U Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju zaprimljena kornjača Dražen

Riječ je o dosad najmanjoj jedinki zbrinutoj u lošinjskom Oporavilištu za morske kornjače

Mlada glavata želva (Caretta caretta) pronađena je ispred doka brodogradilišta Lošinjske plovidbe u luci Mali Lošinj. Kornjača je nazvana Dražen, prema skiperu koji ju je pronašao i o tome obavijestio djelatnice Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju.

„Naš skiper Dražen naišao je na mladu glavatu želvu (Caretta caretta) ispred doka brodogradilišta Lošinjske plovidbe u luci Mali Lošinj. Primijetivši kako bezuspješno pokušava zaroniti kako bi se sklonila od plovila, odlučio ju je izvaditi iz mora i obavijestiti djelatnice oporavilišta za morske kornjače." - navodi se u objavi na Facebook stranici Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju.

Mlada kornjača nije imala vanjskih ozljeda, ali je zaprimljena iscrpljena i vidno pothranjena. „Zanimljivo je da je sa zakrivljenom dužinom oklopa od 19 cm i svega 800 grama težine ovo najmanja jedinka dosad zbrinuta u našem oporavilištu." - dodali su iz lošinjskog Oporavilišta za morske kornjače.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU-a iz Kohezijskog fonda europskih strukturnih i investicijskih fondova Institut Plavi svijet, nastavlja raditi na unapređenju i povećanju kapaciteta Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju.

 Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lisice očito ne mogu odoljeti šarmu francuske metropole

Nakon što je krajem siječnja lisica Fox Trot iz pariške zračne luke Orly postala prava zvijezda društvenih mreža, početkom ovog tjedna viđena je još jedna i to usred pariške četvrti Balard. Neobičan, ali ne i tako rijedak susret koji se može doživjeti na pojedinim lokacijama francuske metropole ovaj put imao je novinar televizije BFMTV.

U moru kraj Lošinja pronađena glavata želva u pretkomatoznom stanju

Mlada glavata želva (Caretta caretta) pronađena je u izuzetno lošem stanju, a tijek liječenja ovisit će o rezultatima daljnjih pretraga. Kornjača je nazvana Jerry, prema jednom od istraživača koji ju je primijetio u moru, izvijestili su iz Instituta Plavi svijet.

Institut Plavi svijet obilježio Svjetski dan kornjača

Svjetski dan kornjača (23. svibnja) obilježen je u sklopu Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana Instituta Plavi svijet. Na plaži Veli Žal u Malom Lošinju organizirano je javno puštanje oporavljene morske kornjače Malin u more, izvijestili su iz Instituta.

Ugrožene vrste sredozemnih kornjača vraćaju se na Cipar

Glavate i goleme želve vrste su sredozemnih kornjača čije su se populacije naglo smanjile zbog izlovljavanja u prvoj polovici prošlog stoljeća. Plaža Lara na Cipru mjesto je gdje ove kornjače polažu svoja jaja već tisućama godina. Kako bi se povratila izgubljena populacija ugroženih kornjača, Cipar je 1978. godine uveo program zaštite ove dvije vrste kornjača, a pozitivni rezultati programa danas su itekako vidljivi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER