I bumbari su žrtve klimatskih promjena

Populacija bumbara u Europi i Sjevernoj Americi naglo je opala, a nekim vrstama prijeti izumiranje

Nova studija potvrđuje povezanost klimatskih promjena s naglim opadanjem populacija bumbara u Europi i Sjevernoj Americi. Prema kanadskim istraživačima, zbog porasta temperatura nekim vrstama ovih pčelinjih rođaka prijeti izumiranje.

„Broj bumbara se ubrzano smanjuje na područjima gdje je zabilježen porast temperatura. Ako se opadanje populacije bumbara nastavi ovom brzinom, mnoge od tih vrsta mogle bi zauvijek izumrijeti za nekoliko desetljeća", izjavio je glavni autor studije Peter Soroye i doktorand na Odjelu za biologiju Sveučilišta u Ottawi koji proučava učinke klimatskih promjena i gubitka staništa na oprašivače, posebice bumbare.

Rezultati studije objavljene 7. veljače u časopisu Science vrlo su zabrinjavajući, jer bumbari imaju vrlo važnu ulogu kao oprašivači.

  • Procjenjuje se da će s napredovanjem klimatskih promjena u sljedećih 50 godina velike površine unutar trenutne rasprostranjenosti bumbara u Sjevernoj Americi postati manje pogodne za nekoliko vrsta. Područja koja su najviše pogođena globalnim zatopljenjem pokazala su najveće opadanje populacije bumbara, dok je njihova populacija rasla u područjima u kojima im je ranije bilo previše hladno da bi mogli napredovati. / Izvor: University of Ottawa

Očekuje se značajan pad populacije u budućnosti

U istraživanju je korišteno više od pola milijuna podataka o opažanjima 66 vrsta bumbara u Europi i Sjevernoj Americi, koji datiraju iz razdoblja od 1901.-1974. te zatim od 2000.-2014. godine. Istraživači su proučavali promjene populacija tijekom vremena te usporedili njihovu zemljopisnu rasprostranjenost i raznolikost s prosječnim povećanjem ili padom temperatura te oborinama.

Istraživači su zaključili kako je vjerojatnost pronalaska lokaliteta nastanjenog bumbarima postala značajno manja. U usporedbi s razdobljem od 1900.-1974., brojnost nekoliko desetaka vrsta bumbara se tijekom prvih 15 godina 21. stoljeća u prosjeku smanjila za 46 posto u Sjevernoj Americi, odnosno 17 posto u Europi.

„Možemo očekivati još veće smanjenje broj bumbara na područjima gdje klimatske promjene više ne omogućuju njihov opstanak“, navode istraživači.

  • Prema kanadskim istraživačima, zbog porasta temperatura nekim vrstama ovih pčelinjih rođaka prijeti izumiranje / Foto: Pixabay

Gubitak staništa, pesticidi i klimatske promjene

Posljednjih godina više je istraživanja istaknulo prijetnju izumiranja cijelog mnoštva životinjskih vrsta, a među njima su posebno ugroženi kukci oprašivači. U opadanju je skoro polovica svih vrsta insekata u svijetu, a trećina bi mogla potpuno nestati do kraja stoljeća. Znanstvenici stoga upozoravaju na strašne posljedice za sigurnost hrane s obzirom da o kukcima oprašivačima ovise tri četvrtine naših usjeva.

Smatra se da su glavni pokretači smanjenja populacija gubitak staništa i upotreba pesticida, a prema kanadskim istraživačima još veći utjecaj na brojnost bumbara ima nova prijetnja - utjecaj klimatskih promjena.

Istraživači tvrde kako su toplinski valovi nedvosmislen pokazatelj globalnog zatopljenja, a oni će prema očekivanjima biti sve učestaliji i intenzivniji. Uz to, s globalnim zatopljenjem vjerojatno će se povećati intenzitet i učestalost suša, i to čak ako svijet uspije ograničiti porast temperatura na + 1,5 ° C u odnosu na predindustrijsko doba,

U skladu s očekivanjima kanadskih istraživača, upravo su područja koja su najviše pogođena globalnim zatopljenjem pokazala najveće opadanje populacije bumbara, dok je njihova populacija rasla u područjima u kojima im je ranije bilo previše hladno da bi mogli napredovati.

No, to ipak nije imalo prevelikog utjecaja – čak i nakon uzimanja u obzir novih zajednica bumbara u hladnijim područjima, njihova je ukupna populacija znatno smanjena.

Rezultati istraživanja „sugeriraju da su nedavne klimatske promjene potaknule jače i raširenije opadanje broja bumbara i ostalih kukaca nego što se to ranije mislilo“, zaključili su kanadski znanstvenici.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Kukci se moraju očuvati zbog opstanka ljudske vrste

Vodeći svjetski znanstvenici upozoravaju kako veliko smanjenje brojnosti kukaca diljem svijeta predstavlja egzistencijalnu prijetnju ljudskoj vrsti te se hitno moraju poduzeti odlučne mjere za njihovo spašavanje i to „dok još imamo vremena.“

EU inicijativa za oprašivače

Oprašivanje je jedan od ključnih procesa u prirodi i neophodan za proizvodnju hrane. U Europi su oprašivači primarno kukci, poput pčela i leptira, a neke od tih vrsta su udomaćene poput pčela medarica. Međutim, njihova pojavnost i broj vrsta drastično se smanjio u divljini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER