Harare se suočava s krizom vode

Dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea nema vode, isporučuje se svega trećina potrebnih količina, a potrošači se isključuju iz sustava vodoopskrbe

Situacija s vodoopskrbom u Harareu je jako loša. Zbog suša i raspada vodoopskrbnog sustava bez vode je više od dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea. Predgrađa grada nemaju vode već nekoliko tjedana, a prijavljeni su i prvi slučajevi tifusa.

Pristup tekućoj vodi ima svega polovica od 4,5 milijuna stanovnika Hararea i četiri grada u okolici. Dio stanovništva dobiva vodu tijekom pet dana u tjednu, posebno u zapadnim predgrađima Hararea, no slavine u sjevernim dijelovima grada suhe su već tjednima. Situacija je izuzetno teška, stanovnici ovise o dostavi vode iz cisterni te bušotinama koje ubrzano presušuju. No, još veći problem je veliko onečišćenje vode, a u porastu su i bolesti koje se prenose vodom iz bušotina. Tako je već tijekom prvog tjedna srpnja prijavljeno desetak slučajeva tifusa u jugozapadnom predgrađu Glen View.

Gradovi diljem svijeta suočavaju se s problemom vodoopskrbe. Već smo izvijestili o indijskom gradu Chennaiju u koji se voda počela dovoziti vlakovima iz drugih dijelova zemlje, a prošle je godine Cape Town u Južnoj Africi izbjegao najgori scenarij potpune obustave vodoopskrbe. Ugroženi su i gradovi u najrazvijenijim zemljama svijeta pa se također očekuje kako bi velike probleme s vodoopskrbom mogli imati i veliki američki gradovi Los Angeles, Miami i Salt Lake City.

Zimbabve postaje sve topliji jer klimatske promjene te pojave obilnih kiša i suša postaju sve intenzivnije. U Harareu se prema očekivanjima meteorologa kiša očekuje najranije u listopadu, a iako su lokalni klimatolozi upozoravali na veliku sušu još prošle godine, pravodobne odluke o poduzimanju preventivnih mjera nažalost nisu donijete. Harare se sada suočava s velikom krizom vodoopskrbe.

Grad se vodom snabdijeva iz četiri akumulacijska jezera: Harave, Seke, Chivero i Manyame. Harava i Seke su trenutno potpuno presušili što je utjecalo na odluku o zatvaranju  postrojenja za pročišćavanje voda Prince Edward koje iz njih dobiva vodu. Drugo postrojenje Morton Jaffray radi i dalje, no problem predstavlja izrazito onečišćena voda iz jezera Chivero i Manyame. U rijeke koje vodom snabdijevaju glavni grad Harare slijevaju se otpadne vode te poljoprivredni i rudarski otpad, a mjesečno se na kemikalije za obradu vode troši i do tri milijuna dolara, zbog čega se sada ograničava isporuka vode.

Kao i u indijskom Chennaiju, sve su to mahom posljedice brzog rast stanovništva, neadekvatnog održavanja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, loše infrastrukture i upravljanja.

Dnevna potražnja u Harareu iznosi oko 1.200 milijuna litara vode, a kako se trenutno isporučuje svega 450 milijuna litara gradska uprava je još prošlog mjeseca preporučila proglašavanje izvanredne situacije. Vodoopskrbni sustav Hararea osmišljen je da opslužuje svega 350.000 stanovnika, a posljednja nadogradnja sustava izvršena je još 1994. godine. Zimbabveu je od tada gotovo u konstantnoj gospodarskoj krizi pa su neki dijelovi infrastrukture u upotrebi više od 60 godina.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Natječaj za kratku priču: Žedni grad - Voda u gradu

Goethe-Institut Kroatien otvara natječaj za kratku priču na temu grada čiji sadržaj dijeli naslov s projektom „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) te ima uvjet da se u priči spominje voda u gradu

Cape Town je (možda) izbjegao najgori scenarij obustave vodoopskrbe

Južnoafrički grad Cape Town je možda izbjegao najgori scenarij potpunog gubitka vode zahvaljujući restrikcijama u potrošnji vode, ali i prisustvom policijskih snaga na ulicama i nemilosrdnim javnim sramoćenjem svih građana koji se ne pridržavaju strogih mjera štednje vode.

Cape Town pred gubitkom vode zbog suše, ali i politike

Zamislite da ne možete umiti lice, oprati zube ili popiti čašu vode kad god vam je to potrebno. Upravo će se s takvom situacijom u travnju ove godine morati suočiti stanovnici glavnog grada Južnoafričke Republike. Uslijed dugogodišnje suše, vodeni resursi još uvijek se nisu uspjeli oporaviti, a gradu prijeti zaustavljanje vodoopskrbe zbog vodenih zaliha na isteku. Bez brzog i učinkovitog rješenja, Cape Town će u potpunosti ostati bez pitke vode!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER