Spašena glavata želva oporavlja se u pulskom akvariju

Brzom reakcijom turistkinje, veterinara i nadležnog ministarstva spašena strogo zaštićena životinja

Glavata želva Maro stigla je u subotu 18. srpnja u jutarnjim satima u Centar za oporavak morskih kornjača u sklopu Aquariuma Pula

Njezin dolazak je zanimljiv utoliko što predstavlja uspješan primjer koordinacije i suradnje između različitih institucija, izvijestio je u nedjelju ujutro Aquarium Pula. Pronađena je od strane turistkinje na otoku Korčuli koja je primjetila da morska kornjača pasivno pluta, o čemu je pulski akvarij obavijestila putem e-maila. Pulski akvarij je brzo reagirao te kontaktirao svog najbližeg dostupnog veterinara Sergeja Vilivića koji je preuzeo kornjaču.

O pronalasku glavate želve istovremeno je obavješteno nadležno ministarstvo, s obzirom da se radi o strogo zaštićenoj životinji, koje je organiziralo premještaj kornjače u Split, kod veterinara Marija Gavranovića, posebnog obučenog za rad s morskim kornjačama. Tu je kornjača pregledana i obavljeno je rendgensko snimanje koje je pokazalo prisutnost udice u jednjaku.

Na svu sreću nije bilo potrebe za operativnim zahvatom, već je udica odstranjena manualno. Jednom kada je procijenjeno da kornjača može podnijeti dulji put, veterinar ju je osobno doveo u Centar za oporavak morskih kornjača u sklopu Aquariuma Pula gdje će se nastaviti njezin oporavak.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Invazivne crvenouhe kornjače udomljene u Zoološkom vrtu Grada Zagreba

Prve ovogodišnje kornjače uhvaćene na području Zagrebačke županije udomljene su u Zoološkom vrtu Grada Zagreba. Ukupno 15 mužjaka i 18 ženki crvenouhih kornjača nastavit će svoj život u kontroliranim uvjetima. Najmanja i najlakša kornjača teška je samo 15 grama, a najteža čak 2,56 kilograma. Najmanja kornjača je dužine oklopa od samo 9,7 cm, a najveća čak 24,6 cm.

U Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju zaprimljena kornjača Dražen

Mlada glavata želva (Caretta caretta) pronađena je ispred doka brodogradilišta Lošinjske plovidbe u luci Mali Lošinj. Kornjača je nazvana Dražen, prema skiperu koji ju je pronašao i o tome obavijestio djelatnice Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju.

Ugrožene morske kornjače „zavladale“ praznom brazilskom plažom

Bio je to spektakl bez gledatelja! Mjere opreza radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa ispraznile su brazilsku plažu na kojoj se u ovo doba godine uobičajeno okuplja velik broj znatiželjnika koji prate izlijeganje mladih morskih kornjača. Rođenju 97 mladih karetnih želvi ili „tartarugas-de-pente“ kako iz nazivaju u Brazilu, moglo je prisustvovati svega nekoliko osoba.

Pomor glavatih želvi na plaži Sakarun na Dugom otoku

Vedran Petešić s Dugog otoka u nedjelju je na svom Facebook profilu objavio više videozapisa i fotografija uginulih glavatih želvi koje je more izbacilo na plažu Sakarun, izvijestio je HRT Radio Zadar.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER