Danas je Svjetski dan pčela!

Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela

S ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja u svijetu, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložili su naši susjedi Slovenci, a podržale su je sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta.

Oprašivanje je jedan od ključnih procesa u prirodi i neophodan za proizvodnju hrane. U Europi su oprašivači primarno kukci, poput pčela i leptira, a neke od tih vrsta su udomaćene poput pčela medarica. Međutim, njihova pojavnost i broj vrsta drastično se smanjio.

 

Smanjenje je najviše zabilježeno kod divljih pčela i leptira te je prema europskoj Crvenoj listi ugroženih životinja jedna od deset vrsta pčela i leptira pred izumiranjem. Najugroženiji su bumbari kod kojih na svake četiri vrste dolazi jedna vrsta koja je pred izumiranjem, dok je i kod ostalih oprašivača zabilježeno smanjenje populacija i brojnost vrsta.

Oko 78 % divljih biljaka u umjerenom pojasu Europe razmnožava se pomoću oprašivača, dok čak 84 % svih usjeva ima neku korist.

Oprašivači imaju veliki utjecaj na količinu i kvalitetu usjeva, te se procjenjuje da su za oko 15 milijardi eura godišnje poljoprivredne proizvodnje direktno zaslužni oprašivači. Potreba za strateškom intervencijom u svrhu zaštite oprašivača prepoznata je na globalnoj razini, a kao direktne prijetnje oprašivačima izdvojene su promjene u korištenju i uporabi zemljišta, intenzivna poljoprivreda i uporaba pesticida, onečišćenje okoliša, invazivne strane vrste, patogeni te promjene u klimi. Iako je Europska unija uspostavila niz mjera koje su korisne za oprašivače, posebice u okviru politike zaštite okoliša i zdravlja, srednjoročna revizija EU Strategije za bioraznolikost do 2020. godine ukazala je na mogućnost da se oprašivanje u EU značajno smanjuje.

Stoga je Europska komisija pokrenula EU inicijativu za oprašivače te 1. prosinca 2017. objavila dokument u kojem se navodi nekoliko specifičnih ciljeva: poboljšati znanje o oprašivačima, dodatno istražiti uzroke smanjenja broja oprašivača, podići svijest i poboljšati suradnju i razmjenu znanja o oprašivačima.

Na kraju, podsjetimo se kako su zemlje članice EU-a dana 27. travnja ove godine na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu kvalificiranom većinom podržale prijedlog Europske komisije o zabrani korištenja tri najčešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) za sve poljoprivredne usjeve na otvorenom kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ženke i mužjaci divljih pčela vole različito cvijeće

Istraživači američkog Sveučilišta Rutgers-New Brunswick otkrili su da ženke i mužjaci brojnih vrsta divljih pčela u potrazi za hranom posjećuju različito cvijeće

U nedostatku pčela, njujorški voćnjak jabuka oprašen je dronom

Njujorški poljoprivrednici primijetili su da se broj pčela u njihovim voćnjacima svake godine sve više smanjuje. Naime, sa smanjenim oprašivanjem smanjuje se i prinos plodova. Kao rješenje ovog problema javio se „dron oprašivač“ koji raspršuje pelud po stablima. To je odlično rješenje za smanjeno prirodno oprašivanje, no zaobilazi glavni problem - nestanak pčela.

Zašto je Walmart patentirao autonomne pčele robote?

Američka multinacionalna korporacija za maloprodaju Walmart, koja upravlja lancima velikih diskontnih robnih kuća i supermarketa, nedavno je podnijela patent za autonomne pčele robote. Ako ste mislili da je riječ o zapletu neke tv serije, prevarili ste se. Tehnički, riječ je o dronovima oprašivačima koji bi se mogli koristiti za oprašivanje usjeva baš kao prave pčele.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER