besplatne Razvrstaj.me aplikacije, prilagođena području pojedinog grada ili općine koja između ostalog sadrži dodatne mogućnosti kao što su: potpuna baza podataka sa svim vrstama otpada (više od 750 pojmova) prilagođena lokalnom sustavu odvojenog sakupljanja otpada, prikaz rasporeda odvoza otpada, lokacije i radno vrijeme reciklažnih dvorišta, prikaz lokacija zelenih otoka, itd.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER