Pesticidi bumbarima oštećuju mozgove još u stadiju ličinke

Još jedno istraživanje koje potvrđuje štetnost upotrebe pesticida

Prema rezultatima novog znanstvenog istraživanja, onečišćenje pesticidima vjerojatno utječe na slabiji razvoj mozgova mladih bumbara.

Znanstvenici s Imperial koledža u Londonu su korištenjem mikro-CT tehnologije skenirali mozgove 92 bumbara te su otkrili da se njihov dio povezan s kognitivnim i senzornim sposobnostima nije normalno razvio, što kod odraslih bumbara vjerojatno narušava sposobnost skupljanja hrane.

Poznato je da su bumbari vrlo korisni oprašivači koji imaju važnu ulogu za zdravlje brojnih ekosustava čime pomažu razmnožavanje i rast biljaka, kao i proizvodnju hrane. Nažalost, velik se broj vrsta ovih pčelinjih rođaka ubrzano smanjuje, kako zbog klimatskih promjena, tako i zbog štetnog ljudskog utjecaja i njihovog izlaganja pesticidima.

„Kolonije bumbara su poput superorganizama, što znači da kada jednom u njih uđu bilo kakve otrovne tvari to potencijalno može uzrokovati probleme s razvojem mladih bumbara“, navodi dr. Richard Gill sa Zavoda za životne znanosti na Imperial koledžu u Londonu, inače glavni autor istraživanja. „Ono što posebno zabrinjava je hranjenje ličinki bumbara hranom onečišćenom pesticidima, što uzrokuje slabljenje rasta dijela mozga te u konačnici rezultira odraslim jedinkama koje imaju manje i funkcionalno oštećene mozgove. To se, nažalost, potvrdilo kao trajna i nepovratna pojava.“

Istraživači su bumbarima davali zamjenski nektar onečišćen pesticidima kojim su odrasli bumbari hranili svoje ličinke. Tri dana nakon što su se iz kukuljica izlegli mladi bumbari, istraživači su proučavali njihovu sposobnost učenja tako što su ispitivali mogućost povezivanja pojedinih mirisa s nagradom u obliku hrane.

Njihove sposobnosti učenja ponovno su ispitivane nakon 12 dana, kada se već smatraju odraslim jedinkama, a u tom trenutku bumbari nisu imali kontakt s hranom onečišćenom pesticidima 9 dana.

Istraživači su također koristili tehnologiju mikroračunalne tomografije kako bi skenirali mozgove 92 bumbara. Prvu grupu su činili bumbari izloženi pesticidima još u razvojnom stadiju ličinki, dok je druga grupa hranjena pesticidima tek u odrasloj dobi. Posljednja grupa bumbara uopće nije imala kontakt sa štetnim tvarima.

Pokazalo se kako su bumbari koji su bili izloženi pesticidima imali drukčiju strukturu mozga. Dio mozga kukaca koji se naziva „gljivasto tijelo“ (corpora pedunculata), povezan sa sposobnostima učenja jedinki, imao je manji volumen u odnosu na ostale jedinke. Kao i u slučaju ispitivanja ponašanja, CT skeniranje provedeno je 3 i 12 dana nakon što su se mladi bumbari izlegli iz kukuljica.

Jedinke koje su bile izložene pesticidima još od razdoblja ličinki pokazale su slabiju mogućnost učenja tijekom dvije faze ispitivanja u odnosu na druge bumbare. Nadalje, njihovi se mozgovi nisu dovoljno razvili između dvije faze ispitivanja, iako nisu imali doticaj sa štetnim tvarima određeni broj dana. To upućuje na zaključak da su negativni učinci pesticida na mozak bumbara ipak nepovratne prirode.

Prema istraživačima, izloženost pesticidima i njihovo štetno djelovanje u odrasloj dobi bumbarima narušava sposobnost skupljanja hrane što potencijalno može povećati opasnost od propadanja kolonije.

Autori istraživanja, objavljenog u časopisu Proceedings of the Royal Society, tvrde da njihov rad ukazuje na nedovoljno sagledanu ulogu pesticida u opadanju broja bumbara, kao i drugih oprašivača, te naglašava važnost uvođenja novih smjernica za njihovu upotrebu.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

HrZZ raspisala natječaj za istraživanja na temu koronavirusa

Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) raspisala je natječaj vrijedan 14 milijuna kuna kojim se financiraju istraživanja o zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te istraživanja koja istražuju društvene aspekte pandemije i njezin učinak na obrazovni sustav.

I bumbari su žrtve klimatskih promjena

Nova studija potvrđuje povezanost klimatskih promjena s naglim opadanjem populacija bumbara u Europi i Sjevernoj Americi. Prema kanadskim istraživačima, zbog porasta temperatura nekim vrstama ovih pčelinjih rođaka prijeti izumiranje.Nova studija potvrđuje povezanost klimatskih promjena s naglim opadanjem populacija bumbara u Europi i Sjevernoj Americi. Prema kanadskim istraživačima, zbog porasta temperatura nekim vrstama ovih pčelinjih rođaka prijeti izumiranje.

Kukci se moraju očuvati zbog opstanka ljudske vrste

Vodeći svjetski znanstvenici upozoravaju kako veliko smanjenje brojnosti kukaca diljem svijeta predstavlja egzistencijalnu prijetnju ljudskoj vrsti te se hitno moraju poduzeti odlučne mjere za njihovo spašavanje i to „dok još imamo vremena.“

EU inicijativa za oprašivače

Oprašivanje je jedan od ključnih procesa u prirodi i neophodan za proizvodnju hrane. U Europi su oprašivači primarno kukci, poput pčela i leptira, a neke od tih vrsta su udomaćene poput pčela medarica. Međutim, njihova pojavnost i broj vrsta drastično se smanjio u divljini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER