Danas se obilježava Svjetski dan medonosnih pčela

#HoneyBeeDay se slavi svake treće subote u kolovozu

Obilježavanje #HoneyBeeDay je 2009. godine pokrenula skupina američkih pčelara kako bi se podigla svijest o važnosti medonosnih pčela i pčelinjih proizvoda (National Honey Bee Awareness Day).

Sljedeće godine osnovana je neprofitna organizacija Pennsylvania Apiculture Inc., koja je organizirala i koordinirala Svjetski dan medonosnih pčela na međunarodnoj razini, što posljednjih godina – svake treće subote u kolovozu, čini obrazovna neprofitna organizacija Honey Love sa sjedištem u Los Angelesu.

  • Pixabay

Podsjetimo, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela s ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja. Ovu rezoluciju predložili su naši susjedi Slovenci, a podržale su je sve članice EU-a i mnoge druge zemlje svijeta.

  • Pixabay

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Danas je Svjetski dan pčela!

S ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja u svijetu, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložili su naši susjedi Slovenci, a podržale su je sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta.

Ženke i mužjaci divljih pčela vole različito cvijeće

Istraživači američkog Sveučilišta Rutgers-New Brunswick otkrili su da ženke i mužjaci brojnih vrsta divljih pčela u potrazi za hranom posjećuju različito cvijeće

I bečke pčele više vole livade šarenog divljeg cvijeća

S ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja u cijelom svijetu, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložili su naši susjedi Slovenci, jer je na taj dan daleke 1734. godine rođen Anton Janša, pionir suvremenog pčelarstva i veliki poznavatelj pčela.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER