Cape Town je (možda) izbjegao najgori scenarij obustave vodoopskrbe

I javno sramoćenje pomaže pri sprječavanju potpunog gubitka vode u gradu s 4 milijuna stanovnika

Južnoafrički grad Cape Town je možda izbjegao najgori scenarij potpunog gubitka vode zahvaljujući restrikcijama u potrošnji vode, ali i prisustvom policijskih snaga na ulicama i nemilosrdnim javnim sramoćenjem svih građana koji se ne pridržavaju strogih mjera štednje vode.

Povijesna trogodišnja suša natjerala je stanovnike ovog obalnog grada s četiri milijuna stanovnika na radikalne životne promjene i strogu štednju vode budući da svaki stanovnik odlukom gradske uprave ima pravo korištenja svega 50 litara vode dnevno.

Tuširanje u 90 sekundi

Zamislite kako biste se osjećali da ne možete umiti lice, oprati zube ili popiti čašu vode kad god vam je to potrebno. Stanovnici glavnog grada Južnoafričke Republike suočeni su upravo s takvom situacijom i prisiljeni su drastično promijeniti svoje životne navike. Posve je normalno da se iskorištena voda iz perilica rublja koristi za ispiranje WC školjki, a dugotrajno kupanje ili tuširanje stvar je prošlosti jer građani na raspolaganju imaju tako malo vode da im preostaje jedino kratko polijevanje iz kanti.

Gradom voze prljavi automobili, javni sanitarni čvorovi se ne održavaju, gradsko zelenilo je potpuno zapušteno, no zbog prijetnje potpune obustave vodoopskrbe građani se privikavaju na sve teže uvjete života, a gradska uprava ih potiče na prijavljivanje svih koji se ne pridržavaju strogih mjera štednje. Dapače, gradska uprava na svojim internetskim stranicama javno sramoti sve građane koji ne poštuju ograničenja potrošnje vode i navodi podatke o potrošenim količinama za svaku ulicu i svaku kuću!

Tamno zelenom bojom označena su kućanstva koja se pridržavaju ograničenja potrošnje, no svijetlo zelena boja već znači da se opasno približavate toj granici. Mnogi građani podržavaju ove mjere gradske uprave i očekuju kako će ova katastrofalna situacija s vodoopskrbom jednog dana ipak proći, pa se unatoč svakodnevnim poteškoćama privikavaju na ovakve uvjete života.

 

NASA-ine snimke prikazuju pad razine vode na Theewaterskloof brani u razdoblju od tri godine / NASA

Vode ipak ima za sljedećih godinu dana

Stroga štednja i nadzor potrošnje vode ipak su se isplatili. Potrošnja vode u Cape Townu smanjila se više nego dvostruko u odnosu na 2015. godinu, a izbjegnut je i najgori scenarij poznat kao „Nulti dan“ prema kojem je u travnju prijetila potpuna obustava vodopskrbe. Prema sadašnjoj situaciji i mjerama štednje, Cape Town će imati vode barem za još godinu dana.

Poljoprivrednici su također pridonijeli rješavanju krize puštanjem vode za navodnjavanje iz svojih privatnih akumulacija kako bi opskrbili grad vodom. Policija je, također, odradila svoj dio zadatka i nadgledala zalijevaju li građani svoje vrtove i peru li automobile, kao i koju vodu koriste građevinski radnici za miješanje cementa. Nama koji još uvijek uživamo u izobilju i normalnoj opskrbi vodom sve to može izgledati pomalo bizarno, ali sve nabrojeno u Cape Townu smatra se prekršajima koji mogu rezultirati visokim novčanim kaznama.

Prema najavi glasnogovornika policijske uprave Wayne Dyasona, policijske patrole će nastaviti kontrolirati potrošnju vode i tijekom zimskih mjeseci jer se građani ne smiju previše opustiti i vratiti starim navikama.

Kako upravljati vodenim resursima

Dugoročno i učinkovito rješenje vodoopskrbe u Cape Townu vidi se u prijedlogu izgradnje skupih desalinizacijskih postrojenja, ali i u vrlo egzotičnom prijedlogu dovoženja leda s Antarktike. Naime, stručnjak za pomorsko spašavanje Nick Sloane predložio je hvatanje plutajućih santi leda iz južnih mora, njihovo umatanje u tkaninu i dopremu na južnoafričku obalu.

No, ono što je bitno pri dugoročnom rješavanju problema vodoopskrbe Cape Towna, kao i drugih gradova u sličnim problemima, je diverzificirati izvore vode. Vodopskrba Cape Towna zasniva se isključivo na vodi iz akumulacija i rezervoara, u kojima se količina raspoložive vode u protekle tri godine drastično smanjivala, a koji su i sada nakon prvih kiša na svega 20 posto kapaciteta. Najveća brana Theewaterskloof je na katastrofalnih 11 posto i trenutno više podsjeća na pustinju.

Cape Town nažalost nije jedini grad koji se suočava s ovim problemom, no iako u drugim gradovima svijeta trenutno ne postoji opasnost od „Nultog dana“, modeli Instituta za svjetske resurse (WRI), nezavisne neprofitne istraživačke organizacije iz Washingtona, ukazuju na sve veću mogućnost pojave kritičnih situacija s vodoopskrbom u gradovima Maroka, Indije i Iraka, ali i diljem SAD-a.


R.I. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Natječaj za kratku priču: Žedni grad - Voda u gradu

Goethe-Institut Kroatien otvara natječaj za kratku priču na temu grada čiji sadržaj dijeli naslov s projektom „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) te ima uvjet da se u priči spominje voda u gradu

Harare se suočava s krizom vode

Situacija s vodoopskrbom u Harareu je jako loša. Zbog suša i raspada vodoopskrbnog sustava bez vode je više od dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea. Predgrađa grada nemaju vode već nekoliko tjedana, a prijavljeni su i prvi slučajevi tifusa.

Cape Town pred gubitkom vode zbog suše, ali i politike

Zamislite da ne možete umiti lice, oprati zube ili popiti čašu vode kad god vam je to potrebno. Upravo će se s takvom situacijom u travnju ove godine morati suočiti stanovnici glavnog grada Južnoafričke Republike. Uslijed dugogodišnje suše, vodeni resursi još uvijek se nisu uspjeli oporaviti, a gradu prijeti zaustavljanje vodoopskrbe zbog vodenih zaliha na isteku. Bez brzog i učinkovitog rješenja, Cape Town će u potpunosti ostati bez pitke vode!

Ova tri velika američka grada uskoro bi mogla ostati bez vode

Cijeli svijet zabrinuto iščekuje što će se u Cape Townu dogoditi „nultog dana“ kada će uslijed intezivne trogodišnje suše presušiti zalihe vode i većina domova i tvrtki ostati bez vode. Ukoliko u narednom razdoblju ne padne znatna količina kiše, Cape Town bi mogao postati prvi veliki svjetski grad koji će se suočiti s potpunim kolapsom vodoopskrbe, a od toga nas dijeli još manje od tri mjeseca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER