Pokrenuta peticija protiv rušenja Beogradskog sajma

Stop rušenju sajma, stop nacionalnom stadionu!

„Stop rušenju sajma, stop nacionalnom stadionu! Ne želimo novi sajam - ne želimo nacionalni stadion!“, poručuju organizatori peticije protiv rušenja Beogradskog sajma.

„Beogradski sajam je izuzetna arhitektonska cjelina velikog povijesnog značaja za grad Beograd. Kupola Hale 1 Beogradskog sajma ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća samostojeća kupola bez stupova dosad izgrađena od prednapregnutog betona“, navodi se u tekstu peticije koju je pokrenula grupa građana Savski nasip, koja se zalaže za zaštitu javnog interesa i poštovanje zakona Republike Srbije.

Organizatori peticije navode kako „vlast planira potrošiti golema sredstva na rušenje postojećeg sajma i izgradnju novog sajma na Surčinskom polju uz samo beogradsko vodocrpilište“, dok se pored novog sajma planira izgradnja nacionalnog stadiona.

„Ne želimo dodatno zaduživanje države koja već ima visok nacionalni dug, u kojoj velik broj građana živi u bijedi i siromaštvu i bez osnovne infrastrukture. Želimo da Beogradski sajam ostane kakav jest jer predstavlja izuzetnu arhitektonsku cjelinu prepoznatljivu u cijelom svijetu. Želimo da Surčinsko polje ostane zeleno vodocrpilište kako bismo uživali u parku prirode, imali zdravu vodu i smanjili rizik od poplava. Tražimo Savski park prirode za sve građane koji će se prostirati uzvodno od savskih blokova sve do Obedske bare (ramsarsko područje u jugoistočnom Srijemu oko 40 kilometara zapadno od Beograda) s biciklističkim stazama, promatračnicama za ptice, veslačkim klubovima, plažama i slobodnim pristupom rijeci“, navodi se u tekstu peticije.

Podsjetimo, Beogradski sajam izgrađen je između 1954. i 1957. godine, prema projektu arhitekta Milorada Pantovića i inženjera Branka Žeželja i Milana Krstića. Osmišljen je kao suvremeno oblikovani urbanistički kompleks s tri izložbena paviljona pod kupolama, međusobno povezana pasarelama, te predstavlja jedno od najuspješnijih ostvarenja srpske i jugoslavenske poslijeratne arhitekture.

Hala 1 je u vrijeme izgradnje predstavlja pravi graditeljski podvig. Kružnog je oblika s kupolom raspona 109 m, izgrađena je od prednapregnutog betona te je najveća te vrste u svijetu. Raspolaže s ukupnom površinom od 21.280 četvornih metara, od čega je izložbena površina 15.030 m2, a maksimalna visina hale iznosi 30,8 metara.

Peticiju je u trenutku objave članka potpisalo gotovo 11 500 građana.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Drveće za smeće: Beograđani iz Bloka 70 mijenjaju svoj grad

Građanske inicijative sve su glasnije i u Beogradu, a zahvaljujući neodgovornom ponašanju i netransparentnom upravljanju lokalnih gradskih vlasti ni kvartovske pobune nisu rijetkost. Stoga je lako uočiti sličnost s problemima koji muče stanovnike određenih zagrebačkih gradskih četvrti, ali i s odlučnošću koja ih ujedinjuje u borbi za zaštitu njihove neposredne okoline te zajedničkom rješavanju gorućih pitanja i postizanju kvalitetnijeg života.

Savski nasip prokopan radi izgradnje splavova

Savski nasip jučer je prokopan u dijelu između blokova 70 i 70A u Novom Beogradu. U grupi građana „Savski nasip“ ističu kako se nelegalni radovi izvode radi izgradnje novih splavova na Savi. 

Inicijativa „ZA Beograd na biciklima“ ima izvrsnu ideju za Stari savski most

Stari savski most koji beogradska gradska uprava želi ukloniti te na njegovom mjestu sagraditi novi, mogao bi se prenamijeniti i postati novi biciklističko-pješački most. Tako tvrde u Inicijativi „ZA Beograd na biciklima“ koju je pokrenulo udruženje građana novobeogradskih blokova 70 i 70a.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER