Spašena glavata želva oporavlja se u pulskom akvariju

Brzom reakcijom turistkinje, veterinara i nadležnog ministarstva spašena strogo zaštićena životinja

Glavata želva Maro stigla je u subotu 18. srpnja u jutarnjim satima u Centar za oporavak morskih kornjača u sklopu Aquariuma Pula

Njezin dolazak je zanimljiv utoliko što predstavlja uspješan primjer koordinacije i suradnje između različitih institucija, izvijestio je u nedjelju ujutro Aquarium Pula. Pronađena je od strane turistkinje na otoku Korčuli koja je primjetila da morska kornjača pasivno pluta, o čemu je pulski akvarij obavijestila putem e-maila. Pulski akvarij je brzo reagirao te kontaktirao svog najbližeg dostupnog veterinara Sergeja Vilivića koji je preuzeo kornjaču.

O pronalasku glavate želve istovremeno je obavješteno nadležno ministarstvo, s obzirom da se radi o strogo zaštićenoj životinji, koje je organiziralo premještaj kornjače u Split, kod veterinara Marija Gavranovića, posebnog obučenog za rad s morskim kornjačama. Tu je kornjača pregledana i obavljeno je rendgensko snimanje koje je pokazalo prisutnost udice u jednjaku.

Na svu sreću nije bilo potrebe za operativnim zahvatom, već je udica odstranjena manualno. Jednom kada je procijenjeno da kornjača može podnijeti dulji put, veterinar ju je osobno doveo u Centar za oporavak morskih kornjača u sklopu Aquariuma Pula gdje će se nastaviti njezin oporavak.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Ugrožene morske kornjače „zavladale“ praznom brazilskom plažom

Bio je to spektakl bez gledatelja! Mjere opreza radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa ispraznile su brazilsku plažu na kojoj se u ovo doba godine uobičajeno okuplja velik broj znatiželjnika koji prate izlijeganje mladih morskih kornjača. Rođenju 97 mladih karetnih želvi ili „tartarugas-de-pente“ kako iz nazivaju u Brazilu, moglo je prisustvovati svega nekoliko osoba.

Na jugu Istre potvrđeno širenje parazita odgovornog za pomor periski

Stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula prošlog su mjeseca otkrili da je toplija temperatura mora u Medulinskom zaljevu potaknula razmnožavanje parazita Haplosporidium pinnae koji uzrokuje masovni pomor periski. Slutnje o širenju smrtonosne zaraze sada su potvrđene analizom uzoraka u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER