Kukci se moraju očuvati zbog opstanka ljudske vrste

Upozorenje vodećih svjetskih znanstvenika

Vodeći svjetski znanstvenici upozoravaju kako veliko smanjenje brojnosti kukaca diljem svijeta predstavlja egzistencijalnu prijetnju ljudskoj vrsti te se hitno moraju poduzeti odlučne mjere za njihovo spašavanje i to „dok još imamo vremena.“

Anne Sverdrup-Thygeson, profesorica na norveškom Sveučilištu životnih znanosti (NMBU) i jedna od glavnih svjetskih entomologinja, istaknula je u intervjuu za The Guardian da važnost kukaca za naš planet treba potaknuti ljude za poduzimanje hitnih mjera protiv jednog od glavnih razloga njihovog smanjenja – klimatske krize.

„Kukci su kao ljepilo prirode“, kaže Sverdrup-Thygeson. „Trebali bi ih spašavati ako ne zbog njih, onda zbog nas ljudi.“

Smanjenje populacija kukaca diljem svijeta razlog je za ozbiljnu uzbunu, tvrdi Sverdrup-Thygeson, i to zbog ogromnog utjecaja koji ta sitna stvorenja imaju na svjetski ekosustav.

„Pročitala sam skoro sva istraživanja na engleskom jeziku i nisam pronašla nijedan u kojem entomolozi ne vjeruju glavnoj poruci da se velik broj vrsta kukaca definitivno smanjuje“, rekla je Sverdrup-Thygeson. „Kada još na sve to dodamo pesticide i klimatske promjene, u današnjem svijetu nimalo nije poželjno biti kukac.“

No, Sverdrup-Thygeson upozorava kako zbog smanjivanja populacija kukaca ovom brzinom uskoro „na našem planetu neće biti poželjno biti ni čovjek.“

„Bit će još teže nego danas osigurati dovoljno hrane za sve ljude na planetu te osigurati dobro zdravlje i pitku vodu za sve“, tvrdi Sverdrup-Thygeson. „To bi nam trebala biti velika motivacija za poduzimanje hitnih mjera dok još imamo vremena.“

„Možete povući nekoliko konaca, ali u određenom će se trenutku rasplesti cijela tkanina i tada ćemo zapravo vidjeti posljedice, ali možda će već biti prekasno.“

Sverdrup-Thygeson je u svom intervjuu za The Guardian pozvala na hitnu akciju samo jedan dan nakon objave novog globalnog izvještaja o bioraznolikosti Međuvladine znanstveno-političke platforme o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosustava (IPBES), koji upozorava da ljudska aktivnost prijeti masovnim izumiranjem milijuna vrsta i ozbiljno ugrožava budućnost života na Zemlji.

U izvještaju se navodi kako je najteže bilo procijeniti stanje kukaca, no dostupni podaci podupiru njihovu okvirnu procjenu ugroženosti od 10 %, a posebno su ugroženi oprašivači – među njima najviše pčele.

„Priroda se još uvijek može sačuvati, obnoviti i održivo koristiti, no potrebno je temeljito reorganizirati cijeli sustav te promjenama prilagoditi sve tehnološke, ekonomske i socijalne čimbenike, uključujući uzore, ciljeve i vrijednosti i to odmah i na svim razinama“, rekao je predsjednik IPBES-a, Sir Robert Watson.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Bioraznolikost: životu na Zemlji prijeti masovno izumiranje

Širom svijeta priroda se smanjuje i nestaje brzinom bez presedana u ljudskoj povijesti, a izumiranje prijeti čak milijunu biljnih i životinjskih vrsta. Glavni uzrok ove tragedije je ljudsko djelovanje, koje sada narušava temelje svjetskog gospodarstva, ostavlja nas bez sredstava za život, dovodi u pitanje sigurnost hrane te drastično pogoršava zdravlje i kvalitetu života ljudi širom svijeta, poručuju vodeći svjetski stručnjaci za biološku raznolikost.

EU inicijativa za oprašivače

Oprašivanje je jedan od ključnih procesa u prirodi i neophodan za proizvodnju hrane. U Europi su oprašivači primarno kukci, poput pčela i leptira, a neke od tih vrsta su udomaćene poput pčela medarica. Međutim, njihova pojavnost i broj vrsta drastično se smanjio u divljini.

U nedostatku pčela, njujorški voćnjak jabuka oprašen je dronom

Njujorški poljoprivrednici primijetili su da se broj pčela u njihovim voćnjacima svake godine sve više smanjuje. Naime, sa smanjenim oprašivanjem smanjuje se i prinos plodova. Kao rješenje ovog problema javio se „dron oprašivač“ koji raspršuje pelud po stablima. To je odlično rješenje za smanjeno prirodno oprašivanje, no zaobilazi glavni problem - nestanak pčela.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER