Harare se suočava s krizom vode

Dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea nema vode, isporučuje se svega trećina potrebnih količina, a potrošači se isključuju iz sustava vodoopskrbe

Situacija s vodoopskrbom u Harareu je jako loša. Zbog suša i raspada vodoopskrbnog sustava bez vode je više od dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea. Predgrađa grada nemaju vode već nekoliko tjedana, a prijavljeni su i prvi slučajevi tifusa.

Pristup tekućoj vodi ima svega polovica od 4,5 milijuna stanovnika Hararea i četiri grada u okolici. Dio stanovništva dobiva vodu tijekom pet dana u tjednu, posebno u zapadnim predgrađima Hararea, no slavine u sjevernim dijelovima grada suhe su već tjednima. Situacija je izuzetno teška, stanovnici ovise o dostavi vode iz cisterni te bušotinama koje ubrzano presušuju. No, još veći problem je veliko onečišćenje vode, a u porastu su i bolesti koje se prenose vodom iz bušotina. Tako je već tijekom prvog tjedna srpnja prijavljeno desetak slučajeva tifusa u jugozapadnom predgrađu Glen View.

Gradovi diljem svijeta suočavaju se s problemom vodoopskrbe. Već smo izvijestili o indijskom gradu Chennaiju u koji se voda počela dovoziti vlakovima iz drugih dijelova zemlje, a prošle je godine Cape Town u Južnoj Africi izbjegao najgori scenarij potpune obustave vodoopskrbe. Ugroženi su i gradovi u najrazvijenijim zemljama svijeta pa se također očekuje kako bi velike probleme s vodoopskrbom mogli imati i veliki američki gradovi Los Angeles, Miami i Salt Lake City.

Zimbabve postaje sve topliji jer klimatske promjene te pojave obilnih kiša i suša postaju sve intenzivnije. U Harareu se prema očekivanjima meteorologa kiša očekuje najranije u listopadu, a iako su lokalni klimatolozi upozoravali na veliku sušu još prošle godine, pravodobne odluke o poduzimanju preventivnih mjera nažalost nisu donijete. Harare se sada suočava s velikom krizom vodoopskrbe.

Grad se vodom snabdijeva iz četiri akumulacijska jezera: Harave, Seke, Chivero i Manyame. Harava i Seke su trenutno potpuno presušili što je utjecalo na odluku o zatvaranju  postrojenja za pročišćavanje voda Prince Edward koje iz njih dobiva vodu. Drugo postrojenje Morton Jaffray radi i dalje, no problem predstavlja izrazito onečišćena voda iz jezera Chivero i Manyame. U rijeke koje vodom snabdijevaju glavni grad Harare slijevaju se otpadne vode te poljoprivredni i rudarski otpad, a mjesečno se na kemikalije za obradu vode troši i do tri milijuna dolara, zbog čega se sada ograničava isporuka vode.

Kao i u indijskom Chennaiju, sve su to mahom posljedice brzog rast stanovništva, neadekvatnog održavanja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, loše infrastrukture i upravljanja.

Dnevna potražnja u Harareu iznosi oko 1.200 milijuna litara vode, a kako se trenutno isporučuje svega 450 milijuna litara gradska uprava je još prošlog mjeseca preporučila proglašavanje izvanredne situacije. Vodoopskrbni sustav Hararea osmišljen je da opslužuje svega 350.000 stanovnika, a posljednja nadogradnja sustava izvršena je još 1994. godine. Zimbabveu je od tada gotovo u konstantnoj gospodarskoj krizi pa su neki dijelovi infrastrukture u upotrebi više od 60 godina.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Umjetni snijeg bi mogao spasiti svjetske obale

Umjetni snijeg bi u teoriji mogao spasiti ledene ploče i ograničiti podizanje razine mora, ali to bi zahtijevalo žrtvovanje Antarktike.

Cape Town je (možda) izbjegao najgori scenarij obustave vodoopskrbe

Južnoafrički grad Cape Town je možda izbjegao najgori scenarij potpunog gubitka vode zahvaljujući restrikcijama u potrošnji vode, ali i prisustvom policijskih snaga na ulicama i nemilosrdnim javnim sramoćenjem svih građana koji se ne pridržavaju strogih mjera štednje vode.

Cape Town pred gubitkom vode zbog suše, ali i politike

Zamislite da ne možete umiti lice, oprati zube ili popiti čašu vode kad god vam je to potrebno. Upravo će se s takvom situacijom u travnju ove godine morati suočiti stanovnici glavnog grada Južnoafričke Republike. Uslijed dugogodišnje suše, vodeni resursi još uvijek se nisu uspjeli oporaviti, a gradu prijeti zaustavljanje vodoopskrbe zbog vodenih zaliha na isteku. Bez brzog i učinkovitog rješenja, Cape Town će u potpunosti ostati bez pitke vode!

Ova tri velika američka grada uskoro bi mogla ostati bez vode

Cijeli svijet zabrinuto iščekuje što će se u Cape Townu dogoditi „nultog dana“ kada će uslijed intezivne trogodišnje suše presušiti zalihe vode i većina domova i tvrtki ostati bez vode. Ukoliko u narednom razdoblju ne padne znatna količina kiše, Cape Town bi mogao postati prvi veliki svjetski grad koji će se suočiti s potpunim kolapsom vodoopskrbe, a od toga nas dijeli još manje od tri mjeseca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER