Šesti po veličini indijski grad gotovo je ostao bez vode

Slabija sezona monsuna u južnoj Aziji jedan je od predviđenih rezultata klimatske krize

Indijski grad Chennai (nekadašnji Madras) je sa svojih 4,6 milijuna stanovnika gotovo ostao bez vode - četiri glavna akumulacijska jezera su presušila, monsun kasni, a gotovo cijela zemlja gori na temperaturama višim od 40 °C.

Stanovništvo ovog grada na jugoistoku Indije suočava se s jednom od najgorih nestašica vode u posljednjih nekoliko godina. Situacija s vodoopskrbom je vrlo loša posljednjih mjesec dana, a bit će još gora ako narednih dana ne padne obilnija kiša, izvijestili su brojni svjetski mediji.

Slabija sezona monsuna u južnoj Aziji jedan je od predviđenih rezultata klimatske krize, izvijestila je Al Jazeera. U cijeloj regiji su u posljednjih pet godina zabilježene ispodprosječne količine oborina, a u državi Tamil Nadu, čiji je Chennai glavni grad, monsunske su kiše prošle godine bile 62 posto manje od normalnih količina. Količine oborina su bile slabe još 2017. godine, što je dovelo do znatnog pada razine podzemnih voda i isušivanja četiriju glavnih akumulacijskih jezera. Kako je izvijestio je CNN, satelitske snimke prikazuju dramatično sušenje jezera Puzhal, najvećeg gradskog akumulacijskog jezera, u razdoblju između lipnja 2018. i 2019. godine.

>>> Pročitajte još >>> Cape Town je (možda) izbjegao najgori scenarij obustave vodoopskrbe

Državni ministar za ribarstvo D. Jayakumar izjavio je za Al Jazeeru da je širom grada postavljeno oko 400 spremnika s vodom kako bi se ugroženom stanovništvu osigurala isporuka vode. No, kako je izvijestio CNN, voda očito ne dolazi dovoljno brzo svim stanovnicima grada pa je prošle srijede na prosvjedima održanim ispred općinskog sjedišta Coimbatorea uhićeno oko 550 osoba koje su držeći prazne posude za vodu optužile gradske vlasti za loše upravljanje. Također, mediji su izvijestili i o izbijanju nereda te otimanju kamiona s vodom.

>>> Pročitajte još >>> Ova tri velika američka grada uskoro bi mogla ostati bez vode 

Privremeno olakšanje krize za Chennai bile su kišne oborine prošlog četvrtka, no indijski su meteorolozi izrazili sumnju da ta kiša može smanjiti sušu. Naime, za kraj tjedna je bila predviđena lagana do umjerena kiša, no kako su akumulacijska jezera presušila, tako male količine kišnih oborina mogu samo omogućiti kraći predah od vrućina. Indijske su vlasti priopćile kako se obilnije količine oborina, dovoljne za punjenje rezervoara vode, ne očekuju sve do studenog.

Zbog ove katastrofalne kombinacije klimatskih promjena i lošeg upravljanja vodnim resursima, Indija se suočava s najvećom vodnom krizom u svojoj povijesti. Izvješće vladinog istraživačkog centra objavljeno 2018. godine pokazalo je da svake godine zbog nedostatka pristupa pitkoj vodi u Indiji umire čak 200.000 osoba, a potrebe za vodom će se do 2030. godine udvostručiti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Chennai - Za krizu vode nisu krive samo klimatske promjene

Izostanak monsunskih kiša i loše upravljanje vlade države Tamil Nadu navode se kao glavni uzroci presušenih akumulacijskih jezera i katastrofalne situacije s vodoopskrbom u toj državi na jugoistoku Indije i njezinom glavnom gradu, čije se stanovništvo suočava s jednom od najgorih nestašica vode u posljednjih nekoliko godina.

Harare se suočava s krizom vode

Situacija s vodoopskrbom u Harareu je jako loša. Zbog suša i raspada vodoopskrbnog sustava bez vode je više od dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea. Predgrađa grada nemaju vode već nekoliko tjedana, a prijavljeni su i prvi slučajevi tifusa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER