Chennai - Za krizu vode nisu krive samo klimatske promjene

Vlada vodom ne prestaje opskrbljivati multinacionalne tvrtke, dok situacija za siromašnije slojeve stanovništva postaje sve ekstremnija

Izostanak monsunskih kiša i loše upravljanje vlade države Tamil Nadu navode se kao glavni uzroci presušenih akumulacijskih jezera i katastrofalne situacije s vodoopskrbom u toj državi na jugoistoku Indije i njezinom glavnom gradu, čije se stanovništvo suočava s jednom od najgorih nestašica vode u posljednjih nekoliko godina.

Najsiromašniji slojevi stanovništva šestog po veličini indijskog grada Chennaija moraju potrošiti polovicu svog tjednog prihoda na vodu u uvjetima u kojima su četiri akumulacijska jezera u potpunosti presušila, a vlada države Tamil Nadu nikako ne uspijeva namiriti potrebe građana za vodom. Unatoč vladinim tvrdnjama da nije riječ o najvećoj dosadašnjoj krizi vodoopskrbe, slavine su prazne, a velik dio od devet milijuna stanovnika u gradu Chennaiju i njegovoj okolici stoje u redovima za vodu od ranog jutra i čekaju dostavu vode u cisternama. Međutim, cisterne s vodom često uopće ne dolaze.

Kao što smo već ranije izvijestili, u cijeloj su regiji u posljednjih pet godina zabilježene ispodprosječne količine oborina, a monsunske su kiše uz ekstremno visoke temperature prošle dvije godine donijele zamjetno manje oborina od normalnih količina, što je dovelo do znatnog pada razine podzemnih voda i isušivanja četiriju glavnih akumulacijskih jezera.

Vlada dnevno isporučuje i do 10 milijuna litara vode koju doprema vlakom iz područja udaljenih i do 200 kilometara kako bi vodom opskrbila najsiromašniji dio građana. U bogatijim se četvrtima zalihe vode daleko bolje održavaju, no voda za punjenje spremnika na krovovima naplaćuje se po cijenama dvostruko višim od normalnih. Velik broj tvrtki, posebice restorani, prisiljeni su na zatvaranje, a djeca ne pohađaju nastavu jer po cijele dane stoje u redovima za vodu za svoje obitelji.

Iako je posve jasno da klimatske promjene utječu i na klimatske obrasce u ovom dijelu Azije te da bi se normalizacija vodoopskrbe mogla dogoditi tek u listopadu, očito je da velik dio krivnje za ovu kriznu situaciju snosi vlada države Tamil Nadu.

Vlada ne priznaje krivicu

Velik problem nestašice vode u Chennaiju istaknuo je i Leonardo DiCaprio, američki glumac, borac za zaštitu okoliša i ambasador UN-a za klimatske promjene. Njegova je poruka ipak u oštroj suprotnosti sa službenim izjavama glavnog ministra vlade države Tamil Nadu Edappadija K Palaniswamija. Kako je izjavio za lokalne medije, i on sam dnevno koristi samo dvije posude s vodom, a vlada prema njegovom mišljenju vodi brigu o svim svojim građanima. Ta izjava je, naime, uslijedila nakon što su lokalni mediji izvijestili da se u njegovu kuću u Chennaiju dnevno dopremaju dvije cisterne s vodom.

Visoki dužnosnik Odbora za vodu države Tamil Nadu također je izjavio kako su od početka lipnja poduzeti veliki napori kako bi se osiguralo zadovoljavanje minimalnih potreba stanovništva za vodom. „Vlada je pokrenula planove za dovod vode iz obližnjih okruga, a budući da su monsunske kiše izostale već treću godinu zaredom, akumulacijska jezera se nisu mogla napuniti.“

Dodao je također kako je sada u upotrebi i voda iz nekadašnjeg kamenoloma, dopremljena su dva postrojenja za desalinizaciju, a koriste se i izvori u predgrađima.

Vlada pokušava suzbiti i prosvjede građana, a policija je zabranila i održavanje skupa dobrotvorne organizacije Arappor Iyakkam uz obrazloženje kako je u gradu potrebno zaštiti javni red i mir jer vlada čini sve kako bi stanovništvu osigurala vodu. Organizacija se zbog zabrane prosvjeda obratila sudu koji ga je naposljetku odobrio i to zbog važnosti javne svijesti o krizi vodoopskrbe.

Prema priopćenju organizacije Arappor Iyakkam, „Chennai i mnogi dijelovi države Tamil Nadu suočeni su s katastrofalnom krizom koju je izazvalo višegodišnje zanemarivanje i loše upravljanje vodnim resursima, ali i brojne nepravilnosti te korupcija predstavnika vlasti. Naša vlada nastavlja poricati razmjer ovog problema i ne priznaje svoj neuspjeh.“

Aktivist Arul Doss tvrdi da vlada države Tamil Nadu nije sposobna pronaći dugoročna rješenja i umjesto toga troši novac na skupa postrojenja za desalinizaciju. „Bogati si mogu priuštiti kupnju vode za dvostruku cijenu, ali siromašni radnici prisiljeni su na nju potrošiti polovicu svoje plaće“, rekao je Doss te dodao kako vlada nije prestala vodom opskrbljivati multinacionalne tvrtke, dok je njezin narod u sve bezizlaznoj situaciji.

„Umjesto trošenja novca na recikliranje vode i uređenja akumulacijskih jezera prije sezone monsuna, vlada otvara nova postrojenja za desalinizaciju u Chennaiju. Teško je povjerovati da je to isti grad koji je pretrpio velike poplave 2015. godine“, izjavio je Arul Doss. „Do sada su se već trebala pripremiti akumulacijska jezera i osigurati recikliranje sive vode u visokim zgradama u gradu.“

Situacija je sve gora

U međuvremenu situacija za siromašnije slojeve stanovništva postaje sve ekstremnija. Stanovništvo ovisi o opskrbi vodom koja se doprema cisternama, a članovi obitelji, među kojima najčešće djeca, izmjenjuju se u redovima kako bi došli do vode za kuhanje i osobnu higijenu. Velik dio stanovništva prisiljen je koristiti sanitarne čvorove izvan svojih domova i izbjegava svako suvišno korištenje dragocjenih zaliha vode, koja se uglavnom čuva za kuhanje i malu djecu, a mnogi u očaju svoju djecu šalju van grada rodbini na selu.

Međunarodna humanitarna organizacija WaterAid prošle godine upozorila je kako čak 163 milijuna od ukupno 1,3 milijarde Indijaca - ili više od 10 posto, nema pristup čistoj i pitkoj vodi u blizini svog doma, dok u cijelom svijetu ta brojka dosiže gotovo 850 milijuna ljudi.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Čak i invazivne vrste školjkaša mogu postati koristan materijal

Tim studentica poslijediplomskog doktorskog studija na Fakultetu za kreativne studije u Detroitu osvojio je glavnu nagradu na ovogodišnjem natječaju Biodesign Challenge, međunarodnom programu obrazovanja koji svoje polaznike povezuje s biolozima, umjetnicima i dizajnerima.

Šesti po veličini indijski grad gotovo je ostao bez vode

Indijski grad Chennai (nekadašnji Madras) je sa svojih 4,6 milijuna stanovnika gotovo ostao bez vode - četiri glavna akumulacijska jezera su presušila, monsun kasni, a gotovo cijela zemlja gori na temperaturama višim od 40 °C.

Dana 17. lipnja obilježava se Svjetski dan dezertifikacije i suše

Kako se mnoge zemlje počinju vraćati gospodarskim aktivnostima i olakšavaju mjere COVID-19, Svjetski dan dezertifikacije (opustošenja) i suše daje nam trenutak da razmislimo o tome kakav oporavak želimo vidjeti. Problemi dezertifikacije i suša postaju vodećim izazovima današnjice. Voda je naše blago, moramo je očuvati i zaštititi, a borbu protiv dezertifikacije nastaviti, piše dr.sc. Ljiljana Zmijanović.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER