Rijeka izabrala model prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgradama

Izabrani model je optimalan za Rijeku jer se može implementirati u predviđenom roku od 12 mjeseci, a financijski je najprihvatljiviji od predloženih modela

Nakon višemjesečne analize i razmatranja četiri prijedloga modela prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgrada, izabran je model prema kojem će se otpad prikupljati u nadzemnim spremnicima velikih kapaciteta. Spremnici su zaštićeni su od neovlaštenog korištenja i korisnici im mogu pristupiti pomoću kartice ili ključa.

Prema potrebi, izabrani nadzemni spremnici kapaciteta od dva do četiri m3 koristit će se uz mogućnost kombinacije tehnologija iz ostalih predloženih modela, i to zbog urbanističkih specifičnosti pojedinih područja grada Rijeke. Riječ je o modularnim metalnim spremnicima: zelenom za miješani komunalni otpad, plavom za  papir i karton te žutom za plastiku te metalnu i višeslojnu ambalažu.

„Prednosti predloženog modela su višestruke s obzirom na to da se radi o modularnim metalnim spremnicima, što uz vrlo prihvatljivo vrijeme implementacije u trajanju od 12 do 18 mjeseci, omogućuje lako i sigurno premještanje i/ili nadograđivanje u slučaju potrebe za većim brojem spremnika uz minimalne operativne troškove. Spremnici su vatrootporni te zaštićeni od prevrtanja i vremenskih nepogoda, kao i širenja neugodnih mirisa, a onemogućen je i pristup štetočinama. Također, zaštićeni su od neovlaštenog korištenja.“ - istaknula je direktorica Komunalnog društva Čistoća Jasna Kukuljan.

Korisnici im mogu pristupiti pomoću kartice ili ključa, a spremnici za miješani komunalni otpad imaju ugrađen mjerni sustav za praćenje predane količine otpada od strane korisnika. S obzirom na to da se radi o spremnicima većih kapaciteta, bit će postavljeni rjeđe nego postojeća mreža spremnika koji imaju zapreminu od 1,1 m3, no s druge strane, radi se o spremnicima koji zahtijevaju i manje operativne troškove, budući da ih može prazniti sam vozač, ističu u Gradu Rijeci.

Preliminarna okvirna procjena troška implementacije za model iznosi 65,5 milijuna kuna, dok se procjenjuje kako bi godišnji troškovi održavanja iznosili 2,5 milijuna kuna. Nove lokacije i modeli zajedničkih spremnika utvrdit će Grad Rijeka i KD Čistoća.

„Odlučili smo se za ovaj model, smatrajući da je optimalan za Rijeku jer se može implementirati u predviđenom roku te je financijski najprihvatljiviji od predloženih modela. Pred nama je opsežan posao, kako u operativnom, tako i u financijskom smislu“, kazao je riječki gradonačelnik Marko Filipović, najavivši kako će na sjednici Gradskog vijeća u prosincu naći i prijedlog odluke o zaduživanju KD Čistoće za nabavu modularnih spremnika.

Mogućnost kombinacije tehnologije iz ostalih predloženih modela

Zbog urbanističkih specifičnosti pojedinih dijelova Rijeke ne isključuje se mogućnost kombinacije tehnologija iz ostalih predloženih modela. Kako su KD Čistoća i Grad Rijeka uz korištenje sredstava iz EU fondova već nabavili određen broj podzemnih i polupodzemnih spremnika, nabavljeni spremnici će se svakako iskoristiti u onim dijelovima grada gdje je to prikladno i predstavlja najbolje rješenje za uspostavu odgovarajućeg sustava prikupljanja komunalnog otpada.

Osim toga, korisnicima javne usluge u višestambenim objektima koji žele i imaju mogućnost smještaja spremnika u svojim prostorima i/ili dvorištima omogućit će se korištenje klasičnih spremnika zapremnine 1.100 litara.

Podsjetimo, temeljem Odluke Grada Rijeke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada iz ožujka ove godine, KD Čistoća je kao davatelj usluge bila u obvezi predlaganja mjernog sustava koji će točno izmjeriti udio korištenja svakog korisnika u slučajevima kada više korisnika koristi zajednički spremnik ili više zajedničkih spremnika, i to u roku od šest mjeseci od njenog stupanja na snagu.

  • Spremnici su zaštićeni su od neovlaštenog korištenja i korisnici im mogu pristupiti pomoću kartice ili ključa. / Grad Rijeka

Dosad podijeljeni spremnici obiteljskim kućama u 23 mjesna odbora

KD Čistoća je već počela i s uvođenjem individualnog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području grada Rijeke. Ovaj sustav podrazumijeva dodjelu vlastitih spremnika za otpad svim korisnicima, čime će im se osigurati kontrola nad vlastitim otpadom te spriječiti neovlašteno korištenje spremnika. Također, time se očekuje i povećanje količina odvojeno prikupljenih reciklabilnih frakcija uz povećanje kvalitete odvojenih vrsta otpada, ističu u Gradu Rijeci.

Veličina spremnika određuje se prema broju članova svakog pojedinog kućanstva, a postoje dvije kategorije objekata koje se razlikuju prema načinu podjele spremnika. Riječ je o korisnicima koji žive u obiteljskim kućama i zgradama s četiri i manje od četiri stana te korisnicima u višestambenim objektima, odnosno objektima s pet i više stanova.

Što se tiče obiteljskih kuća, do sada su individualni spremnici podijeljeni u 23 mjesna odbora, odnosno podijeljeno je oko 24 tisuće spremnika, a do siječnja 2023. godine spremnici se planiraju podijeliti i u preostalih 11 mjesnih odbora.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER