Zašto je Walmart patentirao autonomne pčele robote?

Autonomna pčela robot nam nikada neće biti draga kao Pčelica Maja, ali...

Američka multinacionalna korporacija za maloprodaju Walmart, koja upravlja lancima velikih diskontnih robnih kuća i supermarketa, nedavno je podnijela patent za autonomne pčele robote. Ako ste mislili da je riječ o zapletu neke tv serije, prevarili ste se. Tehnički, riječ je o dronovima oprašivačima koji bi se mogli koristiti za oprašivanje usjeva baš kao prave pčele.

Još prošle godine objavljena je vijest kako su japanski znanstvenici uspjeli dizajnirati minijaturne dronove veličine vilinog konjica, koji su poput pčela mogli oprašivati cvijet ljiljana. Slične vijesti stižu i iz SAD-a čiji su se znanstvenici angažirali na razvoju minijaturnih dronova i čije su pčele roboti još manje i vrlo učinkovite, a NASA je 30. ožujka najavila slanje pčela robota u misiju na Mars. 

Jedna od deset vrsta pčela je pred izumiranjem

Oprašivanje je jedan od ključnih procesa u prirodi i neophodan je za proizvodnju hrane. Oprašivači su primarno kukci, poput pčela i leptira, a neke od tih vrsta su udomaćene poput pčela medarica. Međutim, njihova pojavnost i broj vrsta drastično se smanjio u divljini. Prema europskoj Crvenoj listi ugroženih životinja jedna od deset vrsta pčela i leptira su pred izumiranjem, a situacija nije bolja ni u ostatku svijeta.

Dok se i kod ostalih oprašivača bilježi drastično smanjenje populacija i brojnosti vrsta, kako zbog promjena u korištenju i uporabi zemljišta, intenzivnoj poljoprivredi i uporabi pesticida, onečišćenja okoliša, tako i zbog invazivnih stranih vrsta, patogena te promjena u klimi, istovremeno se radi na razvoju tehnologija kao rezervnom planu.

Creative Commons / Pixabay

„Rojevi“ pčela robota mogli bi se tako u skoroj budućnosti koristiti na područjima na kojima više nema pčela ili im značajno opada broj, no pitanje je hoće li pčele roboti u konačnici u potpunosti oprašivati usjeve umjesto prirodnih pčela.

Pčele roboti kontrolirali bi se pomoću senzora i kamera kako bi ih se navodilo na usjeve, a sve je očitije kako bi ovi minijaturni dronovi mogli biti učinkoviti kao prave pčele. No zbog čega je baš Walmart podnio patent?

Ovo, naime, nije jedini patent koji je Walmart podnio u zadnje vrijeme. Prema CB Insights, ovo je samo jedan od šest Walmartovih patenata za primjenu dronova u poljoprivrednoj proizvodnji, čime bi temeljito pokrio sve faze praćenja usjeva – sve do njihovog zaprašivanja pesticidima. Korištenje autonomnih pčela robota u poljoprivredi svakako bi moglo smanjiti troškove i povećati učinkovitost poljoprivredne proizvodnje.

Zašto baš Walmart?

Kako uprava Walmarta nije javno komentirala i obrazložila podnošenje patenata, razlozi za njihovim iznenadnim zanimanjem za poljoprivrednu proizvodnju otvaraju mogućnosti mnogobrojnih različitih interpretacija. Prva mogućnost svakako je da Walmart želi ostvariti što veću kontrolu nad prehrambenim proizvodima koje prodaje. Kako je glavni motiv poslovanja jedne velike korporacije ostvarivanje dobiti, moguće je da žele poboljšati kvalitetu proizvoda i smanjiti troškove proizvodnje.

Creative Commons / Pixabay

Potonje se čini dovoljno razumnim objašnjenjem, a osim toga Walmart se odlučio i na proširenje usluge dostave prehrambenih namirnica. Prema patentu koji je tvrtka podnijela u siječnju ove godine, ova će usluga kupcima omogućiti prihvaćanje ili odbijanje pojedinih vrsta proizvoda. Iako takva usluga otvara velike mogućnosti za Walmartovo unaprjeđenje poslovanja, to također znači da će morati povećati kvalitetu svojih proizvoda. Tu potencijalno leži i razlog Walmartovog zanimanja za pčele robote.

U međuvremenu, populacije pčela se u svijetu drastično smanjuju, a bez njih je oprašivanje usjeva teško zamisliti. Pčele su neophodne za poljoprivredu i proizvodnju hrane, a dok znanstvenici pronalaze odgovor na razlog drastičnog smanjenja njihovog broja, Walmartove pčele roboti ipak bi mogle održati poljoprivrednu proizvodnju i omogućiti normalnu opskrbu svježim proizvodima.

Nadamo se kako je u pozadini svega ipak želja za poboljšanjem kvalitete proizvoda i smanjenja troškova proizvodnje, a ne zaplet iz jedne od epizoda tv serije Black Mirror.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U nedostatku pčela, njujorški voćnjak jabuka oprašen je dronom

Njujorški poljoprivrednici primijetili su da se broj pčela u njihovim voćnjacima svake godine sve više smanjuje. Naime, sa smanjenim oprašivanjem smanjuje se i prinos plodova. Kao rješenje ovog problema javio se „dron oprašivač“ koji raspršuje pelud po stablima. To je odlično rješenje za smanjeno prirodno oprašivanje, no zaobilazi glavni problem - nestanak pčela.

Europski parlament poziva na poduzimanje mjera zaštite oprašivača i njihovih staništa

Posljednjih godina pčelari diljem Europe upozoravaju na gubitak cijelih kolonija pčela, kako u Hrvatskoj, tako i u zapadnim zemljama EU-a, a kada se tome pribroje drugi dijelovi svijeta koji su suočeni s istim problemom, posve je jasno da se radi o globalnom problemu. Masovno ugibanje kukaca oprašivača podiglo je na noge svjetsku znanstvenu zajednicu, a Europski parlament želi da EU poduzme sve što je moguće kako bi se zaštitili kukci i njihova staništa.

EU inicijativa za oprašivače

Oprašivanje je jedan od ključnih procesa u prirodi i neophodan za proizvodnju hrane. U Europi su oprašivači primarno kukci, poput pčela i leptira, a neke od tih vrsta su udomaćene poput pčela medarica. Međutim, njihova pojavnost i broj vrsta drastično se smanjio u divljini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER