Danas se obilježava Svjetski dan odvoza otpada

„Kantograd“ i „europska prijestolnica smeća“ može postati čist i uredan grad ako svatko od nas da svoj doprinos odgovornim postupanjem s otpadom

Budimo zahvalni radnicima i radnicama tvrtki za održavanje čistoće i gospodarenje otpadom. Zamislite samo u kakvim bismo gradovima i naseljima živjeli bez usluge prikupljanja i odvoza smeća koje često posvuda nemarno i neodgovorno odlažemo.

Unatoč napornom i često omalovažavam radu, radnicima i radnicama komunalnih tvrtki za održavanje čistoće i gospodarenje otpadom rijetko se na primjeren način priznaju zasluge i doprinos za sav posao koji obavljaju. U pojedinim zemljama svijeta stoga se ova nepravda nastoji riješiti obilježavanjem Dana odvoza otpada.

U SAD-u se 17. lipnja prvi put obilježio 2011. godine kao „Global Garbage Man Day“ na inicijativu Johna D. Arwooda, vlasnika specijalizirane tvrtke za gospodarenje otpadom koju je pokrenuo 1997. godine. Tijekom nekoliko godina poslovanja shvatio je da njegovi radnici za zbrinjavanje otpada ne dobivaju dovoljno javnog priznanja za posao koji obavljaju. Stoga je pokrenuo i osobno financirao obilježavanje ovog dana, koji je 2019. preimenovan u „Waste & Recycling Workers Week“ ili Tjedan radnika za zbrinjavanje i recikliranje otpada, s obzirom da ova djelatnost ipak obuhvaća puno više od pukog odvoza smeća.

Naime, posao ovih vrijednih radnika i radnica seže puno dalje od prikupljanja vaših vreća s otpadom te pražnjenja spremnika za otpad. Oni gospodare otpadom tijekom cijelog procesa zbrinjavanja, od prikupljanja i odvoza preko izdvajanja iskoristivih vrijednih sirovina, ali i opasnog otpada do recikliranja i oporabe, odnosno detoksikacije i daljnje obrade. Njihova je uloga neizbježna u rješavanju potencijalno opasnog otpada, očuvanju okoliša i održavanju javnog zdravlja.

Dan odvoza otpada već se duže godina obilježava i u glavnom gradu Austrije, izuzetno posvećenom podizanju kvalitete života svojih građana, a posebno kvaliteti javnih usluga i čistoći grada. Stoga se u Beču velika pozornost posvećuje obilježavanju ovog dana te odavanju priznanja radnicima Bečkog magistratskog odjela za gospodarenje otpadom (MA 48), koji se smatra pionirom austrijske metropole u zaštiti okoliša i klime te osigurava čistoću Beča u svim vremenskim uvjetima.

„365 dana u godini ponosni smo na sjajan rad naših radnika za prikupljanje i odvoz otpada“, navodi se u priopćenju Grada Beča.

„Radnici MA 48 osiguravaju čistoću grada u uvjetima ljetnih vrućina i zimskih hladnoća već duže od 75 godina. Stoga je za mene kao gradonačelnika posebno važno naglasiti koliko je cijeli Beč danas na njih ponosan. Prije dvije godine uspio sam ispuniti svoju osobnu želju iz djetinjstva i cijeli dan biti na cesti kao radnik MA 48. Tada sam na najbolji način doživio važnost njihovog rada i uvjerio se koliko ih Bečani i Bečanke pozitivno doživljavaju. I to s punim pravom jer MA 48 je važan dio naših komunalnih službi od općeg interesa.“ – izjavio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Nadamo se kako će se Dan odvoza otpada uskoro početi obilježavati i u našoj zemlji, a svoj doprinos možete dati odgovornim postupanjem s otpadom, odvojenim prikupljanjem i njegovim primjerenim odlaganjem u za to namijenjenim spremnicima te svakako u predviđenim terminima za njegovo prikupljanje i odvoz.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagrebačka Čistoća pojasnila novi model sakupljanja komunalnog otpada

U tijeku je javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu u kojem možete sudjelovati do 19. veljače 2022. godine.

Rijeka izabrala model prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgradama

Nakon višemjesečne analize i razmatranja četiri prijedloga modela prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgrada, izabran je model prema kojem će se otpad prikupljati u nadzemnim spremnicima velikih kapaciteta. Spremnici su zaštićeni su od neovlaštenog korištenja i korisnici im mogu pristupiti pomoću kartice ili ključa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER