U moru kraj Lošinja pronađena glavata želva u pretkomatoznom stanju

Tijek liječenja pronađene morske kornjače ovisit će o rezultatima daljnjih pretraga

Mlada glavata želva (Caretta caretta) pronađena je u izuzetno lošem stanju, a tijek liječenja ovisit će o rezultatima daljnjih pretraga. Kornjača je nazvana Jerry, prema jednom od istraživača koji ju je primijetio u moru, izvijestili su iz Instituta Plavi svijet.

Tijekom terenskog istraživanja s istočne strane otoka Lošinja istraživači Instituta Plavi svijet pronašli su mladu glavatu želvu (Caretta caretta) u predkomatoznom stanju, punu obraštaja i kroničnih nekrotizirajućih kožnih lezija.

„S obzirom na prvotno stanje, posumnjali smo na sindrom iscrpljenosti morskih kornjača (eng. chronic debilitation syndrome) čiji je uzrok još uvijek nepoznat, iako ima visoku stopu uginuća. Nakon zaprimanja u naše Oporavilište za morske kornjače određena joj je početna terapija, koja će, nadamo se, dovesti do poboljšanja njenog općeg zdravstvenog stanja.“ – navodi se u objavi na Facebook stranici Instituta Plavi svijet.

  • Institut Plavi svijet nastavlja raditi na unapređenju i povećanju kapaciteta Oporavilišta za morske kornjače zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU-a. / Foto: Institut Plavi svijet/Facebook

Tijek liječenja ovisit će o rezultatima daljnjih pretraga, navode u Institutu. Morska kornjača nazvana je Jerry prema jednom od istraživača koji ju je unatoč lošoj vidljivosti opazio na površini mora.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU-a iz Kohezijskog fonda europskih strukturnih i investicijskih fondova Institut Plavi svijet, nastavlja raditi na unapređenju i povećanju kapaciteta Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lisice očito ne mogu odoljeti šarmu francuske metropole

Nakon što je krajem siječnja lisica Fox Trot iz pariške zračne luke Orly postala prava zvijezda društvenih mreža, početkom ovog tjedna viđena je još jedna i to usred pariške četvrti Balard. Neobičan, ali ne i tako rijedak susret koji se može doživjeti na pojedinim lokacijama francuske metropole ovaj put imao je novinar televizije BFMTV.

U Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju zaprimljena kornjača Dražen

Mlada glavata želva (Caretta caretta) pronađena je ispred doka brodogradilišta Lošinjske plovidbe u luci Mali Lošinj. Kornjača je nazvana Dražen, prema skiperu koji ju je pronašao i o tome obavijestio djelatnice Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju.

Jerry se vratio kući!

Mlada glavata želva Jerry vraćena je u more nakon primjene odgovarajuće terapije i uspješnog oporavka, izvijestili su iz Instituta Plavi svijet na Lošinju.

Institut Plavi svijet obilježio Svjetski dan kornjača

Svjetski dan kornjača (23. svibnja) obilježen je u sklopu Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana Instituta Plavi svijet. Na plaži Veli Žal u Malom Lošinju organizirano je javno puštanje oporavljene morske kornjače Malin u more, izvijestili su iz Instituta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER