„Manje kupuj – više popravljaj!” moto je bečkog Re:pair Festivala

Austrijska metropola organizira festival popravaka

Pod motom „Manje kupuj – više popravljaj!” od 13. listopada do 5. studenog ove godine održava se bečki festival popravaka „re:pair festival” na tri različite lokacije u austrijskoj prijestolnici. Program festivala obuhvaća 130 različitih događanja posvećenih temi mode.

Tekstilna industrija u velikoj mjeri onečišćuje okoliš, troši velike količine resursa i uzrokuje velike emisije CO2. Osim toga ljudi koji rade u proizvodnim pogonima tekstila, osobito u Aziji i Africi, često su izloženi lošim uvjetima rada i izrabljivanju. Kako bi se skrenula pozornost na činjenicu da trebamo kupovati manje odjeće i birati kvalitetu umjesto kvantitete, ove se godine drugi put pod motom „Manje kupuj – više popravljaj!” održava bečki festival popravaka re:pair festival.

Fokus ovogodišnjeg festivala upravo je na temi mode i tekstila. Pritom su popravci moćan alat u borbi protiv stvaranja otpada kojim se može pridonijeti kružnom gospodarstvu i racionalnijem korištenju resursa, stoga je naglasak festivala na teorijskom i praktičnom prenošenju znanja.

  • Izložba posvećena priboru za šivanje © Tina Zickler

Drugo izdanje festivala održava se od 13. listopada do 5. studenog s ciljem popularizacije popravljanja predmeta na tri različite lokacije. U sklopu festivala nudi se čak 130 događanja, između ostaloga i tri izložbe i različite radionice. Na radionici šivanja posjetitelji tako mogu popraviti staru odjeću ili potpuno promijeniti njezin izgled i dati joj novi sjaj.

 

  • Nude se i različite radionice © Kollektiv Fischka/Stefanie Freynschlag

U sklopu izložbe „Ispovijesti jedne majice” prikazuje se putovanje majice od njezina rođenja u Kini preko uspjeha na društvenim mrežama sve do kraja njezina života na obali Gane. Druga je izložba posvećena korištenju pribora za šivanje i u njoj mogu sudjelovati posjetitelji kao i u trećoj izložbi posvećenoj kreativnosti i second-hand odjeći. Na licu mjesta bit će mogući i popravci elektroničkih uređaja, glazbenih instrumenata, bicikala i namještaja.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Re_fashion podiže svijest o važnosti prikupljanja i recikliranja otpadnog tekstila i obuće

Više od 85 francuskih modnih brendova uključilo se u nacionalnu kampanju udruženja Re_fashion s ciljem podizanja svijesti o važnosti prikupljanja i recikliranja tekstilnog otpada i stare obuće. Uz odgovornije sudjelovanje svih građana u njihovom prikupljanju i razvrstavanju, čak 99,5 % stare odjeće, posteljine, raznog kućanskog tekstila i obuće može imati svoj drugi život.

Prvi Festival ponovne uporabe za Svjetski dan zaštite okoliša

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Zelena akcija organizira prvi Festival ponovne uporabe (Reuse Festival) koji će se održati od 5. do 8. lipnja 2023. u Zelenoj akciji, Centru mladih Ribnjak i Centru za kulturu i informiranje Maksimir.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER