Predivno otkriće na plaži u podnožju Vezuva

Glavata želva (Caretta caretta) položila jaja u crnom vulkanskom pijesku

Ženka glavate želve položila je jaja na pješčanoj plaži talijanskog grada Torre del Greco u metropolitanskom području Napulja. Gnjezdište je zaštićeno i nadzirat će se u sklopu projekta Life Turtlenest sve dok se mlade kornjače ne izlegu.

U noći između 7. i 8. kolovoza lučki operativni centar talijanskog grada Torre del Greco zaprimio je dojavu o morskoj kornjači koja je uočena na kupalištu Lido del Sole. Dežurni djelatnici prijavitelja su upozorili da joj se ne približava te zatražili opis njenog ponašanja. Na lokaciju je ubrzo stigla patrola koja je ustanovila da je riječ o ženki glavate želve (Caretta caretta) koja je u pijesku položila jaja, i to između suncobrana navedenog kupališta. Od upravitelja kupališta zatraženo je osiguranje navedene lokacije do dolaska stručnjaka.

U ranim jutarnjim satima lokaciju su obišli stručnjaci Zoološke postaje Anton Dohrn iz Napulja koji su pažljivo provjerili gnjezdište glavate želve s 50 položenih jaja te izvršili njegovo premještanje na zaštićeniji dio susjednog kupališta Lido Miramare.

  • Ženka glavate želve položila je jaja na pješčanoj plaži Lido del Sole | Vesuviolive.it

Općina Torre del Greco promptno je izdala uredbu o zabrani korištenja ograđenog dijela kupališta kako bi se zaštitilo gnjezdište ove zaštićene vrste. Aktivnost praćenja i nadzora Zoološke postaje Anton Dohrn, istraživačkog instituta pod upravom talijanskog Ministarstva obrazovanja, sveučilišta i istraživanja, nastavit će se i sljedećih dana uz potporu Obalne straže, odnosno sve dok se mlade kornjače ne izlegu.

Institut je uz talijansku regiju Kampanija jedan od partnera na europskom projektu Life Turtlenest, kojim koordinira vodeća talijanska ekološka organizacija Legambiente. Projekt kroz Program LIFE sufinancira Europska unija, a njegov cilj je poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija glavate želve (Caretta caretta) duž obala Italije, Francuske i Španjolske kroz aktivnosti istraživanja i praćenja kornjača, zaštite gnjezdišta te kampanje informiranja i podizanja svijesti o važnosti očuvanja ove zaštićene vrste. Projektom su tijekom 2023. godine u Italiji zaštićena 293 gnjezdišta glavatih želva, od kojih 43 u Kampaniji.

Građani se upozoravaju da ne uznemiravaju glavate želve i njihova gnjezdišta, a njihovo opažanje može se prijaviti pozivom na „plavi broj“ Obalne straže 1530.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Institut Plavi svijet obilježio Svjetski dan kornjača

Svjetski dan kornjača (23. svibnja) obilježen je u sklopu Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana Instituta Plavi svijet. Na plaži Veli Žal u Malom Lošinju organizirano je javno puštanje oporavljene morske kornjače Malin u more, izvijestili su iz Instituta.

U Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju zaprimljena kornjača Dražen

Mlada glavata želva (Caretta caretta) pronađena je ispred doka brodogradilišta Lošinjske plovidbe u luci Mali Lošinj. Kornjača je nazvana Dražen, prema skiperu koji ju je pronašao i o tome obavijestio djelatnice Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER