Danas se obilježava Svjetski dan medonosnih pčela

#HoneyBeeDay se slavi svake treće subote u kolovozu

Obilježavanje #HoneyBeeDay je 2009. godine pokrenula skupina američkih pčelara kako bi se podigla svijest o važnosti medonosnih pčela i pčelinjih proizvoda (National Honey Bee Awareness Day).

Sljedeće godine osnovana je neprofitna organizacija Pennsylvania Apiculture Inc., koja je organizirala i koordinirala Svjetski dan medonosnih pčela na međunarodnoj razini, što posljednjih godina – svake treće subote u kolovozu, čini obrazovna neprofitna organizacija Honey Love sa sjedištem u Los Angelesu.

  • Pixabay

Podsjetimo, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela s ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja. Ovu rezoluciju predložili su naši susjedi Slovenci, a podržale su je sve članice EU-a i mnoge druge zemlje svijeta.

  • Pixabay

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Uz brošuru „Vrtovi koji zuje“ krenite u sadnju biljaka za oprašivače!

U brošuri se predstavljaju biljke za oprašivače koje možete saditi u vašem vrtu, objašnjava se važnost dostupnosti cvijeća kroz čitavu sezonu i kako odabirom biljaka možete pomoći oprašivačima da se nose s klimatskim promjenama. Također, navodi se i kako već ove jeseni sami možete sakupiti sjemenke divljeg cvijeća.

Danas je Svjetski dan pčela!

S ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja u svijetu, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložili su naši susjedi Slovenci, a podržale su je sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta.

Sretan nam Svjetski dan pčela!

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 20. svibnja Svjetskim danom pčela na prijedlog naših susjeda iz Slovenije jer je na taj dan 1734. godine rođen Anton Janša, pionir suvremenog pčelarstva i veliki poznavatelj pčela. Svjetski dan pčela ove se godine obilježava šesti put i to s ciljem podizanja svijesti o važnosti pčela i drugih oprašivača za naš opstanak na Zemlji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER